Berlingske Business

DONG fordobler resultatet og opjusterer forventningerne

HP
Henrik Poulsen, administrerende direktør i DONG Energy, har netop aflagt halvårsregnsskab for den danske energikæmpe. Her er han fotograferet foran havvindmøllerne ved Anholt. Foto:

Den danske energikæmpe DONG Energy har netop offentliggjort sit halvårsregnskab, hvor man opjusterer sine forventninger til driftsindtjeningen. Bundlinjen er fordoblet i forhold til sidste år.

Den danske energikæmpe DONG Energy har netop offentliggjort sit halvårsregnskab, hvor man opjusterer forventningerne til selskabets driftsindtjening for 2015 til 17,0-19,0 milliarder kroner.

Det er 1,5 milliarder mere, end man oprindeligt meldte ud i forbindelse med årsregnskabet for 2014.

»Første halvår 2015 har udviklet sig meget tilfredsstillende for DONG Energy
med en vækst i driftsindtjeningen (EBITDA) på 6% og en markant styrkelse af
nettoresultatet. Resultatet er positivt påvirket af frasalg og indtægter fra
forsikringer og tvister. I 2014 var resultatet i første halvår dog tilsvarende
positivt påvirket af effekter fra frasalg,« siger DONG-topchef Henrik Poulsen i forbindelse med regnskabet.

Siemens

Driftindtjeningen for halvåret endte på 10,4 milliarder kroner, mens bundlinjen i DONG havde stærkere fremgang til 2,7 milliarder kroner. Omsætningen var på 37,8 milliarder kroner.

Det skal holdes op mod første halvår 2014, hvor omsætningen var på 35 milliarder kroner, EBITDA på 9,8 milliarder kroner og bundlinjen på 1,4 milliarder kroner.

Årsregnskabet for hele 2014 blev dog skæmmet af nogle voldsomme nedskrivninger i forbindelse med årsregnskabet, der gjorde, at DONG endte helåret 2014 med et minus på 5,2 milliarder kroner. Det største underskud i koncernens historie.

FAKTA: Sådan blev Dong-aktier solgt til Goldman Sachs

Olie- og gas imponerer trods prisfald

Nedskrivningerne i 2014 relaterede sig først og fremmest til DONGs E&P-division, der rummer koncernens olie- og gasaktiviteter. Dette ben i DONG klarer sig dog ganske godt i det nærværende halvårsregnskab.

Sammenlignet med første halvår 2014 - hvor det enorme olieprisfald endnu ikke var indtruffet - går E&P faktisk frem i 2015. Fra 4,4 milliarder kroner til 5,8 milliarder kroner i driftsindtjening.

»Stigningen skyldtes lavere omkostninger, avance i 2015 fra betinget betaling fra salget af 60% af Glenlivet-feltet i området vest for Shetlandsøerne til Total i 2014 samt forsikringserstatning. De lavere omkostninger skyldtes primært, at reparationsarbejdet på Siri platformen er færdiggjort, og at der i 2014 blev
udgiftsført ikke-kommercielle efterforskningsbrønde,« skriver DONG i regnskabet.

dong

Det er dog ikke alt i olie- og gasafdelingen, der kører helt på skinner. DONG oplyser i regnskabet, at der er udfordringer med Hejre-feltet. Her plages man af forsinkelser fra det konsortium, der skal levere platformen til projektet.

Hejre skulle oprindeligt have produceret den første olie i 2015, men det blev allerede sidste år udskudt til 2017. Denne tidsplan regner DONG stadig med at kunne holde.

Poulsens drømmeregnskab

Hos Jyske Bank mener analytiker Jens Houe-Thomsen godt, at DONG-topchef Henrik Poulsen kan være tilfreds med regnskabet.

»Det er et pænt og nydeligt regnskab. Det ligger måske en spids bedre end det, de havde stillet i udsigt, og så opjusterer de, fordi de har genforhandlet nogle gaskontrakter,« siger Jens Houe-Thomsen, der tror, at DONG i dag har leveret det regnskab, som man havde drømt om i DONG-hovedkvarteret.

»Jeg tror, vi har fået det regnskab, som DONG allerhelst selv ville have. Der er ro på bagsmækken, og det er pænt og nydeligt uden at være prangende,« siger han.

Christina Grumstrup Sørensen

DONG Energy opjusterer trods faldende olie- og gaspriser. Se med her:


 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen