Berlingske Business

Dansk Energi: Der er ingen mening i at beskatte grøn energi

Solcelleanlæg.
Solcelleanlæg. Foto:

Hvis vi skal have det optimale ud af den grønne energi, der produceres i Danmark, er det nødvendigt at sænke skatter og afgifter på grøn energi, mener Dansk Energi.

Med vindmøller, solceller og bioenergi producerer vi i Danmark grøn energi som aldrig før.

Men mens vores energiproduktion omstiller sig til fremtiden, sidder afgiftssystemet stadig fast i fortiden, mener man hos erhvervs- og interesseorganisationen for energiselskaber i Danmark, Dansk Energi.

Miljø Hjort før fremlæggelse af Dong-papirer: Højeste bud va

»Den danske energisektor foretager i de her år et tigerspring, når det handler om vores evne til at producere grøn el. Det gør vi på vindmøller, solceller og grøn varme, hvor kraftværkerne skifter kul ud med biomasse. Så vi er kommet rigtig langt med at smide de fossile brændsler på porten,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Tirsdag lancerer Dansk Energi et nyt udspil om fremtidens energipolitiske udfordringer. Ifølge en fremskrivning lavet af Dansk Energi vil 84 procent af vores el og fjernevarme i 2020 komme fra grøn energi. Derfor er det i Lars Aagaards øjne problematisk, at knap 60 procent af en almindelig husholdnings elregning ifølge Dansk Energi er skatter og afgifter.

03BUSGrundfos.jpg

»Vores afgiftssystem er skabt i en tid, hvor el kom fra fossile brændsler. Derfor har vi valgt at beskatte el enormt hårdt. Det er suverænt den form for energi, der er hårdest beskattet. Det er paradoksalt, for vi ser ind i en fremtid, hvor vi skal brugte el til mere. Det er jo for eksempel dybt mærkeligt, at du slipper billigere for olien til oliefyret end for den grønne el til varmepumpen,« siger han.

»Generelt set er der ikke nogen mening i at beskatte det grønne. Det er det sorte, vi skal prøve at beskatte. Derfor skal vi have lavet en langsigtet afgiftsreform, hvor vi letter afgifterne på grøn energi og hæver dem på sort.«

Det svenske energiselskab Vattenfall er udvalgt til at opføre h

Det nuværende energiforlig løber til 2020, og det er målet med Dansk Energis udspil at komme med indspark til den energipolitik, der skal komme efter 2020.

»Hvis vi skal have glæde af alle de vindmøller, vi sætter op, alle de solceller, vi investerer i og alle de kraftværker, vi lægger om til biomasse, betyder det, at vi skal væk fra en energipolitik, hvor vi bare fokuserer på at bygge grøn produktionskapacitet, som endnu flere vindmøller, og over til en energipolitik, der handler om, hvordan vi udnytter grøn energi. Så kan vi ikke have et afgiftssystem, der hindrer den udvikling,« siger Lars Aagaard og fortsætter:

isolering

»Jeg har selvfølgelig respekt for, at det ikke er nogen let politisk opgave. Derfor er der behov for bred politisk og folkelig opbakning til, at vi skal fortsætte den grønne omstilling. Er der ikke det, kan jeg godt være bekymret for, om politikerne er villige til at handle på den korte bane, og det er på den korte bane, man skaber langsigtet forandring. Sådan er det.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen