Berlingske Business

DONG-chef: Jeg har et af de bedste job i landet

DONG børsnoteres
En glad Henrik Poulsen, admin. direktør i DONG da selskabet børsnoteres torsdag d. 9 juni 2016 i selskabets hovedsæde i Gentofte. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Foto:

DONG-topchef Henrik Poulsen har kørt Danmarkshistoriens største børsnotering i mål og står i spidsen for et selskab, som efter mange ture i den offentlige gabestok er steget dramatisk i værdi. Poulsens opgave synes løst til punkt og prikke, men topchefen med det guldrandede CV har ikke behov for nye udfordringer.

Henrik Poulsen er topchef i en koncern, der med en succesfuld børsnotering som den foreløbige kulmination har oplevet tankevækkende værdistigning i løbet af kort tid. Siden efteråret 2013 er det delvist statsejede selskab steget med omkring 70 mia. kr. i værdi eller mere 150 pct.

FILE DENMARK BUSINESS DONG ENERGY

Og derfor er Henrik Poulsen også direktør i en virksomhed, der måske til evig tid vil have et offentligt debatspor slæbende efter sig. Mistanken hænger derude:

Blev DONG Energy solgt for billigt til amerikanske Goldman Sachs? Og hvordan kan koncernen i sommeren 2016 pludseligt være omkring 115 mia. kr. værd?

»Virksomheden er en helt anden i dag, end den var for fire år siden. Den har en helt anden strategisk platform og retning. Det er klart, at det selvfølgelig har påvirket værdien, at vi har ekspanderet vores havvindforretning til at være førende globalt. Vi har truffet investeringsbeslutninger på en stribe store, nye havvindprojekter over de sidste to-tre år og har i øvrigt også bevist, at vi er i stand til at levere til tiden og på budgettet. Efter kapitaltilførslen i 2013 havde vi en værdi på 45 mia. kr. I dag har vi en værdi på mellem 110 og 115 mia. kr. Det er selvfølgelig en markant udvikling, men det er også et udtryk for, at der er lavet en masse forbedringer i koncernen,« siger Henrik Poulsen.

Er det irriterende for dig, at den her debat altid vil følge i hælene på DONG og dig?

»Nej, det synes jeg ikke. At medierne ønsker den debat, det må man respektere. Vi er jo en virksomhed, der er kontrolleret af den danske stat, hvilket øger medieopmærksomheden og formentlig også de politiske vinklinger, som måske ikke ville være der, hvis der var tale om et »rent« børsnoteret selskab. Det er bare et grundvilkår for en koncern som DONG Energy. Det tager vi med.«

Så du får ikke hovedpine af, at du nærmest til evig tid skal forholde dig til den kritik?

»Nej, det gør jeg ikke. Men jeg skal da også sige, at du er den første i dag, der bringer emnet op, så det er da bedre end for et par år siden.«

Når vi taler om at skabe værdi i DONG, har I været gode på vind, men I har jo også nogle andre projekter, som I slider lidt mere med – eksempelvis i jeres oliedel. Det gælder ikke mindst Hejre-feltet. Hvad skal der ske med det?

RB PLUS Sortænder forsinker kystnære havmøller

»Vi har et team, der arbejder på at færdiggøre boreprogrammet i området. Det skulle gerne blive færdigt i løbet af i år. Det vil give os yderligere indsigt i, hvilke reserver der er i området. Samtidig kigger vi selvfølgelig også på, om der findes tekniske koncepter, som kan trække ressourcer ud af undergrunden på en kommerciel attraktiv måde. Det er et omfattende arbejde, så vi kan nok først sige noget meningsfyldt om det til næste år.«

Når vi taler om at trække olie op af undergrunden, så har Mærsk eksempelvis slået på tromme for, at der er behov for bedre rammevilkår i den danske del af Nordsøen. Hvor står du henne i den debat?

»Det er op til den danske stat løbende at vurdere, hvordan man optimerer de ressourcer, der stadig findes i undergrunden. Det er åbenlyst, at rammevilkårene selvfølgelig er en væsentlig faktor, når vi træffer investeringsbeslutninger.«

DONG Energy

I mio. kr.1. halvår 20161. halvår 2015Ændr.
i pct.
Omsætning35.25337.856-7%
Driftsresultat9.6566.35452%
Nettoresultat6.3682.777129%
Antal ansatte6.5626.624-1%
Overskudsgrad27,4 pct.16,8 pct.
Egenkapital54.69563.152-13%

Så hvad er dine helt konkrete ønsker i den sammenhæng?

»Jeg tror ikke, at jeg vil gå ind i den konkrete debat her.«

Du har stået i spidsen for en succesfuld børsnotering af en virksomhed, som har lagt en række klare spor for fremtiden. Har du tænkt dig at blive hos DONG længe endnu, eller har du andre planer?

»DONG er en super spændende virksomhed, vi er på en fantastisk rejse, som jeg er meget glad for at være med på. Jeg har et af de bedste job i landet, så du får ingen klager fra den front.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen