Berlingske Business

El-direktør bliver meldt til politiet

Elmaster, Højspændingsmaster, Fuldmåne
Foto:

Svenske Öresundskraft politianmelder tidligere administrerende direktør for det danske datterselskab, Helia Energisalg, for groft at have tilsidesat Öresundskrafts risikopolitik og finanspolitik i forbindelse med handel med el.

En tidligere direktør for det svensk ejede danske elhandelsselskab Helia Energisalg, der sælger el til omkring 400 danske industri- og virksomhedskunder, bliver nu meldt til politiet af sit moderselskab Öresundskraft.

Det skriver Öresundskraft i en pressemeddelelse. Selskabet fortæller, at revisionsselskabet PwC har afsløret, at den forhenværende administrerende direktør for Öresundskrafts datterselskab, Helia, har beskæftiget sig med ikke-autoriseret spekulation i terminskontrakter på el.

Der er således blevet købt mere el, end der efterfølgende har kunnet afsættes via kundeaftaler. Sammen med de faldende el-priser gav det betydelige tab.

FILES-US-GERMANY-AUTOMOBILE-COURT-POLLUTION-VOLKSWAGEN

Granskningen viser desuden, at Helias bogføring og økonomiske rapportering er blevet manipuleret.

Revisionsselskabets konklusion er, at den tidligere administrerende direktør Öresundskrafts danske datterselskab groft har tilsidesat Öresundskrafts risikopolitik og finanspolitik, samt at bogføringen er blevet manipuleret.

På et pressemøde i december offentliggjorde Öresundskraft et forventet tab på op til 150 mio. svenske kroner - 120 mio. danske kroner - i elhandelsselskabet Helia Energisalg i perioden 2015 – 2020.

Disse oplysninger førte til, at Helsingborg Kommune, som ejer Öresundskraft, igantsatte en uafhængig granskning, der blev lavet af revisionsfirmaet PwC.

Öresundskraft har opgjort Helias endelig tab til 193 mio. svenske kroner  - 155 danske kroner. Helias revisorselskab vil også blive meldt til til Revisornævnet for at få en prøvning af det udførte revisionsarbejde.

Danske aktier tager historisk stort fald

PwC retter i sin rapport desuden kritik mod Öresundskraft. Den anvendte model for styring af virksomheden har ikke været tilstrækkelig, og der har været brister i såvel risikostyring som den finansielle rapportering, hedder det.

»Vi har naturligvis taget kritikken til efterretning og gennemført en række ændringer. En ny risikopolitik og risikorapportering for selskabet er på plads, vi har skærpet attestations- og tegningsregler, og vi har formuleret en mere tydelig direktionsinstruks i forbindelse med ansættelsen af den nye adm. direktør,« siger Hans Norberg, bestyrelsesformand for Helia Energisalg.

Helia Energisalg gav i 2015 et underskud på 68 mio. kr. for 2015 mod 14,4 mio. året før. 2015-Underskuddet skyldes en række nedskrivninger, omlægning af regnskabspraksis samt korrektioner af tidligere årsregnskaber.

Kolding

Öresundskraft foretaget har i forbindelse med årsregnskabet givet sit datterselskab Helia en kapitalførsel på 170 mio. kr. til dækning af tab, retablering af Helias egenkapital og sikring af kreditværdighed.

Elhandelsselskabet Helia Energisalg blev grundlagt i 1998 af det daværende danske elselskab Elsam og Öresundskraft, der ejes af Helsingborg Kommune. Siden 2001 har Öresundskraft været eneejer af Helia.

 

 

 

 

 

 

 

Elhandelsselskabet Helia Energisalg A/S blev grundlagt i 1998 af Elsam og Öresundskraft AB, der ejes af Helsingborg Kommune. Siden 2001 har Öresundskraft været eneejer af Helia. Selskabet sælger el til ca. 400 danske industri- og virksomhedskunder.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen