Berlingske Business

Opgør om ansvaret for landbrugets spekulation

gård
Storbonden Esper Goul, kom til at koste bankerne dyrt med sin investeringslyst. Inden det gik galt, og han endte i konkurs (som var medvirkende til Fjordbank Mors-krak), var han involveret i et storstilet vindenergiprojekt Scanenergy og havde eget shippingselskab - foruden sin store svinefarm, der leverer 150.000 svin om året. Foto:

Fortsat stor uenighed mellem landbruget og finanssektoren om, hvorfor lånefinansierede investeringer i landbruget løb løbsk med milliardtab til følge.

Landbrugets låneboble har været kolossalt dyr for både banker, landmænd og samfundet. Alene landets fem største banker har fra 2008-2011 tabt 14 mia. kr. på de lånesegmenter, som landbrug indgår i, viser en opgørelse fra Berlingske Research. Hertil kommer kæmpetab i de mindre og i de krakkede banker samt nedskrivninger for 2012.

Business giver i dag fortællingen om faldet for Danmarks formentlig mest spekulative landmand, Esper Goul Jensen. Det er først og fremmest de mest spekulative landmænd, som er årsag til de store nedskrivninger, påpeger Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam:»Mange af de landmænd, som har problemer, har også spekuleret. Det kan være i udviklingen af kornpriser, schweizer-franc og vindmøller. Mens de, der langt hen ad vejen har klaret det, har været dem, som har holdt sig til deres læst. Det har således vist sig, at dem, der var for gearet for at få en hurtig indtjening, også var dem, der klappede sammen, da det vendte.«Anders Dam mener, at det har givet store tab, når landmænd har ført banken bag lyset ved at have lån i flere pengeinstitutter: »Vi skal huske, at folk gerne selv vil tage chancer og det går indimellem ud over bankerne, som ikke har haft fuld indsigt i kundernes lån.«Omvendt mener direktør for Landbrug og Fødevarer Søren Gade, at bankerne selv har størstedelen af ansvaret:»Hvis nogen piber over, at landmænd er skyld i store tab, må jeg bare stilfærdigt pege tilbage på bankerne. Selvfølgelig må landmanden selv stå til ansvar. Men der må også være nogen i bankverdenen, som slår blikket ned, når de ser sig selv i spejlet. De må erkende, at det var i den periode, hvor bankerne gik fra at være bankrådgivere til at være sælgere.«Søren Gade peger på, at bankerne også har tabt penge på en række andre ting end landmændene. Derfor er det ikke spekulative landmænd, som er årsagen til deres krise.En af de mest erfarne finansfolk inden for lån til landbrug, direktør i DLR Kredit Jens Kr. A. Møller, afviser også, at den omfattende spekulation var finanssektorens skyld:»Entydigt at give finanssektoren skylden svarer til at give Danske Spil skylden, hvis du ikke vinder på dit skrabelod. Det er ikke andres skyld, hvis en landmand har løbet store risici og efterfølgende tabt alt.«Ekspert i banker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull, påpeger, at de to parter må dele skylden, ligesom vi efter krisen må erkende, at der både var banker og landmænd, som var forudseende nok til at træde på bremsen, inden det gik galt.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen