Berlingske Business

Danmarks olieforretning styrer igen mod underskud

peter h
Peter Helmer Steen, direktør i Nordsøfonden, der styrer statens engagement i off-shore olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen. Foto:

Nordsøfonden, den danske stats forlængede arm i Nordsøen, har måttet se langt efter sine forventede oliepriser i 2015. Prisen har ligget 150 kroner under målet, og selskabet er på vej mod sit andet underskudsår i træk.

Den danske stats forlængede arm i Nordsøen er på vej mod et underskud.

Det milliardstore selskab Nordsøfonden har siden 2012 repræsenteret Staten i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) med en 20 procents ejer­andel og er dermed en central spiller i den danske olie- og gasverden. Men det er hårde tider for DUC og dermed også for Nordsøfonden.

Olie- og gasprisernes fald gav i 2014 Nordsøfonden sit første underskud, og administrerende direktør Peter Helmer Steen fortæller nu i et interview med Berlingske, at år 2015 også vil byde på røde tal i Nordsøfonden.

Statsselskabet havde budgetteret med en oliepris på 504 danske kroner for en tønde, men man har kun formået at få 368 kroner per tønde. Og selv om oliepumperne har kørt hurtigere i år end nogensinde før, bliver Nordsøfondens omsætning formentlig kun fem milliarder kroner i år – 1,2 milliard kroner mindre end sidste år.

26BUSTyra-Vest-feltet-i-Nor.jpg

»Vi er i en situation, hvor resultatet bliver negativt. Det er med os, som det er med andre olieselskaber, at vi har tabt penge i forhold til, hvad vi havde forventet,« siger Peter Helmer Steen til Berlingske.

»Vores produktion er højere end forventet, og vi har produceret omkring 26.000 tønder olie om dagen og 700 millioner kubik­meter gas i 2015. Så produktionen er god nok i forhold til budgettet, men det er olieprisen ikke.«

Hvor stort underskuddet i Nordsøfonden præcist bliver, ved Peter Helmer Steen ikke endnu. Den administrerende direktør er sammen med sit hold ved at teste sine aktiver for at se, om det kan blive nødvendigt at tage nedskrivninger.

Det gjorde olieselskabet DONG, der dog kun er minimalt til stede i den danske del af Nordsøen, så sent som tirsdag, hvor man reducerede værdien af sin olie- og gasforretning med 16 milliarder kroner. Klart står det dog, at Nordsøfonden ikke når sine mål om at udbetale 600 millioner kroner i udbytte til Staten og samtidig have et overskud på 200 millioner kroner. Udbyttet bliver i stedet på 300 millioner kroner, mens Peter Helmer Steen altså venter røde tal på bundlinjen.

Dermed må statskassen altså undvære 400 millioner kroner i udbytte fra Nordsøfonden, hvilket godt nok er en slags penge, men det er lidt i den store sammenhæng. Staten får nemlig kun en relativt lille del af sine olieindtægter fra sin egen deltagelse i udvindingen af gas og olie.

Langt den største indtægt kommer fra olievirksomhedernes generelle selskabsskat og den såkaldte kulbrinteskat, men begge disse guldkalve er også afhængige af olieprisen, og med en realiseret pris på 368 kroner i Nordsøen er der langt op til de fede tider for bare to år siden.

Finansministeriet har selv foretaget fremskrivninger for, hvad olieindtægterne bliver i 2015, og her vurderede regnedrenge og -piger på Slotsholmen, at 16,6 milliarder kroner vil tilflyde Staten i 2015. Det er 3,5 milliarder kroner mindre end i 2013, hvor olieprisen lå over 600 kroner for en tønde.

26BUS71p01kir-JPG.jpg

Men én ting er statens indtægter, en anden er olieselskabernes. Nordsøfonden ejer 20 procent af DUC, der sidder på 90 procent af den danske nordsøolie. Dermed giver Nordsøfondens resultat et godt billede af, hvordan det samlet står til i Nordsøen, hvor særligt Maersk Oil, Chevron og Shell som en del af DUC også er store.

»Vores deltagelse i DUC er klart vores største forretning, og sammen med de øvrige partnere må vi finde ud af, om der er nogle ting, som vi kan skære ned på,« siger Peter Helmer Steen.

»Men dér skal man tænke på, at mange af de investeringer, vi sidder med i nye projekter, skydes ind nu, men de går først i produktion og giver indtægter om tre-fire år. Og der er ikke ret mange, der har været i stand til at forudsige olieprisen fire år frem og dernæst de efterfølgende 20 år.«

Berlingske skrev tilbage i december, at flere olieanalytikere forventede præmature lukninger af særligt de små, ældre oliefelter i Nordsøen. Peter Helmer Steen maner dog en smule til besindighed og minder om, at olieprisen før har været lav.

»Hvis du ser olieprisen som den er nu, svarer den til prisen i 2003, da vi lavede Nordsø-aftalen. Dengang havde man en længere periode med en oliepris i det niveau, så mange af de nuværende projekter er besluttet i det prisniveau,« siger direktøren i Nordsøfonden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen