Berlingske Business

Pensionskasse skyder trecifret millionbeløb i solceller

PFA
Foto:

Danske pensionskroner fortsætter med at fosse ind i vedvarende energi. Pensionsselskabet PFA har netop investeret et trecifret millionbeløb i britiske solceller, som man køber fra dansk udvikler.

Grønne projekter fortsætter med at nyde godt af danske pensionspenge. Pensionsselskabet PFA har netop investeret et trecifret millionbeløb i tre solcelleanlæg i Storbritannien, som selskabet køber af den danske udvikler European Energy.

»Det kan give et stabilt, langsigtet afkast i mange år. Det er en god investering, som er fuldstændigt uafhængig af, hvordan udviklingen er på markederne,« siger investeringsdirektør i PFA, Henrik Nøhr Poulsen.

Solcellerne har en samlet effekt på 14,5 megawatt, og er dermed en mindre elproduktionsfacilitet, men PFA har samtidigt underskrevet en option på yderligere tre solcelleanlæg, så den samlede kapacitet kan nærme sig 30 MW. Begge parter forventer, at disse parker vil blive overdraget til PFA i slutningen af 2016.

»Der er ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling inden for solceller er gået stærk, og det gør solceller attraktive for os, fordi det er bliver billigere at opgøre. Desuden får vi en fast afregningspris i tyve år, og det gør det super spændende for os,« siger Henrik Nøhr Poulsen.

RB Plus: Eksperter: Stop højtlønnedes fulde pension

Dansk udvikler med om bord

Solcellerne er opført af danske European Energy, der på ganske få år har markeret sig som en særdeles aktiv spiller inden for grøn energi. Selskabet er blandt andet prækvalificerede til at deltage i udbuddet om Kriegers Flak såvel som de livstruede kystnære vindmøller. Men selskabet har altså også bygget i Storbritannien, herunder solceller.

»Selvom man ikke skulle tro det, så er solindstrålingen i Storbritannien faktisk nogenlunde den samme, som den er i Danmark," siger adm. direktør i European Energy, Knud-Erik Andersen. "Vi ser en stor interesse for denne type projekter, også fra internationale investorer er der stor interesse for solaktiver.«

For nærværende er European Energy i gang med at opføre 360 megawatt kapacitet rundt omkring i Europa, og som disse skal frasælges, vil danske pensionskasser formentlig spille en rolle.

»Vi er meget glade for, at danske pensionsselskaber er så indstillede på den grønne omstilling. Der er meget, meget stor interesse fra danske pensionsselskaber generelt set. Det er ikke først gang, vi sælger til dem, og det bliver heller ikke sidste gang,« siger Knud-Erik Andersen.

PFA

Flere pensionspenge i grøn energi

Det er første gang, at PFA bevæger sig ind i solceller, men det er langt fra første gang, at pensionsselskabet er gået ind i energiinvesteringer. Tidligere har PFA blandt andet skudt penge i et joint venture med energiselskabet SE, der købte alle DONG Energys landvindmøller i Danmark, mens PFA også deltog direkte i kapitaludvidelsen i DONG.

Disse to investeringer har haft en meget forskellig grad af succes for pensionsselskabet. Hvor investeringen i DONG gav et meget, meget godt afkast, så har joint venturet med SE været plaget af meget lave elpriser og medfølgende nedskrivninger.

Uden for PFA-sfæren har flere andre pensionsselskaber også fået øje på de grønne investeringer som et middel i den evige jagt på afkast til kunderne. Således har en lang række pensionsselskaber skudt ganske store summer i grønne projekter - og også i solceller: PBU investerede 300 mio. kr. i solcelleparker i Spanien Frankrig og Sydengland så tidligt som 2013.

På tværs af pensionskasserne er det meget store summer, der er gået til grøn energi. En opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension viser, at pensionsselskaberne har investeret 42 mia. kr. i vedvarende energi, hvilket dog kun svarer til 1,6 pct. af den samlede formue på ufattelige 2.700 mia. kroner.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen