Berlingske Business

Jagten på olie i Arktis fortsætter - Statoil vil bygge gigantisk felt og få 47.000 i arbejde

statoil
Sådan kommer det produktionsskib, Statoil skal have bygget til gigantiske Johan Castberg-felt i Barentshavet til at se ud. Statoil har skrevet kontrakt med Sembcorp Marine Rigs & Floaters i Singapore om at bygge fartøjet for 2,5 milliarder kr. Skibet skal løbende modtage og midlertidigt lagre olien fra de 30 brønde, der skal bygges på havbunden. Olien hentes løbende fra produktionsskibet af tankskibe, der transporterer olien til kunder rundt om i verden. Ilustration: Statoil.

Statoil har netop fremlagt en plan for massive milliard-investeringer i gigantisk oliefelt i Barentshavet i norsk Arktis.

Hverken Greenpeace' kampagne mod udvinding af olie eller flere multinationale og mindre olieselskabers udskydelse af projekter lader til at stoppe olieindustriens jagt efter olie og gas - eller investeringer i fantasifulde megaprojekter i Arktis.

Sammen med licenspartnerne ENI og Petoro har norske Statoil netop fremlagt en plan om at investere 49 milliarder norske kroner svarende til 37 milliarder danske kroner i det gigantiske oliefelt Johan Castberg i Barentshavet i norsk Arktis.

Statoil, der er operatør, har 50 procent af licensen, mens italienske ENI og det norske statsejede Petoro har henholdsvis 30 og 20 procent.

I Johan Castberg-området ventes der at være olie og naturgas svarende til 450-650 millioner tønder olie. Det gør Johan Castberg til det største olie- og gasprojekt i verden, som der i år er truffet beslutning om at investere i.

US-EXTENDED-ARTIC-TEMPERATURES-CAUSE-PROPANE-SHORTAGE-IN-MIDWEST

Feltet ligger nordvest for Hammerfest i den isfrie del af Barentshavet. Den planlagte start er i 2022. Når Johan Castberg kommer i produktion, ventes feltet årligt at give beskæftigelse til 1.700 heltidsansatte.

Statoil skal have bygget et produktionsskib til en kontraktpris på 2,5 milliarder kroner, der kan modtage og midlertidigt lagre olien fra 30 brønde, der står på havbunden. Olien hentes løbende af tankskibe, der transporterer olien til kunder rundt om i verden.

Selskabet siger til det norske nyhedsburreau NTB, at der i byggefasen bliver 47.000 fuldtidsbeskæftigede i Norge.

Selv om olieprisen skulle falde til 35 dollar, dvs. små 27 kroner pr. tønde, er det ifølge Statoil rentabelt at investere i at bygge Johan Castberg.

Koncerndirektøren i Statoil, Margareth Øvrum, siger, at projektet vil bidrage til at udvikle områderne højt mod nord i Norge og skabe betydelige værdier.

Johan Castberg var tidligere, dvs. efter faldet i olieprisen i 2014-2015, ikke muligt at realisere på grund af astronomiske investeringsomkostninger på over 100 milliarder norske kroner svarende til 76 milliarder danske kroner. Dengang var projektet kun lønsomt med oliepriser på over 80 dollar tønden. Siden har Statoil arbejdet på at sænke omkostningerne.

STATOIL-RESULTS/

»Vi har arbejdet hårdt med leverandører og partnere, ændret koncept og udtænkt nye løsninger for at kunne realisere udbygningen,« siger Margareth Øvrum.

I fredags var prisen på en tønde Nordsø-olie 63,23 dollar, dvs. 399 kroner.

Johan Castberg-feltet ventes at være i produktion i over 30 år. Det anslås, at produktionen vil koste 890 mio. kroner om året. Trækker man omkostninger fra, anslås de samlede indtægter fra Johan Castberg at blive 143 milliarder kroner. Heraf vil omkring 105 millarder kroner tilfalde den norske stat i form af skatter.

Det storstilede byggeprojekt bliver fremlagt til godkendelse i det norske Stortinget i foråret 2018, men allerede nu har bl.a. Aker Solutions, der fra starten har været med i planlægningen, fået kontrakter fra Statoil på leverancer på milliarder af kroner.

Ifølge tidligere vurderinger fra det norske analysehus Rystad Energy skal man regne med, at mere end 50 procent af den norske produktion af olie og gas fra 2040 og fremefter kommer til at ske ud for det nordlige Norge, samtidig med at der sker en nedgang i produktionen i den norske del af Nordsøen.

NORWAY-ENVIRONMENT-ENERGY-CLIMATE

På Jamal-halvøen i det russiske Sibirien er konsortiet Yamal LNG, der er ejet af Ruslands største private gasproducent, Novatek, franske Total og kinesiske CNPC netop blevet færdig med at bygge et gigantisk projekt med udvinding og udskibning af flydende naturgas.

Projektet omfatter infrastruktur, herunder en havn og en lufthavn. Gassen ventes hovedsageligt eksporteret til Kina. Yamal LNG ventes at sende tre skibe af sted med flydende gas inden årets udgang.

Shell opgav i 2015 at indlede de omstridte prøveboringer i det isfyldte hav ud for Alaska. Desuden har Statoil, GDF og DONG, nu Ørsted, afleveret licenser til Grønlands Selvstyre til efterforskning efter olie ved Vestgrønland.

Årsagerne til, at olieselskaberne har trukket sig ud af Grønland og Alaska, er, at de fandt det for usikkert at lede efter olie i tider med lave oliepriser.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen