Berlingske Business

Grøn spekulation kender ingen grænser

Grøn spekulation
Der er risiko for spekulation i investeringer i grønne energiformer. når der medfølger et skattefradrag for udenlandske investeringer. Det mener flere miljøeksperter. Foto:

Europæiske lande bruger hvert år milliarder på at støtte den grønne omstilling. Det har tiltrukket spekulanter, og det risikerer at skade den folkelige opbakning til den grønne omstilling, mener miljøeksperter.

De enorme beløb, som europæiske lande bruger på at støtte grøn energi, er blevet et tilløbsstykke for spekulativ kapital. Kombinationen af garanterede, lukrative afregningspriser for strømmen og gode fradragsmuligheder har sat gang i et sandt solcelleboom i Europa.

Først havde vi solcellesagen herhjemme, og tirsdag kunne Berlingske fortælle, at danske skattefradrag bruges til at finansiere solcelleanlæg i udlandet. Og den slags sager kan skade den folkelige opbakning til den grønne omstilling.

»Så længe det er så billigt at udlede CO2, er man nødt til at fremme vedvarende energi med tilskud og fradragsordninger. Det er en kringlet vej at gå, fordi man hurtigt kan komme til at overbelønne investorerne, som vi så i solcellesagen. Hvis der er for mange af sådanne sager, er det rigtig skadeligt for tilliden til den grønne omstilling,« siger Thomas Færgeman, der er direktør for den grønne tænketank Concito.

Han bakkes op af Anders Larsen, der forsker i miljø- og energiøkonomi ved Roskilde Universitet.

»Når politikerne ønsker mest muligt miljø for pengene, hjælper sådanne sager ikke til at overbevise danskerne om fornuften i den grønne omstilling. Investeringer i udenlandske solcelleparker med danske skattefradrag er en udnyttelse af systemet, der ikke kan have været politikernes ønske,« siger Anders Larsen.

Skattegoder er en farlig vej

Han mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at bruge skatteincitamenter i den grønne omstilling, da de grønne projekter vil blive placeret i det land, hvor de opnår den højeste støtte, mens skattefradraget bruges herhjemme.

»Det er et eksempel på, at det europæiske marked for vedvarende energi ikke fungerer, fordi statslige tilskud udnyttes. Skattemæssige incitamenter til virksomheder er vanskelige at begrænse til grøn energi i Danmark. Konkrete udbud af projekter herhjemme er derfor en bedre måde at sikre grønne investeringer i Danmark, der skaber arbejdspladser i Danmark, og som legitimerer danskernes udgifter til den grønne omstilling,« siger forskeren.

Bekymring på Borgen

Foreløbig har Skat ikke et dokumenteret overblik over omfanget af danske skattefradrag relateret til udenlandske solcelleparker. Som Berlingske fortalte tirsdag, kan skattefradragene i Danmark på udenlandske solcelleparker alene i år løbe op i et trecifret millionbeløb, og begge fløje i Folketinget kræver, at skatteminister Holger K. Nielsen (SF) får et grundigere overblik.

På Christiansborg er der også bekymring for, at de mange sager med spekulation i grønne subsidier kan skade den grønne omstilling.

»Det må ikke undermininere fornuften i, at vi understøtter den grønne omlægning. Ordningerne må ikke blive guldrandede forretninger,« siger Mike Legarth, klima- og energiordfører hos de Konservative.

Berlingske ville have spurgt klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) om, hvad han har tænkt sig at gøre for at bekæmpe finansiel spekulation i den grønne omstilling, men han er ifølge ministeriets presseafdeling udenlands og kunne derfor ikke stille op.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen