Berlingske Business

Milliardtab uden ejermand

DONG
Foto:

DONG Energy har tabt milliarder af kroner på fejlslagne investeringer og budgetoverskridelser. Alligevel tyder alt på, at både formand og økonomidirektør kan fortsætte uberørt i selskabet.

Fem milliarder af skatteborgernes kroner tabt på fejlslagne investeringer i gaskraftværker og gasterminaler. Én milliard kroner tabt på et mislykket kulkraftværkprojekt i Nordtyskland, og to milliarder skatteborgerkroner forduftet i budgetoverskridelser på havmølleparker og bioethanolanlæg. Det står klart, efter at Rigsrevisionen har udpenslet fejlinvesteringer og svigtende risikostyring i den længe ventede beretning om det statskontrollerede DONG Energy.

Det enorme tab får massive økonomiske konsekvenser for selskabet, der de kommende år tvinges til at sælge ud af arvesølvet for hele ti milliarder kroner, mens efterårets spareprogram på en milliard kroner har kostet flere hundrede stillinger. Alligevel lader personerne med det overordnede ansvar for de uheldige økonomiske dispositioner til at gå fri.

DONG Energys mangeårige bestyrelsesformand, Fritz Schur, står ifølge Berlingskes oplysninger til at overleve Rigsrevisionens beretning. Regeringen vil først formelt tage stilling til spørgsmålet, efter at statsrevisorerne har udtalt sig om rapporten på onsdag. Ifølge Berlingskes oplysninger vurderer regeringstoppen dog ikke, at sagen er stor nok til at koste Fritz Schur formandsjobbet.

Dermed er det kun Enhedslistens Per Clausen, der foreløbig har krævet Fritz Schurs afgang som bestyrelsesformand på baggrund af Rigsrevisionsberetningen.

Også DONG Energys koncernøkonomidirektør, Carsten Krogsgaard Thomsen, der som næstkommanderende siden 2002 har haft et stort medansvar for fejlinvesteringerne samt de massive budgetoverskridelser, ser ud til at blive siddende. Det fastslår adm. direktør i DONG Energy Henrik Poulsen, der tiltrådte i august 2012:

»Jeg har fortsat tillid til Carsten Krogsgaard. Siden jeg tiltrådte, har hele ledelsen brugt lang tid på at analysere udviklingen i vores gasdivision (hvor de største tab har været, red.), og vi har iværksat en række tiltag, der skal rette op på forretningen.«

Endelig er der kritik af Finansministeriets passive rolle fra 2008 til 2010, hvor henholdsvis Lars Løkke Rasmussen (V) og Claus Hjort Frederiksen (V) var finansministre. Ifølge Rigsrevisionen burde Finansministeriet som ejer af DONG have genovervejet den aggressive vækststrategi, efter at børsnoteringen af DONG blev droppet i 2008.

Claus Hjort Frederiksen erkender et medansvar.

»Jeg må tage den kritik til efterretning. Dengang skønnede vi, at vi lige skulle sunde os efter aflysningen af børsnoteringen, og den pause, kunne Rigsrevisionen have ønsket sig, var lidt kortere. I lyset af den kritik, så skulle vi måske have taget den strategiske diskussion noget tidligere,« siger han.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil der formentlig højst blive rejst en mild kritik eller en kritik i mellemklassen fra Stats-revisorerne af Finansministeriets passivitet under Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen