Berlingske Business

Vestas-fabrik i Lem har fået 14 påbud over tre år

Vestas
84 Vestas-medarbejdere er blevet syge af at arbejde med giftige stoffer. 64 medarbejdere har fået arbejdsskader efter arbejdet med de kemiske stoffer epoxy og isocyanater hos Siemens Wind Power. Ifølge en aktindsigt opnået af DR. Det er blandt andet her på området i Mølholm i Aalborg hvor arbejdet er foregået. Det store område er fyldt med vindmøllevinger (Arkivfoto) Foto:

Arbejdstilsynet har besøgt Vestas' vingefabrik i Lem 26 gange siden 2013, og det har udmøntet sig i 14 påbud og én vejledning, blandt andet vedrørende epoxy og isocyanater, til vindmølleproducenten.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Vestas, som er underlagt de såkaldt risikobaserede tilsyn fra Arbejdstilsynet, hvilket blandt andet indebærer en hyppigere frekvens med tilsyn.

Sagen om brugen af blandt andet epoxy til vingeproduktion er kommet i fokus, efter at det er kommet frem, at et antal ansatte hos Siemens Wind Power og Vestas er blevet syge af arbejdet med materialet.

Arbejdstilsynet gennemførte sit seneste uanmeldte risikobaserede tilsyn hos Vestas i januar 2016. Her besøgte arbejdstilsynet Vestas' formfabrik i Lem samt vingeproduktionen uden at have nogen anmærkninger. Arbejdstilsynet besøgte senest MHI Vestas' vingefabrik i Nakskov den 12. maj 2016, også uden anmærkninger, skriver Vestas.

De 14 påbud på fabrikken i Lem siden 2013 falder i forskellige kategorier, som påbud, strakspåbud, rådgivningspåbud og andre reaktioner. Anders Just Pedersen, Arbejdsmiljøchef i Dansk Industri, udtaler i den forbindelse:

RB PLUS Vi er på vej mod vindmøller af gigaformat energi

»14 påbud på 26 besøg er under landsgennemsnittet. Til sammenligning har Arbejdstilsynet i år besøgt 10.406 virksomheder og givet 8.963 påbud og forbud samt 1842 vejledninger.«

»Det er også naturligt at store industrivirksomheder som Vestas får flere risikobaserede tilsyn end for eksempel kontorarbejdspladser, butikker og biblioteker. Det er helt efter de politiske prioriteringer, at Arbejdstilsynets ressourcer prioriteres til virksomheder i brancher inden for industrien.«

Vestas oplyser, at de seneste anmærkninger, der kan relateres til arbejdet med epoxy og isocyanater eller slibeaktiviter, var i 2015. Her modtog Vestas to anmærkninger. I den ene anmærkning blev Vestas bedt om at undersøge, om de eksisterende ventilationsforhold i en reparationsproces var tilstrækkelige.

Anmærkningen førte til forbedring af udsugning samt kontrolmålinger. Den anden anmærkning vedrørte arbejdet med isocyanater. Her ønskede Arbejdstilsynet en ny måling af afdampningen fra isocyanat-produkter.

RB PLUS Vi er på vej mod vindmøller af gigaformat energi

»Denne blev foretaget og den viste også, at niveauet var under, hvad der kan måles,« bemærker Vestas.

Vestas fortæller endvidere, at det siden 2010 har reduceret antallet af tilfælde med allergi (alle former), astma og eksem med to tredjedele og i snit har 0,5 tilfælde per 100 medarbejdere. Fra 2001 til 2009 var tallet således 1,5 per 100 medarbejdere.

»Ifølge vores oplysninger er der generelt i Danmark cirka 0,5 pct. af den erhvervsaktive del af befolkningen, som har fået påvist epoxy-udløst allergisk kontakteksem. Tallet stiger til 1 pct., hvis man kigger blandt de, der er epoxy-eksponerede,« noterer Vestas.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen