Berlingske Business

Selskaber tjener milliarder på elmonopol

Billede
Elselskaberne har siden 2006 sænket de samlede omkostninger med mere end 700 mio. kr., viser Energitilsynets tal, men denne besparelse er ikke kommet forbrugerne til gode i form af lavere priser. Prisen for at få strømmen leveret er de seneste ni år steget med 12 pct. ud over de almindelige prisstigninger, viser selskabernes egne tal. Foto:

De ti største elselskaber, der har monopol på at transportere elektricitet til forbrugerne i hver sit område, havde sidste år et overskud på 1.350 milliarder kroner.

Det skriver Politiken mandag.

Elselskaberne har siden 2006 sænket de samlede omkostninger med mere end 700 mio. kr., viser Energitilsynets tal, men denne besparelse er ikke kommet forbrugerne til gode i form af lavere priser. Prisen for at få strømmen leveret er de seneste ni år steget med 12 pct. ud over de almindelige prisstigninger, viser selskabernes egne tal.

- Vi får et godt produkt på elnettet, men vi betaler for meget for det, og det har vi gjort i en årrække, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet, som kommentar til de tal, Politiken lægger frem.

Forbrugerne kan i dag vælge, hvilket selskab de vil købe selve elektriciteten af. Men transporten gennem elnettet har selskaberne stadig monopol på, da der kun er et elnet i hvert område.

Selskaberne, der driver elnettet, fik med en aftale i 2004 lov til at tjene penge på driften, som tidligere havde skullet hvile i sig selv. Det var en forudsætning for aftalen, at de tariffer, som forbrugerne betaler, ikke skulle stige. Tværtimod skulle udsigten til at kunne tjene penge anspore elselskaberne til at blive mere effektive, så omkostningerne og dermed priserne ville falde.

- Det blev ikke til det prisfald, man havde sagt. Reguleringen har ikke været stærk nok, så der har været plads til, at elselskaberne har kunnet sætte priserne op - og ikke ned, som de burde, siger Martin Salamon til Politiken.

Lars Aagaard, der er direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, siger, at prisstigningen først og fremmest skyldes, at Folketinget efter stormen i 1999, der førte til strømafbrydelser i nogle områder, ønskede at få luftkablerne gravet ned i jorden.

- Det elnet, vi har i dag, er et helt andet og bedre end det, vi havde i 2004. Der er sket store forbedringer, og vi har gravet tusindvis af kilometer elledninger ned i jorden, siger han til Politiken.

Politiken har gennemgået regnskaberne for de 10 største elselskaber, som står for godt 80 pct. af markedet. Fra 2010 til 2015 havde selskaberne samlet et overskud før skat på 7,5 mia. kr. Størst overskud har Dong's selskab Radius Elnet, der står for elnettet i hovedstadsområdet, haft. Det var sidste år på 598 mio. kr.. Set over hele perioden siden 2010 har Dong hentet et overskud på monopolvirksomheden på mere end 3,9 mia, kr.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen