Berlingske Business

Farvel til verdens første havmøllepark

Nedtagning af verdens første vindmøllepark "Vindeby"
Vindeby tages ned efter 25 års tjeneste

Efter 25 års tjeneste går verdens første havvindmøllepark på pension. Nedtagelsen af parken Vindeby ud for Lolland er igangsat, og en pioner inden for vindenergi er snart borte med blæsten.

Verdens første havvindmøllepark, der står i havet ud for Lolland, er nu i gang med at blive taget ned. Det sker efter 25 tro års tjeneste som en pioner, der siden skulle vise sig at være en af forkæmperne for den grønne omstilling. »Vindeby«, som parken hedder, kan ikke måle sig med de nye gigantiske parker, der findes rundt om i verden, men har været et vigtigt teknologisk koryfæ.

Vindebys turbiner er gamle og trætte. Nogle er gået i stå, og det kan simpelthen ikke betale sig at renovere dem. DONG Energy, som ejer havmølleparken, har derfor besluttet, at den nu skal tages ned. Vindeby Havmøllepark består af 11 havmøller, som har leveret strøm til omkring 2.200 husstande. I dag producerer en enkelt af de største vindmøller på markedet lige så meget strøm, som hele Vindeby gjorde.

Vindeby blev bygget i Onsevig Havn på Lolland og stod 1,5 - 3 kilometer ud for Lollands kyst. Parken »kom til live«, da den blev tilsluttet elnettet i 1991. Her stod den i 25 år og producerede energi på havet og var verdens første af slagsen.

27BUS112410128-170856.jpg

Leif Winther er ansvarlig for DONG Energy's danske havmølleparker, og for ham er afskeden med den udtjente havmøllepark vemodig, men også nødvendig.

»Turbinerne er ved at være slidt op, gearkasserne er slidte, og omkostninger ved at renovere dem er simpelthen for store,« siger Leif Winther.

»Vindeby var verdens første forsøg med at stille vindmøller på havet, og projektet, der begyndte for 25 år siden, har lagt grundstenen til, hvad vi ved i dag på det teknologiske område.«

vestasmølle

Den gamle park blev i sin tid skabt af et behov for at finde nye bedre løsninger til vedvarende energi. For 25 år siden kendte man også til generne ved støj fra vindmøller, men det nye forsøg med at stille vindmøller på havet skulle løse problemet. Spørgsmålet var bare, hvordan det skulle gøres, når det aldrig var gjort før. Parken blev placeret ud for Lollands kyst, fordi der er meget vind, men også meget lavvandet. Det gjorde det dengang til en ideel placering.

I dag ville man aldrig bygge parker på så lavt vand, da teknologien er anderledes, og skibe slet ikke ville kunne komme så langt ind. I dag kender alle til havmølleparker, og ifølge Leif Winther er også udlandet bevidst om Vindebys betydning.

»Vindeby har i vores branche nærmest ikonisk status. Når jeg er til konferencer rundt omkring i verden, så bliver der ofte sagt »It all started in Vindeby«,« forklarer Leif Winther.

Vestas, vindmøller - 201703081

Starten i Vindeby har nået sin slutning, men det har resten af branchen og teknologien på markedet ikke. En enkelt af Vindebys 11 møllers turbiner havde en kapacitet på 0,45 megawatt, hvor en af Vestas' store møller har en kapacitet på otte megawatt.

Møllerne til Vindeby Havmøllepark er leveret af Bonus Energi, der i dag hedder Siemens Wind Power. Møllerne blev opført i ét stykke, men tages nu fra hinanden stykke for stykke.

Stor fremgang til Dong Energy på vindmøllesiden Dong Dong Ener

Syv af vingerne bliver afleveret til DTU, som laver et stort projekt, hvor de tester styrken på vingerne efter 25 års drift. Andre af vingerne er DONG ved at se på, om kan genbruges, og en af turbinerne bliver afleveret til Energimuseet, der har planer om at lave en udstilling til ære for den hedengangne park.

DONG Energy har rejst over 1.000 havmøller i Danmark, Tyskland og England. I hele parkens levetid har den produceret 243 gigawatt-timers strøm, som svarer til, hvad syv af nutidens største havmøller producerer på et enkelt år.

Møllerne sejles i land i Nyborg Havn, hvor de vil blive kørt til et genindvindingsfirma.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen