Berlingske Business

DONG vil sælge gasrør fra for fem mia. kroner

Dong beholder olieforretning
Investeringsbanken SEB, som er hyret ind til salget af DONG, har fået til opgave at gå efter en pris på ca. fem mia. kroner for gasdistributionen i Sydvestsjælland og i Sønderjylland, DONGs gas- og olierør i Nordsøen samt olieterminalen i Fredericia, erfarer Berlingske. Foto:

DONG Energy går efter at få fem mia. kroner i kassen, når energiselskabet sælger gasdistribution og olierør til den danske stat, erfarer Berlingske. Den danske stat er eneste køber, og DONG kæmper mod uret for at nå frasalget inden den planlagte børsintroduktion før sommerferien.

Den danske stat skal have milliarder op af lommen for at købe store aktiver ud af det statskontrollerede DONG Energy. Energiselskabet har allerede varslet, at man vil frasælge sin gasdistribution samt centrale gas- og rørledninger til det statsejede Energinet.dk, og Berlingske kan nu afsløre den pris, som DONG Energy satser på at få i kassen.

dong

Investeringsbanken SEB, som er hyret ind til salget af DONG, har fået til opgave at gå efter en pris på ca. fem mia. kroner for gasdistributionen i Sydvestsjælland og i Sønderjylland, DONGs gas- og olierør i Nordsøen samt olieterminalen i Fredericia, erfarer Berlingske.

Såvel SEB som DONG Energy kæmper dog mod uret, for forude venter den vigtige børsnotering af DONG, som forventes at ske inden sommerferien i år. Topledelsen i DONG arbejder på at skabe en så gennemsigtig forretning som muligt, og det vil fjerne en del usikkerhed om prisen på DONG, hvis salget til Energinet.dk er klappet af, inden ejerne trykker på børsnoteringsknappen.

Én køber – meget arbejde

Frasalget, som blev annonceret sammen med DONGs køreplan mod børsnoteringen, rummer de aktiver, der udgør DONG Energys fødegård og stammer helt tilbage fra selskabets spæde tid i begyndelsen af 80erne. De har været en instrumental grund til, at Danmark i dag er selvforsynende med energi, og er med andre ord det, som staten betragter som »kritisk infrastruktur«. Den slags vil Christiansborg ikke have på andre hænder end danske. Derfor er der også kun én mulig køber af gas- og olieledningerne, og det er det statsejede Energinet.dk.

Dong beholder olieforretning

Men selv om der kun er én køber, skal der alligevel udarbejdes et omfattende og gennemregnet salgsmateriale og gennemføres en kompleks salgsproces, fordi det er vigtigt, at handlen sker på markedsvilkår. Det er vigtigt, fordi DONG ud over staten også har andre ejere, somGoldman Sachs,ATP,PFAsamt flere mindre energiselskaber. Og der er risiko for, at det kan give knas i ejerkredsen, hvis staten – der er hovedaktionær i DONG – agerer lidt for meget i købers interesse i salgsprocessen.

DONG før og efter

Det er dog ikke første gang, at staten som aktionær i DONG og ejer af Energinet.dk både sælger og køber nogle af DONGs mange forretninger. Tidligere har energiselskabet solgt sine to gaslagre i henholdsvis Lille Thorup og Stenlille til Energinet.dk for sammenlagt 4,65 mia. kroner, så med frasalget af gasdistributionen med mere vil aktiver for knap ti milliarder kroner have skiftet mellem de to selskabers hænder.

27BUSHenrik-Poulsen-195924.jpg

Det ventede frasalg vil også være en milepæl i det enorme udsalg, som topchef Henrik Poulsen har gennemført i sin tid i DONG. Med fem mia. kroner vil salget til Energinet.dk være det største enkeltfrasalg i Poulsens kæmpeudsalg af DONGs aktiver, der med salget af Stenlille Gaslager og distributionsforretningen beløber sig i mindst 23,5 mia. kr. DONG har ikke ønsket at kommentere denne artikel, da selskabet er i stilleperiode op til udgivelsen af sit årsregnskab på torsdag.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen