Berlingske Business

Av, av, her er årets nedtur: Energisektoren ude i svær krise

Mærsk overvejer at stoppe gasproduktion i Nordsøen
Foto:

Alene branchetallene for udvinding af olie og gas giver en forklaring på A.P. Møller – Mærsks seneste strategiskifte, hvor koncernen vil fokusere på transportdelen med ­Maersk Line i spidsen.

Når vi ser på virksomhederne, som er blandt de 1.000 største selskaber, styrtdykker omsætningen med 22 procent til 65 milliarder kroner. Og selv om driftsresultatet og afkastet indikerer en sund branche, forsvinder værdierne ud af selskaberne som følge af faldende produktion og lavere råvarepriser.

Nedskrivningerne i branchen betyder, at selskaberne samlet set får et minus på 14,4 milliarder kroner efter skat, og det er særligt A.P. Møller – Mærsk, som tager de største hug i aktivernes værdier.

BM

Sikker krisestyring

Forretningsomfanget for selskaber, der står bag handel med olie og gas, er i princippet meget enkelt. Prisen for råvaren skal ganges med mængden, der sælges. Og når prisen på varen falder markant, så styrtdykker omsætningen. Den sammenhæng har selskaberne haft rig lejlighed til at mærke under det seneste kraftige fald i priserne på olie og gas.

Alligevel har selskaberne anført af United Shipping & Trading, der verdens største leverandør af bunkerolie til skibe, vist en særlig evne at holde marginalerne på den rigtige side af ligningen.

Samlet set går branchen for handel med olie og gas faktisk en anelse frem i forhold til 2014.

28BBMMaersk-Olie-Lav-oliepr.jpg

Ny på listen i år er Circle K Danmark, som har overtaget Statoils tankstationer i Danmark. Circle K Danmark er ejet af det canadiske selskab Couche-Tard med en kæde af tankstationer i Canada, USA og Europa. Alene i Europa driver Circle K mere end 2.200 tankstationer.

DONG og så de andre

Umiddelbart synes det at være rigtigt skidt at drive forsyningsselskab i Danmark, men på trods af at der er mange store forsyningsselskaber i Danmark, så fylder DONG Energy meget. DONG blev børsnoteret i 2016, og de foregående to år har selskabet knoklet for at rydde op, inden selskabet skulle noteres på børsen.

DONG gennemførte i 2015 en nedskrivning på 16 milliarder kroner på olie- og gasforretningen, og det sendte underskuddet efter skat ned i minus på 10,2 milliarder kroner. Det betyder, at branchen som helhed kommer ud med et enormt tab, men det skyldes alene DONG. Uden DONG ville branchen samlet set give overskud, dog uden at være prangende.

Det århusianske energihandelsselskab Danske Commodities kom i 2015 tilbage på sporet efter et år, hvor resultaterne dykkede, og ejer Henrik Lind måtte skifte ud i den øverste ledelse og reducere medarbejderstaben med næsten 100 ansatte for at genvinde momentum.

Selskabets resultater blev markant bedre i 2015, og omsætningen rundede den magiske milepæl på 20 milliarder kroner efter en stigning på 17 procent fra 2014.

27BBMAnders-Colding-Friis-2.jpg

Lige efter Danske Commodities kommer det nordjyske energihandelsselskab NEAS Energy, som de senere år har oplevet imponerende væksttal. I 2014 steg omsætningen med 90 procent, og i 2015 steg omsætningen med 82 procent, og dermed opnåede NEAS Energy en omsætning på over 20 milliarder kroner.

NEAS Energy blev grundlagt i 1998 af fire lokale, kommunale forsyningsselskaber ved liberaliseringen af elmarkedet i Danmark. I 2011 blev selskabet privatiseret ved salg til ledelsen og lokale investorer. I juni 2015 investerede ATP og Via Venture Partners 250 millioner kroner i en andel på knap 30 procent, mens ATP yderligere udstedte et lån på 250 millioner kroner til NEAS. Allerede i april 2016 blev NEAS solgt til en britisk energikoncern for 1,9 milliarder kroner. Ved hurtig hovedregning tjente ATP og Via Venture ca. 560 millioner kroner på det.

Svenske Vattenfall har de senere år droslet sit danske selskabs aktiviteter ned. I 2014 faldt omsætningen med 37 procent, i 2015 yderligere med 53 procent efter frasalg af Fynsværket til Fjernvarme Fyn.

I begyndelsen af 2016 har Vattenfall solgt Nordjyllandsværket til Aalborg Forsyning. Dermed ejer Vattenfall ikke længere kraftværker i Danmark.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen