Berlingske Business

Vestas' 2016 smadrer alle tidligere år: Ordreindgang overrasker stort

AR
Anders Runevad, adm. direktør i Vestas, har netop afleveret regnskab for året 2016. Foto:

Vindmølleproducenten Vestas slår stort set alle rekorder i sit 2016-regnskab, hvor ordreindgangen runder de magiske 10.000 megawatt for første gang i historien. Forventningerne til 2017 er ligeledes stærke.

Vindmølleproducenten Vestas fortsætter sine rekordtakter i regnskabetsåret 2016. Det Aarhus-baserede selskab har netop løftet sløret for sit årsregnskab, og det viser, at Vestas slår rekorder på næsten alle parametre. Særligt på ordreindgangen overrasker Vestas, for her runder man for første gang de magiske 10.000 megawatt.

»Jeg er ekstremt tilfreds med Vestas’ resultat for 2016, hvor vi sætter rekord for omsætning, EBIT-margin, nettoresultat, frie pengestrømme, ordreindgang og samlet ordrebeholdning. Overleveringer er steget med mere end 29 procent i forhold til 2015, mens omkostninger er holdt nede. Alle regioner bidrog til de stærke resultater og understreger endnu engang værdien af Vestas’ globale tilstedeværelse,« udtaler koncernchef Anders Runevad i en meddelelse til regnskabet.

MHIV9MW

Omsætningen udgjorde 10,2 mia. euro mod 8,4 mia. euro sidste år. EBIT-margin var på 13,9 mod 10,2 sidste år, og på bundlinjen tjener Vestas 965 mod 685 mio. euro i 2017.

Forventningerne til 2016-regnskabet var i forvejen skyhøje. Derfor har investorernes øjne også været rettet mod Vestas' forventninger til år 2017. Her forventer Anders Runevad & Co en omsætning på mellem  9,25 mia. og 10,25 mia euro, og det er nogenlunde på linje med analytikernes gennemsnitlige forventninger.

Vestas har ellers været notorisk konservative med deres udsagn om fremtiden, og selskabet har gjort det til en vane at melde lavt ud for derefter at opjustere flere gange gennem året. Sådan var det i 2015, og sådan har det været i 2016. Vestas forventer dog kun at have frie pengestrømme på omtrent det halve af, hvad man har haft i 2016, men finansdirektør Marika Fredriksson siger til Berlingske Business, at man i højere grad skal se 2016 og 2017 som ét samlet år, når det kommer til pengestrømmene, på grund af den store ordreindgang i slutningen af året.

RB PLUS Vi er på vej mod vindmøller af gigaformat energi

Det amerikanske marked var i slutningen af 2016 brændvarmt, og Vestas fik alene i årets sidste uge ordrer for flere hundrede megawatt i det amerikanske. I USA er det særligt skatterabatten PTC, der driver værket, og da man kunne kvalificere sine projekter til større rabat, hvis ordren blev lagt i 2016 end i 2017, var aktiviteten særlig høj i slutningen af december. Ordrerekorden fra Vestas er dog drevet bredt af det globale marked, men Marika Fredriksson ser også potentiale i 2017 i USA.

»Vi har ikke et 100 procent overblik over, hvordan kunderne kommer til at agere i markedet. Men med PTC-kvalifikationerne er der et godt potentiale for os gennem denne PTC-tidsramme,« siger finansdirektøren.

Efter Donald Trump blev valgt til præsident i USA - delvist på en agenda om at genoplive kulindustrien i landet - faldt Vestas' aktie ganske meget, og spørgsmålet rejser sig, om Vestas bør være urolige for den nye administration i USA.

Starsandstripes

»Det er svært for mig at kommentere på en specifik præsident. Vi har PTC, og vi har de nuværende retsningslinjer, og jeg mener, at ordreindtaget i PTC-kvalifikationerne og troen i markedet fra vores kunder taler for sig selv,« siger Marika Fredriksson.

Selvom USA er det vigtigste, enestående marked for Vestas, så er det globalt kun på andenpladsen over vindmøllelande. Kina har nemlig i flere år stået for en enorm udbygning af vindkraft, men denne del af kagen tilfalder hovedsageligt kinesiske producenter. Rygter har i den forbindelse sviret om, at Vestas skulle være klar til at købe en kinesisk mølleproducent for at gøre sin adgang til markedet lettere.

»Det er rygter, og det kan jeg ikke kommentere på. Vores strategi i Kina er, at vi vil styrke vores tilstedeærelse, og det gør vi ved at blive mere og mere lokale og styrke vores produktion i Kina, så jeg mener, vi er på den rette vej i Kina,« siger Marika Fredriksson.

Medarbejderne i Vestas har også grund til at glæde sig over resultatet i vindmøllekæmpen. Vestas skriver nemlig i sit regnskab, at man vil udbetale 837 mio. kroner i bonus til sine ansatte.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen