Berlingske Business

Butikker tøver med chip-terminaler

Det bliver næppe de nye dankort-terminaler, som kan håndtere chips, der lammer den danske jule-handel.

Debatten om lange ventetider har fået de danske butikker til udskyde indkøbene af de nye terminaler, og i dag er det kun 16 til 17 pct. af butikkerne, som er klar med den nye teknologi.

- Selvom butikkerne med fordel kunne skifte til de nye terminaler, og eksempelvis spare penge i transaktionsomkostninger med pengeinstitutterne, er der forbavsende få, som har skiftet terminalerne ud, siger adm. direktør Gerner Nielsen fra Pont Transaction Systems, der har leveret cirka 35 pct. af de installerede terminaler i butikkerne herhjemme.

De øvrige store leverandører til danske butikker er Sagem og LD Betalingssystemer. I alt er der cirka 110.000 dankort-automater i danske butikker.

Specialbutikker går forrest

Gerner Nielsen fortæller, at det primært er specialbutikker, som handler med eksempvis tøj og briller, der har installeret chipterminaler. Til sammenligning går udskiftningen i dagligevare-butikkerne mere trægt.

- Mange har truffet beslutningen om at skifte, men er ikke gået i gang. Vi tror, at en del venter til diskussionen om lange ventetider er drevet over, siger Gerner Nielsen.

Kommunikationschef Jacob Rasborg, Dankort A/S, har bemærket, at flere butikker har stoppet implementeringen af de nye terminaler i december.

- Men vi har stor forståelse for, at en butikkerne ikke indfører ny teknologi i julen, hvor presset på systemer er størst, siger han.

Jacob Rasborg fortæller, at man ikke har sat mål for, hvor hurtigt udskiftningen af systemerne skal foregå.

- Vi giver butikkerne incitamenter til at skifte. Eksempelvis øges dæknings garantien fra 3.000 kr. til 4.000 kr. Og det bliver sværere at svindle med kortene. Men det er en kompliceret proces at indføre den nye teknologi. Man skal blandt andet integrere de nye terminaler i kassesystemerne. Sikre en fornuftig kommunikation mellem terminaler, kasser, teleoperatør samt PBS, siger Jacob Rasborg.

Afsporet debat

Gerner Nielsen mener, at debatten om ventetiderne ved chipterminalerne kørt helt af sporet.

- Når vi har lært at bruge systemerne, så tager de ikke længere tid at bruge. Det er spørgsmål om, at vores vaner ved kasserne i butikkerne skal ændres, siger han.

Jacob Rasborg fortæller, at selvom der i dag er opstillet 10.000 terminaler som kan læse chips, så er det kun 2.000 som er aktiveret.

- Der kan være længere køer i de butikker, der har aktiveret chip-terminalerne. Men det er ikke de nye terminaler, der kommer til at lamme jule-handlen.

Gerner Nielsen er ikke i tvivl om, at chip-terminalerne får sit gennembrud i 2005.

- De bliver udbredt, men det sker bare senere end vi havde forventet. Det koster butikkerne penge at vente, og vi forudser at mere end halvdelen af terminalerne bliver udskiftet næste år, siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen