Berlingske Business

Landvindingen, mellemregningen og nulstillingen: Derfor er DONGs hollandske havsejr vigtig

Borssele
Overskrift
DONG har netop vundet Borssele 1 og 2 i Holland, som på mange måder er en både moralsk og økonomisk sejr for selskabet. Foto:
LCoE
Overskrift
Capex
Overskrift

En ting er penge og forretning. Men DONGs vindende bud på de hollandske Borssele 1 og 2 havvindmølleparker er først og fremmest en moralsk sejr for energiselskabet og vindindustrien som hele, skriver Berlingskes Michael Korsgaard i en nyhedsanalyse.

Det er vel på sin plads at sige et lille tillykke til DONG, efter at selskabet har vundet udbuddet på Borssele 1 og 2 i Holland. For Borssele er ikke blot det næststørste projekt i DONG-porteføjlen, det er på mange måder en moralsk og symbolsk sejr for DONG Energy.

vindmølle

Vi kan begynde med at lave det tankeeksperiment, at en konkurrent var løbet med Borssele 1 og 2. Den slags sker, og det er nok også for meget forlangt, at DONG skal vinde alle udbud. Men det havde været en torn i øjet, hvis det første havvindudbud efter børsnoteringen var gået til et andet selskab. I forbindelse med topchef Henrik Poulsens børs-road-show op til noteringen var et af hyppigst stillede spørgsmål, om DONG ville kunne hente nye projekter ind, når nu Statoil, Shell, Vattenfall, E.On og RWE, der alle er mange gange større end DONG, også satser på havvind. Det forsikrede Poulsen, at DONG kunne, og derfor havde det været et - omend kun symbolsk - nederlag af rang, hvis Borssele var gået til andre end DONG.

Vindmøller Regeringen vil sløjfe havvindmøller for at dække

Borssele er mere end en kortsigtet sejr, og det skyldes den vinderpris, som DONG har lagt på projekterne. 54 øre per kilowatttime skal de hollandske skatteydere betale til DONG-projekterne de næste 15 år, og hvor det stadig er noget dyrere end landvind, der i Danmark får markedspris + 25 øre og kun de første fem år (i skrivende stund 41,5 øre per kilowatttime), så er det en meget, meget lav pris på havvind sammenlignet med det, vi har set de seneste år.

Nedenfor kan du orientere dig i, hvor Borssele-prisen ligger i forhold til andre energiformer. Den røde streg er Borssele, og der er sat en grøn ring om onshore-vind.

Der har i det hele taget været en bemærkelsesværdig nedgang i prisen på havvind de senere år. Da Horns Rev 3 blev udbudt i 2015, var meldingen fra regeringen, at prisen skulle under 90 øre per kilowattime. Den endte på 77 øre, hvilket var Vattenfalls vindende bud (en budrunde som DONG i øvrigt tabte). Nu er prisen så nede på 54 øre i Holland, der på rigtig mange punkter kan sammenlignes med Danmark. Er det så en ny rekordpris, som DONG har leveret? Nej, det er det ikke. Faktisk er der mere tale om en prisnulstilling, hvis man sammeligner med priserne før den rasende dyre Anholt Havvindmøllepark.

Selvom prisen ikke er rekordlav, så er den alligevel en milepæl. For fire år siden satte DONG sig selv det mål at få prisen på havvind ned under 100 euro per megawatttime for et britisk projekt - senest i 2020.
Med en pris på 72,70 euro på megawatttime er DONG nu under det mål, men det er på et hollandsk projekt. Forskellen her er, at DONG selv skal betale for kabler og transformatorstationer i Storbritannien, så strømmen fra parken kan komme i land, mens Holland betaler den del af regningen. De 100 euro kan altså ikke stilles direkte over for de 72,70 euro. DONG gør også selv opmærksom på denne forskel, men konstaterer alligevel, at man er lykkedes med 100-euro-målet, og det er sikkert også rigtigt, men det er formentlig knebent.

I en hemmelig analytikerpræsentation, som Berlingske har fået aktindsigt i, fremgår det, at prisen på disse transmissionaktiver udgør 33 pct. af de samlede kapitalomkostninger på en havvindmøllepark. Det er altså ikke småtterier, som den hollandske stat overtager fra DONG - og hvis energiselskabet havde bygget Borssele i Storbritannien, havde de nok også taget sig godt betalt for at påtage sig risikoen ved de til tider ustabile transmissionsaktiver. Så har DONG nået sit mål? Ja, det har de formentlig, når de siger det, men de er ikke pludselig en fjerdedel under.

Alt i alt er det dog en stor dag for DONG, for ikke bare har man fået mere forretning på bøgerne, man har først og fremmest holdt de løfter, som man har givet. Og det skal man aldrig kimse af.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen