Berlingske Business

MHI Vestas hyrer med arme og ben

06BUSVESTAS-161551.jpg
Det er ikke mere end omkring tre år siden, at denne 3,3 MW-vindmølle var blandt de største i Vestas’ sortiment. Den nyeste havvindmølle yder hele otte megawatt. Foto: Vestas Wind Systems

Fyrer er blevet til hyrer i Vestas, hvor havvindmølle­datterselskabet MHI Vestas nu har rundet 1.300 medarbejdere – heraf er 500 blevet ansat inden for bare de seneste syv måneder.

MHI Vestas trykker i disse måneder nye ansættelseskontrakter i rekordfart. Havvindmølleproducenten har ansat 500 nye medarbejdere i løbet af de seneste syv måneder for at sparke gang i produktionen af den enorme V164-mølle og har nu rundet 1.300 ansatte. Et af de steder, der får glæde af de mange nye arbejdspladser, er Nakskov på Lolland.

I 2012 lukkede Vestas sin fabrik i netop Nakskov, men nu er den igen open for business. MHI Vestas, som er et joint venture mellem Mitsubishi Heavy Industries (MHI) og den danske vindmølleproducent, har lige nu 170 arbejdspladser i byen og forventer at ansætte 70 mere, inden året er omme. Da Vestas-fabrikken var på sit højeste i Nakskov, var der 600 arbejdspladser. Så der er et stykke vej endnu.

De gamle vender tilbage

»Det betyder meget for vores selvbevidsthed på Lolland, at de er kommet tilbage. Det viser også, at der er gang i erhvervslivet på Lolland. Det er dejligt,« siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

»Det lægger også op til vores grønne vækstdagsorden, som vi gerne vil gøre mere ud af. Vi er i gang med at se på, hvordan vi kan levere mere grøn energi til København, fordi den skal være CO2-neutral i 2025. Derfor, synes jeg, at der er en rigtig god symbolik i, at Vestas er kommet tilbage til Lolland,« fortsætter han.

Jens

At MHI Vestas er begyndt at ansætte medarbejdere i hobetal skyldes helt lavpraktisk, at der er kommet gang i forretningen.

I slutningen af september blev selskabet valgt som leverandør til to forskellige havvindmølleparker, efter at sommeren allerede havde budt på to andre ordrer.

De fire ordrer er til sammen på cirka 800 MW, og hvis alle ordrer omfatter den største mølle, skal der laves 300 vinger på omkring 80 meter hver.

»Vi laver vinger her i Nakskov og på vores engelske fabrik på Isle of Wight, og når vi ramper fabrikken op, så skyldes det, at vi har en god ordrepipeline, der understøtter det,« siger fabrikschef for de to MHI Vestas-fabrikker, Bo Vermund Jensen, der har kunnet rekruttere langt størstedelen af de nye medarbejdere blandt de gamle Vestas-medarbejdere, som blev fyret i 2010.

»Der var rigtigt mange af de gamle medarbejdere, som vi gerne ville have tilbage. Vi har tiltrukket omkring 100 produktionsmedarbejdere og cirka ti af de gamle funktionærer, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er meget positivt,« siger Bo Vermund Jensen.

Vindmøller Det svenske energiselskab Vattenfall er udvalgt til

Puster Siemens i nakken

Når de sidste 70 medarbejdere er blevet ansat i Nakskov, har fabrikken de medarbejdere, der foreløbigt er brug for. Men det kan flere ordrer meget hurtigt ændre på – og det er ikke helt utænkeligt, hvis man spørger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen:

»Kigger man på alle udbydere på det ekspanderende havvindmøllemarked, ser jeg MHI Vestas som en af de absolut stærkeste. Det er et selskab, der har alle muligheder for at markere sig. Siemens har gjort det rigtig godt, og de har nærmest haft tag selv-bord i den her industri. Men MHI Vestas har et af branchens bedste produkter og en stærk organisation. De kan blive en stor spiller i industrien.«

ØRESUND - Pressetur på Peberholmen i Øresund

Men MHI Vestas er stadig en ny virksomhed, der stadig mangler at få det første store projekt i vandet. Den har vundet mange ordrer, men nu skal den til at opstille de mange havvindmøller.

»Det går fra at være et selskab, der har udviklet en ny, banebrydende havvindmølle, til at være et selskab, der nu for alvor skal have det nye produkt i vandet,« siger Sydbanks Jacob Pedersen.

Aktieanalysechefen er dog ikke nervøs for MHI Vestas fremtid. Det er nemlig et selskab, vi kun lige har set det første af. Fremtiden bliver stor, spår han – særligt fordi det er et joint venture mellem Mitsubishi og Vestas. Vestas har viden og det gode produkt. Mitsubishi har en pengetank af kæmpe dimensioner.

»Vestas ville nok godt kunne have solgt nogle havvindmøller, men slet ikke i den skala, som de kan nu, med navnet Mitsubishi hæftet på sig,« siger Jacob Pedersen.

horns rev

MHI Vestas får snart mulighed for at vise sit værd i Danmark. Selskabet skal nemlig levere møllerne til det 400 MW store havvindmølle­projekt Horns Rev 3, som Vattenfall er ved at opføre i Nordsøen 25-40 kilometer ud for Esbjerg på den jyske vestkyst.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen