Berlingske Business

Dronevindmøller kan sætte strøm til en hel landsby

594914984.jpg

Den danske startup KiteX arbejder på at lave en vindmølle uden stamme, der svæver frit i luften og genererer vindenergi nok til en hel landsby.

Flyvende dronevindmøller, nordisk laser, chatbots og meget mere.

Det syder og bobler i det danske techstartupmiljø, der siden 2013 har haft sit eget topmøde, Tech BBQ. Tech BBQ er vokset til meget mere end en uskyldig sommerkomsammen, og arrangementet spreder sig over to dage. Sidste år måtte man melde udsolgt med 2.200 deltagere herunder store udenlandske kapitalfonde, og igen i år ser det ud til at blive en dundrende succes, når Øksnehallen slår dørene op 5.-6. september.

Under overskriften Tech Talent vender man i år jobsøgningsprocessen på hovedet og byder 20 spændende startups på scenen, som hver får 5 minutter til at pitche deres virksomhed og de stillinger, de søger at få besat.

27BUSDroner-143125.jpg

Ingeniørforeningens teknologipodcast Techtopia har hevet fat i 3 af Tech-talenterne: Norlase, Botsupply og KiteX ikke at forveksle med Elon Musks ambitiøse rumfartsvirksomhed SpaceX.

KiteX består af tre danske vindmølleentusiaster, der på et kontor ikke større end et kollegieværelse i Founders House på Amager, udvikler en vindmølle, der kan tappe vindenergi nok til en mindre landsby, hvor gængse 100-meter høje vindmøller ikke kan komme til.

»Vi vil gerne lave en vindmølle, der er mere kompakt og kan komme ud til steder, hvor man ikke har mulighed for at sætte vindmøller op i dag. Det kan være mindre øer eller øde områder, hvor du ikke har infrastrukturen til at transportere en vindmølle frem,« lyder visionen fra ingeniør og medstifter af KiteX, Andreas Bruun Okholm, over for Techtopia.

17BUSPix-Apple-173548.jpg

Som et dragefly

Den alternative vindmølle er skåret helt ind til benet. Faktisk er der kun selve vingerne tilbage. Frit svævende 100 meter oppe i luften skal en drageflyver-lignende vindmølle med et vingefang på 5,5 meter levere energi igennem et 300 meter langt kabel, som bliver dens eneste forbindelse til jorden.

»Vi har lavet en form for flyvende vindmølle. Det, der er udfordringen med en traditionel vindmølle, er, at meget af den bare er struktur til at understøtte selve vingen. Det vi har gjort rent teknisk er, at vi har taget hele fundamentet, tårnet og det inderste af vingerne væk, og så har vi bare vingen, der flyver rundt og fanger vindenergi,« siger Andreas Bruun Okholm til Tectopia.

For at få vindmøllen op i luften, stabilisere sig og flyve rundt af sig selv har KiteX udstyret den med 4 små dronemotorer. Derudover består vindmøllen af et kulfiberskelet med skum og plastik uden på vingerne. Efter opsætning vender man dronemotorerne om og bruger dem til at generere energi.

Artiklen fortsætter under billedet
dronee

Illustration: kitex.tech

Nok til en mindre landsby

Det lyder simpelt, men der ligger stadig et stort arbejde for Andreas Bruun Okholm og resten af KiteX-holdet for at få udviklet den software, som skal automatisere og effektivisere vindmøllen. Som en fugl på jagt efter føde skal den nemlig selv kunne flyve afsted og lande, når der er vind at fange.

»Vi skal have programmeret den computer, der styrer, hvordan vingerne skal justeres, mens den flyver, så den er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Indtil videre fortæller vi den, når den er færdig, men visionen er helt klart et helt autonomt system, så den selv flyver rundt, når det blæser, og lander, når vinden falder,« forklarer Andrea Bruun Okholm over for Tectopia.

13BUSPIX-MORTEN-ARNBERG-120.jpg

Visionen for Dronevindmøllen er at erstatte nogle af de mange dieselgeneratorer, der belaster miljøet i afsides områder. KiteX vil lave vindmøllen en størrelse større, og lykkes det, vil et sæt af to vindmøller kunne levere 100 kilowatt, hvilket ifølge Andreas Bruun Okholm er nok til et par hundrede huse i Danmark og vil kunne bruges af en farm, et hotel eller en mindre landsby.

»Næste år håber vi at kunne bygge en større version, som er omkring de 5 meter i vingefang. Det vil egentlig være den størrelse, der skal til for at lave den her 100 kilowatt-vindmølle. Så vil det sikkert gå et år derfra, hvor vi, hvis vi er heldige, hurtige og dygtige, kan lave energi, der kan bruges et sted,« siger Andreas Bruun Okholm.

Du kan høre hele udsendelsen, hvor de to startups, Norlase og Botsupply, også præsenteres på Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

Artiklen er oprindeligt publiceret på IDA Universe.

claus jensen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen