Berlingske Business

1.300 danske oliejob gik tabt over to hårde år

Billede
1.270 medarbejdere har mistet jobbet i den danske olie- og gasbranche. I vores nabolande melder lokale organisationer om, at antallet af afskedigelser i sektoren vil nå 120.000 i Storbritannien inden udgangen af 2016, mens tallet har rundet 40.000 i Norge.

Olieprisfaldet har gjort ondt på olie- og gassektoren i Danmark. En stribe selskaber har afskediget knap 1.300 medarbejdere, siden olieprisen drattede nedad i midten af 2014. Og dertil kommer et betydeligt mørketal.

Tiderne er hårde i den danske olie- og gassektor. Efter olieprisens voldsomme dyk i midten af 2014 har den ene virksomhed efter den anden annonceret fyringsrunder, så det samlede antal mistede job i Danmark nu ligger lige under 1.300.

Det viser en opgørelse, som Berlingske Research har foretaget. Helt konkret har de store, danske olieselskaber og underleverandører afskediget mindst 1.270 medarbejdere i Danmark, og det er gået særligt hårdt ud over den vestjyske olieby Esbjerg. Her er havnen omdrejningspunktet for det lokale erhvervsliv, og ifølge havnedirektør Ole Ingrisch er situationen alvorligere, end fyringerne fra de største olievirksomheder umiddelbart indikerer.

»Jeg tror, at det tal er i underkanten, for der findes også mange mindre virksomheder som smede og elektrikere. Men der er ingen tvivl om, at de virksomheder, der har deres hovedaktivitet inden for olie og gas, er hårdt ramt. Lykkeligvis har vi så haft nogle muligheder inden for offshore vind, men situationen er alvorlig,« siger han.

Omfang større

Berlingske Business har kontaktet knap 30 virksomheder i den danske olie- og gassektor, men i en stor del af virksomhederne har man ikke ønsket at oplyse, hvor mange arbejdspladser olieprisfaldet har kostet, og andre selskaber ønsker ikke at sætte geografi på. Et eksempel er underleverandøren Welltec, der har 280 færre medarbejdere i dag end ved udgangen af 2014, men selskabet ønsker ikke at oplyse, om hele den personalenedgang kan tilskrives olieprisfaldet, og hvor meget der berører Danmark.

Ifølge brancheorganisationen Olie Gas Danmark var der i september 2016 – altså to år efter olieprisfaldet begyndte – 12.700 fuldtidsbeskæftigede i olie- og gassektoren, så de 1.270 er ikke en ubetydelig andel. Men Martin Næsby, der er direktør i Olie Gas Danmark, frygter, at det kan blive meget værre, hvis ikke de aktuelle forhandlinger om rammevilkårene i Nordsøen falder ud til den rigtige side.

»Det er mange job, og det er desværre ikke overraskende. Nordsøen er hårdt presset, og jeg frygter, at det kun er begyndelsen, hvis ikke snart der kommer nogle incitamenter til at investere derude, for så vil vi se mere af den slags,« siger Martin Næsby.

Frygter flaskehals

Med de mange fyringer i olie- og gasbranchen er der grund til at frygte en fremtidig flaskehals på området. I de gode olieår klagede olie- og gassektoren over, at der ikke var nok kvalificeret arbejdskraft til de mange virksomheder. Og den virkelighed kan meget vel komme tilbage, påpeger arbejdsmarkedsekspert Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»Det er ikke sådan, at du bare kan have nogle reserver stående klar i nærområdet, hvor det offentlige har stået for finansieringen, mens man ikke har haft damp under kedlerne. Derfor vil der komme et dræn på antallet af arbejdere, men kvalifikationerne vil heller ikke være de samme,« siger Henning Jørgensen.

Martin Næsby fra Olie Gas Danmark er enig:

»I starten, da olieprisen faldt, var selskaberne meget opmærksomme på, at man ville beholde de gode folk. Udfordringen er, at der har været en meget hård tilpasning af omkostninger, og så har industrien nødtvungent været nødt til at afskedige. Men jeg kan godt være bekymret for, at vi får en rekruterings­flaskehals i fremtiden.«

En tønde olie kostede fredag 53 dollar mod lidt over 100 dollar i sommeren 2014.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen