Berlingske Business

Selvforsynet med el? Løsningen lurer lige om hjørnet

28BUS20161122-132842-2-1617.jpg
Rasmus Andersen er salgschef i det aarhusianske solcellefirma Viva Energi. Foto: Bo Amstrup

Energieksperter er enige: Snart vil der være flere solcelleanlæg med tilsluttede batterier i danske husstande. Bagsiden af den udvikling er, at hybridanlæggene, som de hedder, risikerer at slå et større hul i statskassen.

Solceller på taget, et batteri i bryggerset og en billigere elregning. Det er en kombination, som stadig flere danskere har fået øjnene op for, og det mærker aarhusianske Viva Energi. Her har man siden begyndelsen af 2014 solgt 1.200 hybridanlæg, hvor solcellestrøm kan lagres i et medfølgende batteri. Heraf er cirka halvdelen tilkoblet elnettet.

»Interessen er bestemt stigende, og generelt mærker vi stor efterspørgsel på solcelle­anlæg fra både fra private og erhvervslivet. Mange synes, det er interessant at få et batteri også,« siger salgschef i Viva Energi, Rasmus Andersen. Han vurderer, at et hybrid­anlæg, der koster i underkanten af 62.000 kroner, kan give et årligt afkast på ti procent.

»Vi har store forventninger. I takt med, at man udfaser støtteordninger fra staten, giver det mere og mere mening at sætte batteri op til sig selv. Folk skal bruge strøm til stadig flere ting, og batteriet hjælper, så man kan bruge strømmen, når solen ikke skinner.«

25BUSOle-Alm-151854.jpg

Hybridanlæg giver mening i Danmark, fordi vi har relativt høje afgifter på den strøm, som vi køber fra elnettet. En almindelig husstand betaler hvert år omkring 4.000 kroner i afgifter på strøm, og dette gav sidste år staten indtægter på over 11 milliarder kroner. Der er dog ikke afgift på strøm, man selv producerer, og derfor er det billigere at lave egen strøm og lagre den.

Hybrid­anlæg er dog stadig en ung teknologi – men den vil snart blive mere udbredt, vurderer en række energi­eksperter.

Artiklen forsætter under grafikken...

Kommer før end ventet

En af eksperterne er Hanne Storm Edlefsen, der er afdelingsleder for forskning og udvikling i det statslige forsyningsselskab Energinet.dk.

I begyndelsen af 2016 var Hanne Storm Edlefsen med til at udarbejde et notat, der forudså, at udbygningen af hybridanlæg – eller kombianlæg, som Energinet.dk kalder dem – ville blive indledt i 2020 og udgøre 3,5 GW i 2040 – omkring en fjerdedel af den nuværende elproduktionskapacitet i Danmark. Her ni måneder efter notatets offentliggørelse er Hanne Storm Edlefsen dog ikke længere så sikker på konklusionerne.

Mærsk Olie Lav oliepris koster 1250 stillinger hos Maersk Oil

»I løbet af året er vi blevet meget klogere, og vi kan se, at udviklingen inden for batterier og solceller går hurtigere, end vi dengang turde håbe på. Vi havde forventet, at vi først i 2020 ville have en stor håndfuld af disse kombi­anlæg, men vi kan nu se, at priserne er faldet rigtig meget, så jeg ville ikke blive overrasket, hvis det sker i 2018 i stedet,« siger Hanne Storm Edlefsen.

»Der er allerede entusiaster, der har anlæggene, men jeg tror, at menigmand og nybyggede huse vil begynde at få anlæggene inden for en kort årrække – måske to til tre år.«

Solceller solpanel - 10_201607

Den vurdering deler partner i EA Energi­analyse Hans-Henrik Lindboe.

»Når jeg ser på, hvad batterier til elbiler er nede på at koste i dag, ser det ud til, at det for nogle typer privatkunder allerede kan give økonomisk mening, og vi forventer, at hybridanlæg bliver mere attraktivt i de kommende år,« vurderer Hans-Henrik Lindboe.

Også i energiselskabernes interesseorganisation, Dansk Energi, forventer man snart at se flere hybridanlæg.

»Når vi regner på økonomien i det, skal man stadig være lidt optimistisk med de priser, der er nu. Men sådan som teknologierne udvikler sig, er der ingen tvivl om, at anlæggene kommer – jeg tror også mere på 2018 frem for 2020, ganske som Energinet.dk også gør det,« siger forsknings- og teknologidirektør hos Dansk Energi, Jørgen S. Christensen.

Regeringen vil give Mærsk bedre forhold Lykketoft afviser snak

Afgiftshul lurer

Som formand for Foreningen af Danske Solcelleejere kender Michael Hvitfeldt flere af de entusiaster, som har solcelleranlæg på taget sammenkoblet med et batteri.

Danske solcelle­ejere har flere gange inden for de seneste fire år været ofre for hurtigt ændrede ramme­vilkår, og det har skabt en mistillid til systemet, som også driver opsætningen af hybridanlæg lige så vel som den spirende, økonomiske gulerod ved at sætte dem op.

»Hybridanlæggene vil komme. Jeg har fået mange spørgsmål om hybridanlæg – blandt andet er jeg blevet spurgt, om man kan køre dem uden at være koblet på elnettet. Vi stoler ikke på regeringen længere, den tillid er forsvundet, så der skal gøres noget drastisk, hvis tilliden skal genopbygges. Og på den baggrund ser flere på muligheden for helt at komme ud af elnetsystemet,« siger Michael Hvitfeldt.

»Derfor siger jeg også til regeringen, at det er et farligt område, som man er på vej ind på. Det er et nyt ingenmandsland for solceller.«

RB PLUS

Ingenmandslandet, som Michael Hvitfeldt taler om, handler først og fremmest om afgifter på el. For tager udbygningen af hybridanlæg fart, vil dette kunne erodere en del af statens afgifsprovenu fra afgifter på elektricitet.

»Det er klart, Hvis udbygningen for alvor tager fart, mister staten en del af sit afgiftsgrundlag. Det skal man tage alvorligt. Hybridanlæg lever jo til dels af trangen til at spare elafgifter, hvilket er det, der får folk til at investere i løsninger, der er dyrere. Det kan gøre den grønne omstilling dyrere, samtidig med at staten får et stort afgiftstab,« siger Hans-Henrik Lindboe fra EA Energianalyse.

Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi er enig: »Hvis en løsning som hybridanlæg tager fart, så kan det koste staten mange penge. Men så har Folketinget det jo med at foretage nogle indgreb.«

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen