Berlingske Business

DONG åbner året med stor skuffelse

DONG Energy møder pressen
År ét efter børsnoteringen er i gang for DONG Energy, der i dag præsenterede sit resultat for første kvartal 2017. Foto:

DONG Energy kunne ikke leve op til markedets forventninger i første kvartal af 2017. Før skat ender energikoncernen en mia. kr. efter analytikernes forventninger. Den ellers uønskede olie- og gasdivision slår hele den grønne del af DONG på bundlinjen.

År ét efter børsnoteringen starter med en slem skuffelse for DONG Energy. Markedet og bankanalytikerne havde rosenrøde forventninger til det postkasserøde selskab, men første kvartal af 2017 er ikke gået, som markedet havde sat næsen op efter. Således er DONGs resultat før skat på 1,6 mia. kr. over en milliard lavere end markedets forventninger på 2,7 mia. kr.

Efter skat ligger DONGs resultat dog på linje med markedets forventninger, og det skyldes først og fremmest, at DONGs olie- og gasdivision, som man ellers vil af med, præsterer langt, langt over det, analytikerne havde regnet med. Med et resultat på 1,4 mia. kr. er den fossile del af DONG faktisk mere profitabel end hele den grønne del, der bidrog med 1,2 mia. kr. til bundlinjen.

På driftsindtjeningen målt på EBITDA har DONG præsteret 3,3 mia. kr. mod en forventning på 4,09 mia. kr, men energikoncernen fastholder alligevel sine forventninger til hele året på mellem 15-17 mia. kr.

»En driftsindtjening i 1. kvartal 2017, der er på linje med vores forventninger, giver os en god start på 2017. Vi fastholder vores finansielle guidance for 2017, hvor EBITDA forventes at udgøre 15-17 mia. kr., svarende til en vækst i underliggende driftsindtjening på 4-18 pct., og bruttoinvesteringerne forventes at udgøre 18-20 mia. kr.« siger topchef Henrik Poulsen i en kommentar til regnskabet.

År for år falder DONGs driftsresultat fra 7,1 mia. kr. til 3,3, men det skyldes, at selskabet havde nogle meget store engangsposter i første kvartal af 2016, som forplumrer billedet en del. Ligeledes kan det være svært at sammenligne resultaterne i vindkraftdivisionen de to år imellem, da der er kommet en del flere møller i brug, samtidigt med at DONG fik penge fra flere frasalg af andele i vindparker i 1. kvartal 2016. Det svære sammenligningsgrundlag ændrer dog ikke ved, at analytikerne havde forventet væsentligt mere af DONG.

DONG Energy har i et halvt år været i gang med at frasælge sine olie- og gasaktiviteter, men i regnskabet er der ikke nogen større nyheder om det frasalg, andet end at det foreløber planmæssigt.

»Processen med at frasælge O&G (Oil and Gas, red.) følger planen, og transaktionen forventes fortsat lukket i 2017,« siger Henrik Poulsen i regnskabet.

Hvis man ser bort fra den pæne stigning, som DONG havde på sin første dag som børsnoteret, så er energiselskabet steget med relativt beskedne 5,78 pct. siden børsnoteringen. Ved børsens åbning falder DONG 2,6 pct. på baggrund af regnskabet for første kvartal.

Forud venter også et milliardstort frasalg af havvindparken Walney Extension. DONG Energy sagde i slutningen af 2016, at et delvist frasalg af enten Race Bank eller Walney Extension ville ske lige inden eller lige efter nytår. Race Bank har DONG solgt ud af lige op til jul, men Walney Extension mangler altså stadigvæk. Topchef Henrik Poulsen har tidligere sagt, at Brexit og dets indvirkning på det britiske pund har gjort, at investorer måtte træde i skridt tilbage og revaluere, men de tager sig altså god tid med udvidelsen af Walney.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen