Berlingske Business

Dokumenter mangler, referater er væk: Stærk kritik af Finansministeriet i DONG-sag

18BUSPix2-DONG-180536.jpg
Overskrift
Arkivfoto: Goldman Sachs sætter Dong-aktier for milliarder til salg Investeringsbanken Goldman Sachs vil reducere ejerandel i Dong Energy til under fem procent med nyt udsalg.Se RB kl.20.38 d. 08.05.2017 ARKIVFOTO 2010 af DONG Energy i Fredericia- - Dong Energy kommer i morgen d. 27. april 2017 med regnskab for de første tre måneder af 2017. . (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017)
18BUSPix2-Corydon-183022.jpg
Overskrift
Corydon kritiseres for lyssky rolle i skandalesagen om Amager Bakke - - - - Bjarne Corydon forlader dansk politik Tidligere finansminister Bjarne Corydon forlader dansk politik til fordel for en toppost i The McKinsey Center for Government, skriver Berlingske.... ARKIVFOTO 2015 af finansminister Bjarne Corydon- - Se RB 10/4 2015 08.33. Socialdemokraterne vil ikke sende danskerne senere på folkepension, siger finansminister Bjarne Corydon (S). (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2015)

Husholdningen har fejlet slemt på helt centrale områder i Finansministeriet i forbindelse med kapitaludvidelse i DONG, konkluderer Rigsrevisionen. Flere tidligere kritikpunkter skydes samtidig ned.

Det var det største delsalg af en statslig virksomhed, siden Nyrup-regeringen afhændede TDC. Alligevel var Finansministeriets bogføring i DONG-sagen stærkt mangelfuld. Det konkluderede Rigsrevisionen onsdag i en rapport, efter at man siden efteråret har gransket forløbet i forbindelse med kapitaludvidelsen i DONG Energy.

Investeringsbanken Goldman Sachs endte med at tilføre størstedelen af den nye kapital i DONG – i sidste ende 7,9 mia. kroner – men Finansministeriet fik aldrig Goldman Sachs’ værdiansættelse af DONG eller investeringens størrelse på skrift.

DE

Det blev i stedet overgivet mundtligt på et møde, der ikke er noget referat fra.

»Det er i sig selv usædvanligt, at Goldman Sachs kan afgive et bud mundtligt, og så er der i øvrigt ikke referat fra det møde. Det er uhørt, det er helt uhørt. Jeg ville være flov, hvis jeg sad i Finansministeriet, for det virker ikke troværdigt,« siger statsrevisor Henrik Thorup (DF).

Flere fejl

Det manglende referat og det mundtlige bud er dog ikke det eneste sted, hvor dokumentationen fra Finansministeriet halter ifølge statsrevisorerne. Også når det kommer til selve værdi­ansættelsen af DONG Energy, har der været mangler. På et tidspunkt i forløbet modtog Finansministeriet en værdiansættelse af DONG fra Danske Bank, som lå inden for et ikke nærmere angivet interval. Finansministeriet valgte at indsnævre dette interval, men Rigsrevisionen mener ikke, at Finansministeriet i tilstrækkelig grad kan dokumentere, hvorfor man valgte at gøre dette. Finansministeriet har forklaret til Rigsrevisionen, at Danske Bank var enig i indsnævringen – det skete dog ligeledes mundtligt, så det findes der heller ikke dokumentation for.

Statsrevisorerne valgte på baggrund af Rigsrevisionens rapport at kalde Finansministeriets håndtering af kapitaludvidelsen for »meget utilfredsstillende«, hvilket i den politisk udpegede gruppes terminologi hører til i den tunge ende af kritikskalaen.

Corydon kritiseres for lyssky rolle i skandalesagen om Amager Ba

Rigsrevisionen var dog ikke kun blevet sat til at undersøge Finansministeriets omgang med centrale dokumenter. Den uafhængige enhed under Folketinget skulle også kigge på en række forhold, der tidligere har været stærkt kritiseret.

Heriblandt påstanden om, at topledelsen i DONG Energy skulle have haft en interesse i, at DONGs værdi blev så lav som muligt for at maksimere værdien af deres optionsprogrammer. Der konstateres det, at programmet var inden for rammerne af, hvad staten bør give.

»Rigsrevisionen har udført et meget grundigt stykke arbejde. Beretningen giver en nuanceret beskrivelse af forløbet omkring DONG Energys kapitaludvidelse og børsnotering og viser også, at de beskyldninger, der har været fremsat mod DONG Energys ledelse, har været grundløse. Jeg håber, at den fortsatte debat i medierne og blandt meningsdannere vil basere sig på beretningens faktuelle redegørelse,« siger DONG-formand Thomas Thune Andersen i en skriftlig kommentar til Rigsrevisionens rapport.

Politisk kastebold

Det centrale spørgsmål i DONG-sagen har været, om energiselskabet blev solgt for billigt. Det tager Rigsrevisionen ikke eksplicit stilling til, men konstaterer, at Finansministeriet har gennemført et veldokumenteret og begrundet arbejde på den fløj med hjælp fra Danske Bank. Den manglende stillingtagen åbenbarede i løbet af onsdagen de dybe skel, som DONG-sagen gav og stadig giver.

»Konklusionen er jo, at man har truffet en meget vidtgående beslutning med store økonomiske konsekvenser på et ufuldstændigt grundlag. Det er helt åbenlyst, at DONG blev solgt for billigt, og at vi er blevet tørret et vist sted,« siger Pelle Dragsted, Enhedslistens finansordfører, der placerer skylden hos forligskredsen bag noteringen af DONG samt hos tidligere finansminister Bjarne Corydon (S). Sidstnævnte melder dog hus forbi på den kritik.

»Jeg konstaterer med tilfredshed, at Rigsrevisionens beskrivelse af sagsforløbet bekræfter, hvad jeg konsekvent har gjort gældende over for Folketinget og offentligheden,« skriver han i en skriftlig udtalelse,

Tirsdag - Goldman sachs Dong Energy med tal for første kvartal

»Af samme årsag finder statsrevisorerne heller ikke anledning til at rette nogen kritik mod den politiske håndtering af forløbet eller mod de beslutninger, der blev truffet og støttet af et meget bredt flertal i Folketinget,« lyder det fra Corydon.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen