Berlingske Business

Regeringen sender forsyningssektoren på kur

Portland
Potentialet, hvis man skal tro en McKinsey-rapport, der er blevet kritiseret af forsyningssektoren, er stort. Knap seks mia. kr. kan der hentes i effektiviseringer frem mod 2025, og det vil give en LO-familie omkring 2.000 kroner i afslag på de årlige udgifter til blandt andet vand og varme. Foto:

Der findes stort besparingspotentiale i forsyningssektoren, mener regeringen, der med et stort udspil venter at sænke danskernes forsyningsregning med omkring 2.000 kroner.

Lars Chr. Lilleholt er ved at lave en Svend Auken. Men hvor den socialdemokratiske minister omkring årtusindeskiftet gav elsektoren om stor overhaling, så er det nu resten af forsyningssektoren, som Venstre energi-, forsynings- og klimaminister vil stramme op.

Potentialet, hvis man skal tro en McKinsey-rapport, der er blevet kritiseret af forsyningssektoren, er stort. Knap seks mia. kr. kan der hentes i effektiviseringer frem mod 2025, og det vil give en LO-familie omkring 2.000 kroner i afslag på de årlige udgifter til blandt andet vand og varme.

Hvis man som ministeriets indregner dynamiske effekter, vil ministerens livtag med forsyningssektoren øge rådighedsbeløbet med 2.800 kroner hos samme modelfamilie.

Regeringens opskrift på en mere effektiv forsyningssektor består blandt andet af konkurrenceudsættelse af ikke-monopolopgaver som for eksempel affaldshåndtering, mens monopolopgaverne får pålagt en indtægtsramme, der løbende skrues nedad, så forbrugerne altså får billigere fjernvarme eller vand.

»Vi går ind og sætter nogle rammer for, hvordan selskaberne skal drives. Jeg opfatter mig som minister for forbrugerne og skal varetage forbrugernes interesser, og det er blandt andet derfor, vi indfører et loft over tarifferne,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Kunstige effektiviseringer

Inden Lars Chr. Lilleholt tog plads i hjørnekontoret i Energiministeriet på Stormgade i København, sad han i en række fjernvarmebestyrelser. Og inden han identificerede sig som forbrugernes minister, gik snakken om, at han ville blive fjernvarmens minister. Med den nye forsyningsstrategi må direktør for branche­organisationen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, sande, at Lars Chr. Lilleholt ikke blev sidstnævnte. For i fjernvarmesektoren er man misfornøjet med regeringens udspil:

»Regeringens strategi læner sig næsten fuldstændigt op af McKinsey-rapporten, som jeg tror, alle har taget afstand til. Vi mener, regeringen spiller ud med et kunstigt højt effektiviseringspotentiale,« siger Kim Mortensen.

SAS Stor SAS-strejke rammer 4000 passagerer

Fjernvarmen skal ifølge regeringen reducere sine omkostninger med 25-30, hvilket ifølge Kim Mortensen vil svare til samtlige løn- og vedligeholdelsesudgifter i branchen.

»Vores største udgiftspost er produktionsomkostninger, og det er ikke en post, som man én-til-én kan sænke,« siger Kim Mortensen.

Energibranchen er i det store hele mellemfornøjet med planen. DI støtter den, mens Dansk Energi roser initiativet, men kritiserer effektiviseringspotentialet som overvurderet. Mest rødt virker man til at se i affaldsbranchen, hvor man regner med, at en liberalisering vil tiltrække nye og mere profitfokuserede ejere:

»Den forhøjede profitmargin er der desværre kun én til at dække udgiften for: forbrugeren,« siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen