Berlingske Business

Staten scorer DONG-milliarder: »De skal i statskassen«

GOLDMAN SACHS-AUSTRALIA/
Overskrift
A sign is displayed in the reception of the Sydney offices of Goldman Sachs in Australia, May 18, 2016. REUTERS/David Gray Foto:
Hjort
Overskrift
Det er ikke bare Goldman Sachs, der skimte en milliardgevinst forude med den kommende børsnotering af DONG. Også Staten kan se frem til en håndfuld milliarder i provenu af aktiesalget, der dog ikke bliver skudt i skattelettelser, kampfly eller mere velfærd, lyder det fra V og K. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Foto:
Dong-demo
Overskrift
Demonstration mod DONG salg på Christiansborg Slotsplads onsdag 29.januar 2014. Folk i tusindtal var dengang mødt op for at fortælle om deres utilfredshed med Dong-salget. Foto:
NY
Overskrift
Det tegner til, at den amerikanske bank Goldman Sachs har lavet en særdeles god forretning med købet af DONG. Foto:

Det er ikke bare Goldman Sachs, der skimter en milliardgevinst forude med den kommende børsnotering af DONG. Også staten kan se frem til en håndfuld milliarder i provenu af aktiesalget, der dog ikke bliver skudt i skattelettelser, kampfly eller mere velfærd, lyder det fra V og K.

Når man taler om salget af energikæmpen DONG, falder snakken nok for mange på den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der ved børsnoteringen 9. juni står til at kunne indløse en pæn milliardgevinst.

Men den danske stat kan også regne med en håndfuld milliarder, når børsnoteringen gennemføres. Her nedbringer staten sin nuværende ejerandel på 58,8 procent med 8,7 procentpoint.

13BUSDONG-Henrik-Poulsen-15.jpg

I børsprospektet fremgår det, at værdien af DONG skønnes at ligge mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

Dermed vil staten ved noteringen kunne få op mod 5,45 milliard kroner i kassen, hvis man antager, at alle 8,7 procent sælges.

Selv om nyanskaffelse af kampfly, ændring af PSO-afgiften og ønske om skattelettelser efterlader milliardregninger, kommer DONG-pengene ikke til at blive brugt, fastslår både Venstre og de Konservative.

»De skal i statskassen og konsolidere vores økonomi. Det er vi enige om i forligskredsen,« siger de Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen (K) til Berlingske Business.

Spørgsmål: Det kunne jo give råderum til at lette grundskylden eller give plads til et ekstra kampfly. Hvorfor ikke det?
»Det ligger fast i forliget, så det bliver det ikke til. De kommer i kassen trygt og godt,« siger han.

Samme toner kommer fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der udtaler sig til nyhedsbureauet Ritzau:

»Pengene skal sådan set ikke bruges til noget. Vi har et ejerskab, og nu har vi pengene, hvor vi tidligere havde aktierne,« siger han.

Begge partier henviser til den aftale, der blev lavet om børsnoteringen af et flertal i Folketinget tilbage i 2004, og som blev bekræftet igen i september af Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale. Ifølge den skal provenuet blive i statskassen.

HP1

DONG ejes i øjeblikket af den danske stat med 58,8 pct.. New Energy Investment, der er kontrolleret af Goldman Sachs, har 17,9 pct. af ejerandelen. SEAS-NVE Holding A/S holder 10,8 pct., mens ATP har en ejerandel på 4,9 pct. og øvrige aktionærer 7,6 pct.

Goldman Sachs ejerandel er lige som statens blevet meget mere værd ifølge børsprospektet.

25BUSRB-PLUS-Dong-Fyret-dir.jpg

Antager man den højeste værdisættelse vil det betyde, at Goldman Sachs nuværende aktiepost på knap otte milliarder forvandles til godt 19 milliarder kroner, viser Berlingske Business' beregninger på baggrund af prospektet. Med den laveste værdiansættelse vil den amerikanske investeringsbanks aktiepost få en værdi af knap 15 milliarder kroner.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen