Berlingske Business

Rekordstor bøde til Greenpeace efter aktion i Grønland

CAIRN/
Greenpeace-aktivister kravler op på boreriggen Leiv Eiriksson ud for den grønlandske kyst i 2011. Det koster nu organisationen en rekordstor bøde. Arkivfoto. Foto:

Miljøorganisationen Greenpeace får hidtil største bødestraf efter aktioner mod en af olieselskabet Cairns boreplatforme ved Grønland i 2011.

Det koster Greenpeace Danmark og Greenpeace International rigtig dyrt i Grønland at aktionere mod en boreplatform, der var i gang med prøveboringer.

Politimesteren i Grønland har netop idømt miljøorganisationens danske og internationale organisation bøder på i alt 175.000 kr. for bl.a. husfredskrænkelse. Greenpeace Danmark fik den største bøde på 100.000 kr. Bødestraffen er den hidtil største, Greenpeace har fået i forbindelse med aktioner i Rigsfælleskabet.

Baggrunden på det højere bødeniveau er, at Greenpeace-aktivister tre gange i september 2011 ulovligt lod sig hænge op under eller kravlede op på boreplatformen Leiv Eriksson i farvandet vest for Diskoøen. Platformen lå nogle hundrede kilometer nordvest for Nuuk.

Pix-Lego

Leiv Eriksson udførte prøveboringer efter olie for britiske Cairn Energy, som i dag ikke længere er aktiv i Grønland.

I den første sag lod to Greenpeace-aktivister sig hejse op i en klokke under boreplatformen. Aktivisterne hang der, indtil de blev anholdt og fjernet af politiet og Arktisk Kommando, dvs. det danske forsvar i Grønland.

Ved en senere lejlighed kravlede organisationens internationale generalsekretær, sydafrikaneren Kumi Naidoo, og en norsk aktivist, om bord på boreskibet.

Under armen havde generalsekretæren 50.000 underskrifter fra folk verden over, der alle krævede, at Cairn fremlagde en beredskabsplan for, hvordan selskabet ville rydde op efter et olieudslip. De to aktivister blev ligeledes anholdt og fjernet.

Til sidst kravlede 16 aktivister ombord for at protestere. Dem fjernede myndighederne også.

CairnEnergy_Business

Retten har i sagerne mod Greenpeace lagt vægt på karakteren og omfanget af aktionerne, bl.a. at aktivisterne  i flere dage forhindrede boringer, samtidig med at én af aktionerne også udgjorde en sikkerhedsmæssig risiko. Det siger politiets chefanklager, vicepolitimester Morten Nielsen.

»Især Greenpeace Danmark får en pæn høj bøde, der er noget højere end, hvad organisationen har fået for tidligere aktioner, dvs. husfredskrænkelser, i Danmark. Fra rettens side blev der lagt vægt, at det her er ret omfattende og noget, der medførte driftstab for olieselskabet. Cairn måtte stoppe boringerne, fordi nogen aktivister løb rundt på boreplatformen eller han under den,« siger næstkommanderende for Politimesterembedet i Grønland.

I 2005 blev Greenpeace idømt 30.000 kr. i bøde for en aktion, efter at 15 medlemmer i 2003 lavede en aktion mod dansk landbrugs hovedkontor på Axelborg i København.

fiskeri til arkiv

I 2011 blev Greenpeace Norden idøm en bøde på 75.000 kr. Baggrunden var, at 11 aktivister under klimatopmødet i København i 2009 lavede en aktion under Dronning Margrethes gallamiddag.

I den aktuelle sag nedlagde anklagemyndigheden i Grønland påstand om, at Greenpeace Danmark i forbindelse med aktionerne på boreplatformen skulle idømmes en bøde på 200.000 kr., mens Greenpeace International skulle idømmes en straf på 500.000 kr. i bøde.

Bøderne blev noget lavere, fordi retten lagde vægt på, at aktionerne foregik for fire år siden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen