Berlingske Business

EU stopper dansk strømsikring

22BUSRoyal-indvielse-hos-En.jpg
Energinet.dk frygter, at Østdanmark vil kunne mangle strøm i 14 minutter om året efter 2030. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er dog en situation, som Energinet.dk selv har kaldt for alvorlig. Arkivfoto: Preben Madsen

Energinet.dk har fået nej til at lave et udbud om en såkaldt strategisk reserve, der skulle sikre strøm til Østdanmark. Dansk Energi og Dansk Folkeparti er kritiske, mens Energinet.dk vil finde en løsning.

Det handler om strøm og manglen på samme.

Det statsejede transmissionsselskab Energinet.dk vurderede i en nylig analyse, at Østdanmark kan opleve uhensigtsmæssigt store strømafbrydelser i en meget nær fremtid, og for at holde lamperne lysende valgte man at etablere et sikkerhedsnet under elleverancerne.

03BUSGrundfos.jpg

Det skulle gøres ved at opkøbe kraftværkskapacitet, som Energinet.dk kan sætte ind, når strøm ikke når kontakterne, men det har EU-Kommissionen netop sat en stopper for. Bruxelles mener nemlig, at den danske løsningsmodel vil være i strid med reglerne om statsstøtte.

Den beslutning er man bestemt ikke tilfreds med hos Dansk Energi, der mener, at EU-Kommissionens afgørelse kan medføre flere strømafbrydelser på Sjælland.

»Kraftværkerne lukker på grund af lave elpriser, og vi så en strategisk reserve som et håndtag, der kan opretholde kapacitet og elforsyningssikkerhed, indtil det regionale marked styrkes. Vi håber, at EU-Kommis­sionen og Energinet.dk kan finde en løsning hurtigst muligt. Det virker ikke rimeligt, at det skal være EU, der skal bestemme graden af dansk elforsyningssikkerhed,« udtaler afdelingschef i Dansk Energi, Stine Leth Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Udfordringen med strømafbrydelserne opstår, fordi konventionel elproduktion fra kulkraftværker i stor stil erstattes af ved­varende energi i disse år.

Produktionen fra vindmøller og solceller svinger dog meget i forhold til kraftværkerne, som man basalt set kan skrue op og ned for, som det passer. Østdanmark er ikke på samme måde som Vestdanmark forbundet til resten af Europa, og indtil området bliver det, kan Energinet.dk få svært ved at leve op til sine egne målsætninger om at holde mængden af strømafbrydelser på et minimum.

Helt konkret frygter Energinet.dk, at Østdanmark vil kunne mangle strøm i 14 minutter om året efter 2030. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er dog en situation, som Energinet.dk selv har kaldt for alvorlig.

Energinet.dk oplyser, at man tager EU-Kommissionens beslutning til efterretning, og at man nu vil forsøge at finde en anden løsning på strømudfordringen i Østdanmark.

FRANCE EU EUROPEAN PARLIAMENT

Men hvis det står til Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker, bør man forsøge at etablere udbuddet alligevel:

»Umiddelbart er det svært at pege på en løsning, fordi EU har forbudt udbuddet, men man kunne godt udfordre systemet og lave udbuddet alligevel, for jeg synes ikke, at man kan leve med, at vi får strømafbrydelser,« siger Mikkel Dencker.

»Jeg synes i det hele taget, at det er ved at være et problem, at EU blander sig så meget i dansk energipolitik. Det er kort sagt utidig indblanding.«

Hos Socialdemokraterne vil man ikke gå så hårdt til værks, men energiordfører Jens Joel opfordrer EU til at få det indre elmarked på skinner, så forsyningssikkerheden kan genetableres:

»Forsyningssikkerheden er en prioritet, og jeg forventer, at Energinet.dk håndterer det her. Men det understreger også, at EU skal skynde sig med at få det indre marked til at fungere.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen