Berlingske Business

Vindmølleboss til energiminister: Du gambler med Danmarks troværdighed

HyllebergSplit
Planerne om at droppe kystnære vindmølleprojekter i omlægningen af PSO-afgiften vil udløse hovedrysten og forundring hos internationale investorer, lyder det fra vindmølleindustrien. Ministeren ødelægger dansk troværdighed, lyder det.

Planerne om at droppe kystnære vindmølleprojekter i omlægningen af PSO-afgiften vil udløse hovedrysten og forundring hos internationale investorer, lyder det fra vindmølleindustrien. Ministeren ødelægger dansk troværdighed, lyder det.

Regeringen vil i dag klokken 10.00 fremlægge en plan for at dække det økonomiske hul, når den såkaldte PSO-afgift barberes kraftigt ned og lægges om.

Den efterhånden 20 år gamle afgift blev indført som en afgift på elregningen hos borgere og virksomheder, og pengene er gået til at støtte omstillingen til mere grønne energiformer som vindmøller.

Men ifølge EU-Kommissionen strider afgiften mod EU-reglerne, fordi udenlandske leverandører ikke kan få adgang til midlerne.

havmøller

Derfor vælger regeringen at omlægge afgiften, hvilket efterlader et hul på 70 milliarder kroner over ti år, og den regning må de kystnære vindmøller og en række andre grønne initiativer være med til at betale for, foreslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge Berlingskes oplysninger. Helt konkret skal kystnære vindmølleprojekter helt droppes.

Han (ministeren red.) ødelægger den internationale troværdighed om Danmarks energipolitik, og om man kan investere i Danmark i tillid til de aftaler, der er blevet indgået. Det er det, der er på spil, og jeg er dybt chokeret over det her.

Jan Serup Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.
DEL CITAT


Men den plan risikerer at sende Danmark i skammekrogen hos investorer og firmaer, der vil kaste deres penge i danske energiprojekter, lyder det fra Jan Serup Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

»Han (ministeren red.) ødelægger den internationale troværdighed om Danmarks energipolitik, og om man kan investere i Danmark i tillid til de aftaler, der er blevet indgået. Det er det, der er på spil, og jeg er dybt chokeret over det her.«

Engelbrecht


Regeringen lægger op til at ændre i initiativerne i den nuværende energiaftale, navnlig ved at aflyse de planlagte kystnære havvindmølleparker, hvor internationale aktører for eksempel Vattenfall er ved at klargøre deres endelige bud baseret på de betingelser, som ministeren sendte ud for få dage siden.

»Energisektoren investerer i 25 år af gangen og behøver derfor langsigtede og klare politiske rammer for at kunne etablere blandt andet vindmøller så billigt som muligt. Regeringen har med dagens udmelding trukket tæppet væk under den danske investeringssikkerhed, og det må forventes at have konsekvenser for udenlandske investeringer i Danmark fremadrettet,« siger Jan Hylleberg.

Havvindmøller

Han afviser samtidig, at den grønne omstilling er blevet for dyr over de senere år. Vindmølledirektøren påpeger, at elprisen er relativt lav i Danmark. Samlet set betaler virksomheder og private ifølge ham 27 milliarder kroner mindre for omstillingen fra 2016-2020 end energiforligskredsen forventede i 2012.

»Det må være klart for enhver, at energiministeren gemmer sig bag økonomien når han skærer i de grønne ambitioner. Det er dybt beklageligt særligt med tanke på, at de kystnære havmøller, som ministeren mener, er for dyre, ikke er blevet én krone dyrere end man forventede i 2012. Samtidig vil havmøllerne være de aktuelt billigste, der opstilles i Europa i disse år,« siger Jan Hylleberg.

Ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller regner man med at kunne spare staten for otte milliarder kroner, skriver Ritzau.

Lars Christian Lilleholt

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen