Berlingske Business

Corydon afviser beskyldninger om fordækt DONG-salg

Corydon afviser De Radikales krav om senere pension
Overskrift
Finansministeriet har holdt sine kort endog meget tæt til kroppen under salget af DONG til Goldman Sachs, mener både Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Finansministeren afviser, at der var tid til at finde andre løsninger end Goldman Sachs. ARKIVFOTO Foto:
Finansminister Bjarne Corydon
Overskrift
Finansministeriet har holdt sine kort endog meget tæt til kroppen under salget af DONG til Goldman Sachs, mener både Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Finansministeren afviser, at der var tid til at finde andre løsninger end Goldman Sachs. ARKIVFOTO Foto:
Corydon afviser De Radikales krav om senere pension
Overskrift
ARKIVFOTO 2015 af finansminister Bjarne Corydon- - Se RB 10/4 2015 08.33. Socialdemokraterne vil ikke sende danskerne senere på folkepension, siger finansminister Bjarne Corydon (S). (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2015) Foto:

Finansministeriet har holdt sine kort endog meget tæt til kroppen under salget af DONG til Goldman Sachs, mener både Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Finansministeren afviser, at der var tid til at finde andre løsninger end Goldman Sachs.

Noget kunne tyde på, at Finansministeriet under salget af energiselskabet DONG til Goldman Sachs i januar sidste år har ønsket at holde vigtige oplysninger meget tæt ind til kroppen - og ligefrem har tilbageholdt oplysninger. Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), forud for tirsdagens samråd i Folketingets Finansudvalg, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) igen har skullet redegøre for sagen.

Allerede dagen efter, at Folketingets Finansudvalg godkendte at sælge næsten 20 procent af DONG-aktierne til Goldman Sachs, tjente DONG 5,8 milliarder kroner på et salg af en britisk vindmøllepark. Milliarderne fra salget barberede toppen af DONGs store gæld, som ellers efter regeringens forklaring udgjorde en akut trussel mod selskabets kreditværdighed. Et faktum, som Finansudvalget ikke blev indviet i, påpeger Kristian Thulesen Dahl:

»Vi fik jo at vide, at DONG var nærmest nødlidende, og at Folketinget skulle træffe en meget hurtig afgørelse,« siger han.

Thulesen Dahl mener, at oplysningerne ville have gjort det vanskeligt for regeringen at insistere på en hurtig aftale med henvisning til DONGs akutte finansielle situation, »når den ikke var så akut alligevel«.

»Og det er jo uhørt, at Folketinget skal træffe så store beslutninger på så mangelfuldt et grundlag, og det må finansministeren tage ansvaret for,« siger han.

Før de hektiske møder i Finansudvalget fik Bjarne Corydon et notat fra Kammeradvokaten, hvor statens advokat fastslog, at Finansudvalget havde pligt til at afvise tilbuddet fra Goldman Sachs, »hvis udvalget har tilstrækkelig tungtvejende grunde til at tro, at en fornyet proces vil føre til et økonomisk mere gunstigt resultat for staten«.

Notatet blev aldrig fremlagt for udvalget, og det får Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø), til at skærpe kritikken:

»Dokumenterne viser, at der slet ikke var nogen grund til det hastværk, som den sag blev kørt igennem med. DONG var ikke på vej til at gå konkurs,« siger Frank Aaen og understreger, at der er grund til »meget skarp kritik af finansministeren«.

Men for Bjarne Corydon gjorde de 5,8 milliarder ingen forskel for tidspresset, og han afviser at have holdt oplysninger skjult for Finansudvalget:

»Tværtimod fik vi truffet en rigtig god beslutning, som jo set fra skatteydernes og samfundets synspunkt var den bedst mulige i forhold til penge og arbejdspladser.«

Spørgsmål: Kendte du det specifikke beløb på 5,8 milliarder, der var på vej til DONG?

»Der er ikke noget i det her, der på den måde er en overraskelse eller ude af trit med de planer, vi har lagt. Og der er ikke noget af det, der er sket, som på nogen måde gjorde, at vi burde eller skulle træffe en anden beslutning end den, vi traf,« siger finansministeren.

Spørgsmål: Hvis du vidste, at de 5,8 milliarder var på vej, hvorfor orienterede du så ikke Finansudvalget om det?

»Jeg mener, at vi har orienteret Finansudvalget præcis, som vi skulle.«

Det omstridte salg af DONG skabte et hektisk politisk forløb i slutningen af januar sidste år, hvor SF valgte at forlade regeringen og partiets formand, Annette Vilhelmsen (SF), gik af.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen