Berlingske Business

DONG leverer det største underskud i danmarkshistorien

DHP
Overskrift
Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG Energy, har efter de enorme nedskrivninger tidligere på året netop afleveret årsregnskab for 2015. Foto:
do gummistøv
Overskrift
Gummistøvler i tropevarmen er nødvendigt for at beskytte sig mod kryb og kravl.

DONG har netop offentliggjort et underskud på 12 mia. kr. for år 2015, og det er det største for nogen dansk virksomhed nogensinde. Den underliggende forretning fortsætter dog sine pæne takter.

DONG Energy har netop offentligtgjort sit formentligt sidste regnskab inden sin børsnotering, og det viser et underskud på hele 12,1 mia. kr.

Berlingske Business har gennemgået regnskaberne for Danmarks 1000 største virksomheder siden år 2000, og her slår DONGs underskud nummer to med længder. Den hidtidige rekordhaver var GN Store Nord i 2001 med et underskud på lidt over ni mia. kr.

Hejre

Det enorme underskud skyldes de meget store nedskrivninger på olie- og gasforretningen, som DONG offentliggjorde tidligere på året. Her er det ikke mindst katastrofefeltet Hejre og området vest for Shetlandsøerne, som gør ondt: De er blevet nedskrevet med 9.587 mio. kr.

Men når man ser bort fra nedskrivningerne, som DONG reelt ikke har været herre over, så trives den bagvedliggende forretning faktisk ganske godt. DONGs driftsindtjening var for 2015 på 18,5 mia. kr., hvilket er en ganske imponerende stigning på 13 pct.

»Trods kraftig modvind på råvaremarkederne leverede vi et rekordhøjt
driftsresultat i 2015. Koncernens driftsresultat (EBITDA) steg med 13% til 18,5 mia. kr., hvilket var inden for det udmeldte niveau,« siger koncernchef i DONG Energy, Henrik Poulsen.

DONG Energy er en energivirksomhed med mange forskellige aktiviteter fordelt i fire hovedområder: Havvindmøller, kraftværker, olie og gas samt salg og distribution. Når man holder de forskellige forretningsområder op mod hinanden, så er det helt klart olie og gas samt vindmøllerne, der bidrager til DONGs driftsresultat. De bidrager med henholdsvis 47 og 46 procent.

Når olie- og gasforretning på trods af de store prisfald på olie stadig laver et pænt driftsresultat, så skyldes det, at DONG har været gode til at sikre sig faste priser på olie og gas. Derfor er driftsresultatet i olie- og gasforretningen endnu ikke fuld ud ramt af det store prisfald.

DONG har faktisk en afdækning for hele 2016 for 80 dollar for tønde olie. I øjeblikket er prisen omkring 35 dollar. Denne meget favorable sikring af olieprisen har givet DONG det bedste resultat i sin olieforretning nogensinde.

Men græsset fortsætter ikke med at være grønt i den sorte gren af DONG. Til næste år forventer man, at driftsresultatet vil være væsentligt lavere, mens det omvendt vil være væsentligt højere i Wind Power - faktisk så meget højere, at det kan kompencere for faldet i de andre forretningsben i lidt til: DONG forventer at realisere et driftsresultat på 20-23 mia. kr. i 2016.

Det er det tredje år i streg med underskud i DONG.

DONG Energy

I mio. kr.20152014Ændr.
i pct.
Omsætning70,84367,0486%
Driftsresultat-7,250-1,177
Nettoresultat-12.084-5.284
Egenkapital51,73661,533-16%
Antal ansatte6,6746,5003%

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen