Berlingske Business

Rekordudbud af olie sikrer historisk lave priser

04BUSolie-global-161213.jpg
Olieproducenterne kan ikke blive enige om at begrænse produktionen, så prisen falder. Foto: Mujahid Safodien/AFP

OPEC har ikke fået presset amerikanerne ud af markedet, og Rusland producerer også olie som aldrig før. Derfor sætter olieprisen i disse dage nye bundrekorder.

Man kunne mene, at det er en lidt sær optakt til COP21 i Paris. Men det måske historiske klimatopmøde kommer til at foregå på et tidspunkt, hvor oliepriserne er faldet til det laveste niveau i seks år. Brent-olie – den kvalitet som udvindes i Nordsøen – er på vej ned under 43 dollar. Helt frem til sidste sommer lå prisen stabilt over 100 dollar.

Det er umiddelbart en rigtig god grund til de seneste måneders prisfald, for USAs olielagre er fulde. Det kan være svært at gøre olielagre op på en meningsfuld måde, for der findes forskellige kvaliteter råolie. Men lægger man bare det hele sammen og siger, at en tønde olie er en tønde olie, så har der aldrig nogensinde tidligere ligget så meget råolie på lager rundt om i USA. På verdensplan er billedet det samme: lagerbeholdningerne er rekordstore overalt.

INDIA OIL/IMPORTS

Bag ved udviklingen ligger naturligvis den gamle historie om udbud og efterspørgsel, men selv om de seneste dages milde vintervejr i Nordeuropa kunne få én til at tro, at det er efterspørgslen, som er faldet, så er det faktisk udbuddet, der driver udviklingen. Den globale efterspørgsel på olie og olieprodukter har i år haft den kraftigste vækst i fem år, viser en opgørelse fra IEA, Det Internationale Energiagentur.

Nye rekorder

Men udbuddet af olie vokser endnu kraftigere, og her handler det først og fremmest om det amerikanske udbud. Mange iagttagere og eksperter havde ventet, at de mindre amerikanske fracking-producenter ville blive tvunget til at skrue ned eller helt lukke, efterhånden som olieprisen i løbet af 2015 nåede ned på niveauer, hvor fracking er helt urentabelt. Men det er slet ikke sket i det omfang, man havde ventet; formentlig fordi mange af de små producenter har indgået langtidsaftaler om leje af boreudstyr, og når de nu har udstyret, så kan de lige så godt bruge det.

IRAQ-OIL

Og derfor er USAs olieproduktion lige nu så stor som nærmest aldrig før, viser andre tal fra IEA. Rekorden blev sat i april, og siden da er produktionen kun faldet ganske beskedent; den seneste måned, man har tal for, er september, og da lå produktionen på 9,3 millioner tønder om dagen i gennemsnit, og det er 2,7 procent under toppunktet i april.

OPEC-kartellet pumper også løs; produktionsdataene for oktober viser, at et fald i produktionen i Irak og Kuwait er blevet opvejet af øget produktion fra Libyen, Nigeria – og Saudi-Arabien. Men det er altså ikke lykkedes OPEC-landene at presse amerikanerne ud af markedet.

IRAN-GERMANY-DIPLOMACY

Rusland er ikke med

I Saudi-Arabien, OPECs største medlem, har man længe været irriteret over situationen. Saudiske embedsmænd har ifølge Financial Times flere gange givet til kende, at de gerne så, at priserne stabiliserede sig i et bånd mellem 60 og 80 dollar pr. tønde, altså i hvert fald en halv gang højere end de nuværende priser. Torsdag steg olieprisen faktisk på et tidspunkt trekvart dollar, fordi Saudi-Arabien skulle have lagt op til en aftale om at begrænse produktionen i OPEC. Men prisen faldt igen, da markedet forstod, hvad saudierne havde af betingelser for aftalen: Irak skal acceptere begrænsninger, og Iran skal være vendt fuldt tilbage til markedet. Endelig skal de største producenter uden for OPEC også være med på at bremse produktionen, og det vil først og fremmest sige Rusland, den største producent uden for OPEC.

US-COMMODITIES-OIL-ENERGY-PRICE-FILES

Og Rusland er overhovedet ikke med. Tværtimod kommer den russiske olie- og gasproduktion til at sætte rekord i 2015, forventer det russiske energiministeriu m ifølge avisen Vedomosti. Også her er der blevet skåret ned på investeringer i olieproduktion, efterhånden som priserne er faldet, men det vil først give effekter på mellemlangt sigt, og de vestlige sanktioner er tilsyneladende nærmest uden virkning: Energiministeriets egen prognose siger, at sanktionerne i 2017 vil sænke den russiske olieproduktion med mindre end to procent.

OPEC mødes fredag i Wien for at diskutere situationen, og få venter, at man vil blive enig om nye produktionskvoter. Men kunne man så ikke i det mindste blive enig om at overholde de kvoter, man har, siger blandt andre den iranske regering; OPEC producerer nemlig i øjeblikket tilsammen godt fem procent mere, end man har aftalt.

NIGERIA-ECONOMY-OIL-SHELL

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen