Berlingske Business

DONG og de sorte streger

Dongeren
Thomas Thune Andersen bestyrelsesformand for Dong Energy og Henrik Poulsen administrerende direktør for DONG Energy. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2016) Foto:

Den 7. april 2016 gav koncernledelsen i DONG Energy en udtømmende præsentation af selskabet for en gruppe fremmødte analytikere. Gennem en aktindsigt er Berlingske kommet i besiddelse af Power Point-præsentationen til aktionærerne. Den er dog flere steder sløret med sort overstregning. DONG vil ikke fortælle, hvad der står bag de sorte streger, men skriver i et mailsvar til Berlingske, at alle informationerne er medtaget i prospektet eller er uvæsentlige. Her gennemgår Berlingske Business tre af de mange sorte sider.

Artiklen fortsætter under billedet
08BUS20160607-184627-3_1SEK.pdf

Prisen på havvind

Havvind er dyrt, og hvis DONG skal fortsætte sit ekspansionseventyr, så skal prisen på havvind ned. I nedenstående graf viser DONG, hvordan prisen vil falde, men kun frem til 2025. Resten af grafen er streget over. DONG nævner ikke langsigtede forventninger til elpris fra havvindmøller i sit prospekt og vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag den sorte boks, men selskabet afviser, at man har givet analytikerne et billede af, hvad prisen på havvind vil være efter 2025.

FILE DENMARK BUSINESS DONG ENERGY

Artiklen fortsætter under billedet
08BUS20160607-184157-4_1SEK.pdf

Forsyningskæden og flaskehalse

I materialet til analytikerne fremhæver DONG sin måde at bygge havvindmølleparker på, som involverer 150-200 kontrakter til underleverandører. På denne slide har DONG fortalt analytikerne om »dynamikken« blandt underleverandørerne, hvilket omfatter flaskehalse og overkapacitet. Hvordan det står til blandt underleverandørerne er dog streget ud. DONG skriver til Berlingske, at man ikke har fortalt analytikerne, hvor man ser flaskehalse, men at man har vist, at der er kommet øget konkurrence, hvilket også er beskrevet i prospektet.

08BUS1SEKTION-184419.jpg

Artiklen fortsætter under billedet
08BUS20160607-184636-3_1SEK.pdf

Milliardsalg af havvindmøller

DONG bygger havvindmølleparker, og så sælger de som regel 50 pct. efterfølgende. Det kaldes en »farm down«. Bag den sorte streg på nedenstående billede står status for en potentiel farm down af en nyere havvindmøllepark. Sådanne farm down giver som regel mellem fem og ti mia. kr. til DONG.

Men hvad status er, er overstreget for DONGs fire nyeste havvindmølleparker. DONG beskriver i sit prospekt, at to af frasalgsprocesserne er startet, og man sætter cirka-dato på to andre. DONG oplyser, at det er denne information, som analytikerne har fået, og at informationen i prospektet er den mest opdaterede. Selv om data ifølge DONG fremgår af prospektet, er oplysningerne alligevel streget ud i aktindsigten.

DONG

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen