Berlingske Business

DONGs hug var det største i historien

dong
Med den største nedskrivning i danmarkshistorien var 2015 et år op ad bakke for Dong og direktør Henrik Poulsen. Foto:

De 16 mia. kroner, som DONG tirsdag måtte nedskrive i sin olieforretning, er de største i danmarkshistorien, viser en gennemgang foretaget af Berlingske Research. Det har været nedskrivningernes årti i den europæiske energisektor.

Det kan være svært at fatte et beløb så stort som 16 mia. kroner. Ikke desto mindre var det, hvad Danmarks største energiselskab, DONG Energy, forleden nedskrev på sin olie- og gasforretning. Til sammenligning er hele markedsværdien af cementvirksomheden og C20-medlemmet FLSmidth på lidt under 12 mia. kr., så selv for et selskab som DONG, der omsætter for mere end 60 mia. kroner, er det et gigantisk beløb.

HENRIKP

Nedskrivningerne i DONG markerede et trist hattrick for DONG Energy og topchef Henrik Poulsen, hvor man først i 2013, siden i 2014 og nu altså også i 2015 har slået sin interne rekord for, hvor store nedskrivninger man kan tage. Men måske mere opsigtsvækkendevar tirsdagens milliardsmæk ikke bare rekord i DONG, det var også rekord i Danmark.

Berlingske Research har gennemgået de største nedskrivninger i danmarkshistorien, og her ligger DONG på en klar førsteplads. Det er næsten givet, at DONG gennem det store værditab i olien også endersit største underskud til dato, men da Berlingske Business fredag talte med topchef Henrik Poulsen, ville han ikke kommentere det.

»Det må vi vente med til årsregnskabet,« sagde Poulsen med henvisning til den årlige gennemgang af rigets tilstand, der kommer på torsdag.

27BUSHenrik-Poulsen-195924.jpg

Finans- og energikrise

Når man gennemgår listen over de største nedskrivninger i danmarkshistorien,erA.P. Møller - Mærsk,Danske Bankog DONG repræsenteret to gange hver. For Danske Banks vedkommende havde finanskrisen meget stor indflydelse på, hvor hårdt daværende ordførende direktør Peter Straarup måtte gå til finanserne. Faktisk havde Danske Bank i 2009 sammenlagt nedskrivninger for over 25 milliarder kroner som følge af de monumentale krak på finansmarkederne. Men bankens største enkelthug har aldrig oversteget ti milliarder kroner.

jens chr

Når DONG og A.P. Møller - Mærsk begge er repræsenteret to gange på listen,har det noget med naturen i deres brancher at gøre. Energiselskaber har vanligt meget store aktiver på sine regnskabsbøger, og de har den natur, at de ofte er følsomme over for prissvingninger, hvilket DONG har demonstreret flere gange – først med CO2-kvoternes kollaps og sidenmed olie- og gasprisfaldet.

»Vi har set enormt store bevægelser på de underliggende aktiver,« siger aktiestrateg hosFormueplejeOtto Friedrichsen.

»Hastigheden, som olieprisen er faldet med, er forholdsvis ekstrem, og det fører nogle kraftige værdirevisioner med sig.«

Hjort: Om 14 dage har vi pris på udflytning af statsjob

Europæisk værdikollaps

Det vil dog være skudt lidt ved siden af at bebrejde DONG Energy for de omkring 32 mia. kroner i nedskrivninger, som man har måttet tage de seneste fire år. I hvert fald har samtlige andre energiselskaber i Europa også været ude med nedskrivningsleen og høstet meget, meget større nedskrivninger end DONG. På den anden side af Sundet har svenskeVattenfallad flere omgange nedskrevet med tocifrede milliardbeløb, i 2013 alene blev der nedskrevet for 26 mia. danske kroner.

Dong beholder olieforretning

Syd for grænsen huserer de to tyske energikæmperE.OnogRWE. Disse selskaber har faktisk formået at overgå selv Vattenfalls store nedskrivninger. RWE nedskrev i sit 2013-regnskab forretningen med 35 mia. danske kr., mens E.On i slutningen af november 2015 meddelte, at man har måttet notere en værdiforringelse på 61 mia. kroner. Det har med andre ord væretganske sorte tider i den europæiske energiverden.

Bag de store nedskrivninger gemmer der sig måske også en større grad af professionalisering i erhvervslivet, vurderer investeringsøkonom hosNordnetPer Hansen:

HP

»I en verden, hvor virksomhederne og ejerne bliver mere og mere globale, kan man ikke bare vente med at tage nedskrivninger,« sigerPer Hansen.

»Man skal i højere grad være opmærksom på, at alt ser realistisk ud, for det er et krav fra både myndigheder og investorer.«

DONG kommer med regnskab torsdag 4. februar.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen