Berlingske Business

DONG satser millioner på selvsorterende affaldssystem

22INDAffald-144615.jpg
DONG har udviklet en ny teknologi, REnescience, som gennem enzymer kan skille affald fra hinanden, og nu vil man bygge det første affaldsværk med denne teknologi i England. Foto: Asger Ladefoged

DONG Energy har besluttet sig for at investere 600 mio. kr. i et affaldsanlæg i Storbritannien, der ved hjælp af enzymer sorterer husholdningsaffald. Energiselskabet ser et stort potentiale i teknologien, der også kan komme til Danmark.

Der lugter ikke godt i DONG Energys testcenter på Amager. Sådan lidt af gammel, indtørret øl, halm og de syrlige overtoner fra opkast. Teknologichef Hanne Sørensen lader sig dog ikke mærke af stanken, mens hun viser rundt i hallerne, hvor DONG Energy har testet en helt ny teknologi. Energiselskabet kalder teknologien for REnescience, men bag det futuriske navn gemmer der sig noget så trivielt som affaldssortering.

Med en ph.d. i bioteknologi kan Hanne Sørensen synes en smule overkvalificeret til at sortere affald, men ikke her i testcentret. Her foregår sorteringen nemlig på et høj­teknologisk niveau med enzymer.

Dong

»Der er ingen i verden, der laver noget lignende,« siger Hanne Sørensen og leder ned mod en meterdyb bunke af almindelig blandet husholdningsaffald.

Denne bunke konservesdåser, emballage, madrester og andet skrald hældes over i et anlæg, der ved hjælp af enzymer skiller biologisk nedbrydeligt materiale fra alt det andet. Fra bioaffaldet kommer en grålig væske, der kan laves til biogas og fyres med i gaskraftværker. Det lugter grimt, men for DONG Energy lugter det også af penge. Så meget at energiselskabet har besluttet sig for at investere 600 mio. kroner i at bygge et anlæg i britiske Northwich, der uden forbehandling kan sortere 120.000 ton affald om året.

Åbning af ny DONG vindmøllepark Borkum Riffgrund Dong's nye of

Vi kender kun alt for godt at have op mod en håndfuld forskellige skraldespande under vasken, i baggården eller i carporten, hvori miljøbevidste borgere sorterer madrester for sig og emballage for sig. Med DONGs nye REnescience-teknologi kan man helt slippe for denne øvelse.

DONG bygger sit første storskalaanlæg i Storbritannien, men der er intet til hinder for, at REnescience også kan bruges til at sortere dansk affald, og DONG er allerede i dialog med flere kommuner om potentialet i sorteringsteknologien. Men når DONG vælger at begynde i det nordvestengelske, er det, fordi, efterspørgslen på affaldssortering er større. Mens vores affald genbruges eller sendes til forbrænding, bliver det i langt højere grad kørt på lossepladser i Storbritannien.

»Gennem EU-direktiver er der stort pres for at øge mængden af genbrug i Storbritannien, så der er store segmenter i markedet, hvor denne teknologi kan spille en vigtig rolle,« siger Richard Belfield, udviklingsdirektør for en af Europas største affaldshåndteringsselskaber FCC Environment, der skal levere affald til DONGs kommende anlæg.

DHP

Disse affaldsleverancer betaler FCC En-vironment for at levere til DONG, og dermed har energiselskabet skabt en model, der med basal købmandslogik næsten lyder for godt til at være sandt. For når DONG har taget sig betalt for at tage imod affaldet, så omdanner man den bionedbrydelige del til biogas, som bruges til at generere elektricitet – hvilket man igen selvsagt får penge for at sælge – og en stor del af den plastik og metal, der er i affaldet, kan sælges til genanvendelse.

Teknologien er dog så ny og uprøvet endnu, at den ikke kommer uden risici, siger direktør for DONGs kraftværker, Thomas Dalsgaard:

»Det er en satsning i og med, at det er en ny teknologi, og den er ikke prøvet i denne skala før, så selvfølgelig er det en investering med risici i, men vi gør det, fordi vi ser et potentiale inden for dette område,« siger Thomas Dalsgaard.

Dong tjener faktisk stadig penge på olien

Oven i hatten får DONG også subsidier fra den britiske regering. Og elproduktionen fra den enzymbårne affaldssortering er da heller ikke konkurrencedygtig endnu, men det regner DONG dog med, at den er inden for tre år.

Til den tid kan DONG meget vel have bredt sin nye teknologi videre ud, vurderer Thomas Dalsgaard, der allerede nu har været i indledende kontakt med flere andre lande – også uden for Europa.

»Nu skal vi bevise, at vi magter det i stor skala, og hvis det er tilfældet, så ser jeg potentiale andre steder også,« siger han.

»I Asien for eksempel er der et stort potentiale, for der er det et stort samfundsproblem med de affaldsmængder, der er i storbyerne.«

Også Richard Belfield fra FCC Environment forventer, at REnescience-teknologien vokser ud over Northwich.

»Det er bestemt, hvad vi har intention om at gøre. Nu etablerer vi anlægget, og bagefter vil vi sammen med DONG udforske mulighederne for at rulle det ud i Europa,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen