Berlingske Business

Ekspert skeptisk over for DONGs censurforklaring

Christian Levin
Direktør i DONG Energy, Henrik Poulsen og bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Foto:

DONG Energy vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag en censureret præsentation til en gruppe bankanalytikere tilbage i april. Energiselskabet vil sikre sig, at alle har lige adgang til informationer, men det er ikke nok til at sløre en aktindsigt, vurderer ekspert.

Den holder ikke, at DONG ikke vil give indsigt i en censureret præsentation, som energiselskabet har givet en række analytikere. Så klar er meldingen fra partner i advokatfirmaet Bird & Bird Peter Lind Nielsen, der er en af Danmarks førende rådgivere inden for presse- og medieret. Berlingske har fået aktindsigt i en analytikerpræsentation, hvor flere passager er censureret. DONG vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag denne censur, fordi markedet skal have »entydig« information, lød det i onsdagens Berlingske Business. Her forklarede kommunikationschef Martin Barlebo, at analytikerpræsentationen er lavet før prospektet, og at den mest opdaterede information er indeholdt i prospektet.

»Da det er afgørende for børsnoteringsprocessen, at al information er entydig og indeholdt i prospektet, er visse informationer udeladt i den version af analytikerpræsentationen, som der er givet aktindsigt i,« skrev Martin Barlebo i en mail til Berlingske.

09BUSHenrik-Poulsen--DONG-1.jpg

Men det argument holder ikke, vurderer Peter Lind Nielsen:

»Når nogen søger aktindsigt, så skal den komme med de fejl, der nu engang er. Så må man i et følgebrev for god ordens skyld gøre opmærksom på, at noget er blevet rettet efterfølgende,« siger advokaten, »Der er ikke mulighed for at tilgodese en eller anden kommunikationsstrategi, så man kan strege ting ud.«

Den vurdering er forskningschef emeritus ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen enig i:

»Der er ikke nogen undtagelser i offentlighedsloven, der giver mulighed for at undtage oplysning for at sikre entydighed,« siger han.

Dongeren

Følsomme oplysninger

Humlen i sagen om DONG-censuren er en 218-sider lang præsentation, som DONG Energy gav til en række analytikere 7. april – knap to måneder før selskabets prospekt blev udsendt. Præsentationen blev givet af de seks medlemmer af DONGs koncernledelse og indeholder en grundig gennemgang af hele koncernen. Berlingske har gennem en aktindsigt i Finansministeriet fået tilsendt analytikerpræsentationen, men flere steder er afsnit eller enkeltord censureret bort. Almindelige investorer kan altså flere steder ikke se, hvad DONG fortalte analytikerne. Det er Finansministeriet, der i sidste ende har overstreget sætningerne, og det er gjort, fordi der er tale om forretningsfølsomme oplysninger, har ministeriet skrevet til Berlingske.

FILE DENMARK BUSINESS DONG ENERGY

Hos DONG understreger Martin Barlebo, at analytikerpræsentationen ikke »indeholder væsentlig eller kursrelevant information om DONG Energy, som ikke fremgår af prospektet,« og kommunikationchefen mener desuden, at kritikken af ønsket om entydig information bygger på en misforståelse. I en mail til Berlingske uddyber Martin Barlebo, hvorfor DONG ikke har ønsket, at en fuld aktindsigt blev givet:

»Vi har ikke ønsket, at information via den givne aktindsigt i den ældre analytikerpræsentation kunne blive offentliggjort på anden måde end som fremstillet i prospektet, da det kunne skabe usikkerhed eller forvirring blandt investorerne. I det omfang information er ændret fra analytikerpræsentationen til prospektet, har vi gjort analytikerne opmærksomme på dette,« skriver Martin Barlebo.

08BUS1SEKTION-184419.jpg

Direkte adspurgt, om ovenstående er det kommercielle hensyn til DONG, som Finansministeriet har taget, bekræfter ministeriet, at det er det blandt andet.

»Ud af de 219 sider, der er tilsendt Berlingske, har Finansministeriet overstreget information på et fåtal af sider. Den information, der ikke er udleveret, vedrører detaljer vedrørende selskabets forretningsstrategi, forretningsforbindelser m.v.,« oplyser Finansministeriet ydermere.

Fortsat undren

Oluf Jørgensen undrer sig dog stadig over, at ønsket om ikke at skabe usikkerhed kan veje som et kommercielt hensyn.

»Alle tal bliver jo forældet. Det bliver de også hos DONG. Her handler det altså om offentlighedsloven og retten til aktindsigt, og jeg kan vanskelligt se, at offentliggørelsen af tal fra syvende april kan skabe forvirring, når man offentliggør nogle opdaterede tal senere,« siger Oluf Jørgensen.

Dong Energy vil børsnoteres allerede til sommer

Dansk Aktionærforening er i forvejen skeptiske over, at DONG har vist en flok analytikere nogle tal, som resten af investorbasen ikke må få at se. Overordnet er direktør i Dansk Aktionærforening Jens Møller Nielsen dog sympatisk over for DONGs ambition om at sikre lige information til alle, men han afviser, at det er hans medlemmer, som energivirksomheden skal vise hensyn til.

»Nej da. Hvis der er noget, der er blevet opdateret, så kunne det være fint at gøre opmærksom på det. Men gammelt materiale er gammelt materiale, og det kan vores medlemmer godt håndtere. Sådan er verden jo, og det må man forholde sig til,« siger Jens Møller Nielsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen