Berlingske Business

Klimaaftale får ingen betydning for dansk olieproduktion

nordsøolie
Foto:

En global klimaaftale er kommet i hus i Paris. Det får dog ingen betydning for den mængde af olie, som Danmark pumper op af Nordsøen, lyder det fra regeringen.

På trods af Parisaftalens øgede ambitioner om at holde verdens temperaturstigning »et godt stykke under 2 grader« slår den danske regering fast, at der på ingen måde skal lægges begrænsninger på, hvor meget olie og gas, der skal pumpes op af den danske undergrund.

Det oplyser Lars Christian Lilleholt (V), Energi, Forsynings- og Klimaminister, til Dagbladet Information i en skriftlig besvarelse.

Ministeren mener nemlig ikke, at Danmark kan påvirke den globale udvikling på området.

»Den danske nordsøproduktion er i den store sammenhæng marginal. Det er uden hold i virkeligheden at tro, at vi fra dansk side kan påvirke udbudssiden af de globale markeder for fossile brændsler ved at trække vores egen marginale produktion.«

Ministeren påpeger også, at de fossile brændsler i den danske undergrund er mange penge værd.

»Siden produktionen af olie blev indledt i 1972 til og med 2014 har staten haft indtægter fra olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen svarende til 404 mia. kr. Det har gennem tiden været et vigtigt bidrag til finansieringen af vores velfærdssamfund. Selv om produktionen fra Nordsøen har været faldende det seneste år, er der stadig tale om et betydeligt bidrag til statskassen hver eneste år,« siger han.

Det har længe været kendt, at en vis portion af verdens olie og gas, som allerede er fundet og er rentabel, skal efterlades i undergrunden, hvis den globale opvarmning skal holdes under to grader.

Ifølge Katherine Richardson, der er formand for den tidligere Klimakommission og professor i marinbiologi ved Københavns Universitet, vokser andelen af fossile brændsler, der skal efterlades i jorden, som konsekvens af klimaaftalen fra Paris.

Den vurdering er Torben Chrintz, videnschef i Concito, enig i. Han tilføjer, at Danmark er et af de lande, som må forventes at gå forrest.

»Er der nogen, der skal efterlade de fossile brændsler i undergrunden, må det nødvendigvis være de rige lande såsom Danmark, Norge og Storbritannien. Det må være de fattige lande, der skal have lov til at realisere størstedelen af deres værdier, før verden er helt omstillet. Alt andet ville jo være helt urimeligt,« siger han til Dagbladet Information.

Torben Chrintz mener dog, det har mere »politisk gang på jord« at få en global eller regional afgift på CO2 end at beslutte, hvor stor en portion af vores fossile brændsler, vi skal efterlade.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen