Berlingske Business

Skrot vindstøtte eller gør den permanent? Forskellig medicin til mølleproblem

V
Foto:

Det er et problem, når unge vindmøller tages ned og erstattes med nye. Så langt er de fleste politikere og miljøorganisation enige. Men deres løsninger adskiller sig voldsomt.

Det er problematisk, at ni år gamle vindmøller ved Randers nu planlægges at tages ned, fordi der ikke længere er økonomi i dem. Så langt er en miljøorganisation og flere politikere enige, men deres forslag til en løsning er meget forskellige.

De ti relativt unge Siemens-møller ved Randers skal tages ned, fordi de ikke længere får støtte, men i stedet skal sælge strøm til den meget lave elspotpris. Når møllerne ikke får støtte efter så relativt få år, så skyldes det, at Danmark de seneste ti år har givet en ret intensiv, men kort støtte i starten af møllens liv. Derfor løber de fleste møller tør for støtte efter fem til syv år, og derefter kan det give mere økonomisk mening at erstatte maskinen med nye møller eller rykke den gamle mølle til udlandet.

10BUSVindmoeller-141335.jpg

Det er vindudvikleren Wind Estate, som i tilfældet fra Randers planlægger at tage sine møller ned, men kritikken retter sig ikke så meget mod virksomheden som mod det støttesystem, der har skabt det den støttevirkelighed, som mølleejere befinder sig i.

»At folk vælger at droppe produktionsapparatet, det er deres egen sag, men det er spild af teknologi og mekanik. Men det bekræfter mig i, at vi har en tilskudsordning, det gør, at der spekuleres i, hvordan man kan hive flest mulige penge ud af systemet,« siger energiordfører hos Danske Folkeparti, Mikkel Dencker.

»Og i og med, at man også hører, at landvindmøller nu er fuldt konkurrencedygtige, så siger det mig, at vi skal se og få fjernet tilskuddet helt til landvind.«

christian kjær

Regeringen har allerede spillet ud med et forslag til ændringer i støtteregimet, hvor man vil lave teknologineutrale udbud, hvor både sol og vind skal kæmpe om et pristillæg på maksimalt 15 øre per kilowatttime i 20 år. En retning som Socialdemokraterne i øvrigt ser ganske positivt på.

Det er også sådan en model, som Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, mener, man skal have for at komme for tidlig nedtagning af møller til livs.

»Vi finder ikke, man kan klandre de pågældende vindmølleejere. Det er en konsekvens af den måde, man har indrettet tilskudssystemet på – at der gives tilskud til et bestemt antal driftsstimer, hvorefter tilskuddet stopper. Derfor mener vi i DØR, at man skal ændre tilskuddet, så det løber i hele møllens levetid. Så ville møller først blive nedtaget, når de var teknologisk forældet, og ikke når støtten løber ud,« siger Christian Ege.

17BUSPix-Apple-173548.jpg

Hos Alternativet ser energiordfører Christian Poll anderledes på spørgsmålet om, hvorvidt det er et problem, at ni år gamle vindmøller, der allerede har fået støtte, pilles ned og erstattes med andre. Så længe møllerne sættes op igen et andet sted, og der derved kommer en nettotilgang af vindkapacitet, så gør det ikke ham noget, at møllerne tages ned og erstattes med andre subsidierede møller.

»Det lyder som et meget godt koncept, for man får en større produktion fra et større område, som er indrettet til det. Men det vigtige er, at de gamle møller bliver nyttiggjort de sidste tyve år, som de har tilbage,« siger han, »For os er det vigtigt, at der bliver opstillet så meget vedvarende energi som muligt for pengene, og det lyder som om, der er noget win-win i denne model, fordi man udnytter de eksisterende pladser i Danmark bedre.«

De 10 Siemens møller samt 20 ældre NEG Micon møller skal efter planen erstattes af 46 nye møller.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen