Berlingske Business

Fra energiens originaler til bølgernes gulddrenge

aaa
Overskrift
Kim Dyre (t.v.) og Frank Olsen har begge arbejdet for Elkraft og var med til at bygge havvindmølleparken Vindeby. Foto:
aaa
Overskrift
Leif Winther, der har ansvaret for alle DONGs danske vindmølleparker. Foto:
Ny Dong Havvindmøllepark. Den første havvindmølle i Dongs nye
Overskrift
Pensionen nærmer sig for verdens første havvindmøllepark, Vindeby.  Arkivfoto. Foto:

Pensionen nærmer sig for verdens første havvindmøllepark, Vindeby. Da den blev bygget, blev der set skævt til havvindmøllerne, men i dag er de DONG Energys pengelokomotiv, og det var måske ikke sket uden Vindebys succes.

Landsbyen Vindeby har ikke fået sit navn ved et tilfælde, for blæsten er hård på de kanter. Alligevel husker Kim Dyre Jespersen det som en god sommer på det nordlige Lolland i 1991. Den dengang 30-årige stærkstrøm-ingeniør var projektleder hos energiselskabet Elkraft og førte bl.a. tilsyn med det dusin orange- og blåklædte arbejdsmænd, der skulle bygge verdens første havvindmøllepark, Vindeby, to-tre km ude på vandet.

Se grafik over Vindeby vindmøller her

»Der var ikke mange, der troede, at det kunne lade sig gøre. De syntes, det var vanvittigt. Og det var ikke mindst folk fra elverdenen selv,« husker Kim Dyre Jespersen i dag.

På den tidligere Elkraft-ingeniørs kontor hænger der stadig plakater med Vindeby, og når røverhistorierne pudses af blandt vindmøllefagfolkene, vækker Vindeby interesse.

LW

For det var dér, det hele begyndte. Den vindmøllepark, hvis succes blev grundlaget for den hastigt voksende, danske havvindmølleindustri. Sidste år omsatte DONG Energy for over 16 mia. kr. i sin havvindmølledivision, og i 2020 vil koncernen have opført, hvad der svarer til ca. 1.300 Vindeby.

»Hvor lille og uanseelig, Vindeby end kan synes i dag, så var det et pionér-projekt,« siger Leif Winther, der er DONGs asset manager for havvindmøller i Danmark. »Det var vigtigt, at der var nogen, der turde gøre det. For det var starten.«

Nu gør DONG imidlertid klar til at afmontere Vindeby. Der er ikke længere økonomi i de 11 møller, men det er der til gengæld i de mange nye havvindmølleparker, som skyder op over hele Europa.

SL

Det nye Carlsberg

Leif Winthers øverste chef i DONG, Henrik Poulsen, har skærpet energivirksomhedens fokus på havvind, og bølgerne rummer nærmest uanet potentiale, hvis man spørger topchefen.

»Hvis det går nogenlunde efter planen, vil Wind Power snart være større end Arla og Grundfos målt på driftsindtjening. Giv den nogle år mere, så er den på størrelse med Carlsberg. Det er da et fantastisk væksteventyr!« sagde Henrik Poulsen i 2015 til Berlingske Business.

Euforien omkring havvindmøllerne er stor i DONG, men sådan var det ikke i 1991. Da Kim Dyre Jespersen begyndte i Elkraft, satte man møller op på 150 kW, mens kraftværksfolkene opførte Asnæsværkets blok fem på 640.000 kW. Man var kort sagt lidt til grin, så vindfolkene holdt sammen i pionér-ånden i Vindeby.

»Vi var forfærdeligt stolte over, at det var verdens første havvindmøllepark. Vi var dog kede af, at man i Sverige allerede havde opsat én mølle i hoppeafstand fra kysten. Da vi havde set den, skyndte vi os at definere i hovedet på os selv, at Vindeby jo var en park, og derfor var vi stadig de første,« fortæller Kim Dyre Jespersen med et lille grin.

SAFRICA-CLIMATE-WARNING-UN-COP21

En, der aldrig har set skævt til en vindmølle, er Henrik Stiesdal. Han var igennem mange år teknisk direktør i Bonus Energy, det nuværende Siemens Wind Power, og da Elkraft søgte efter en mølle-leverandør til Vindeby, var der ingen tøven hos Bonus.

»Vi så sådan på det, at verdens første havmølleprojekt ville blive en reference, ingen ville kunne matche,« siger Henrik Stiesdal, der fik lidt af en nød at knække, for ingen havde før sat møller op på vandet.

Løsningen blev at give vindmøllerne samme maling, som bruges på Nordsøens boreplatforme, og sørge for, at der altid var tørt inde i møllen. Det sidste kalder Stiesdal for et decideret mirakel for møllernes holdbarhed. Og så var der bare udfordringen med at stille møllerne op.

»Vi spurgte vores samarbejdspartner, Krangården, hvem deres bedste kranfører var. Vi vidste egentlig godt, at det var Leif. Og så sejlede vi Leif og kranen ud på en pram og sagde, at han bare skulle forestille sig, at alt vandet var græs,« fortæller Stiesdal. Med Leif ved kranen tog det 11 dage at rejse de 11 møller, der har haft meget få problemer i deres levetid.

»Anlægget afmystificerede det at flytte vindmøller ud på havet. Hensigten med at lave projektet blev opfyldt til fulde. Når jeg har holdt foredrag om havvind, så havde jeg stort set altid Vindeby med, fordi det er og bliver referenceprojektet,« siger Henrik Stiesdal.

DONGHPLCL

Sat til vægs af tiden

Pionér-arbejdsmetoderne er i dag skiftet ud med en snorlige, industrialiseret proces med mølleopsætninger. For nye tider kalder på nye metoder.

»Der har været fart på, og der vil fortsat være fart på. Markedet er i rivende vækst, og i DONG Energy har vi positioneret os rigtigt godt til det,« siger Leif Winther, der nu så sin egen måde bliver en slags vindmølle-pionér. Han bliver nemlig den første, der skal afmontere en havvindmøllepark, hvis ikke det lykkes DONG at sælge Vindeby.

»Vores fokus vil selvfølgelig være på miljø og sikkerhed. Det kan være, at nogen kan genanvende turbinerne, men ellers må vi se, hvordan vi bortskaffer dem,« siger Leif Winther, der ikke umiddelbart kan sætte pris på afmonteringen af parken. »Det må jo vise sig. Per megawatt bliver Vindeby nok grundet sin lille størrelse lidt dyrere, end hvad vi kommer til at se i fremtiden.«

Kim Dyre Jespersen, der i sin tid var med til at sætte Vindeby op, har ikke noget imod, at den nu tages ned. Hellere det, end at den på sigt falder fra hinanden.

»Jeg er rigtigt glad for, at jeg var så heldig at være med, og jeg er glad for, at vi fik en succes. Det havde været forfærdeligt, hvis vi havde haft nogle problemer, der havde gjort, at off-shore vind var blevet forsinket.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen