Berlingske Business

Dyre kontorer er blevet sværere at leje ud

347975279.jpg

Små fald i tomgangen er i seneste kvartal afløst af slet intet fald, viser ny markedsstatistik. Det er mystisk i en situation, hvor økonomien og beskæftigelsen topper. Ejendomsselskaberne har måske svært ved at overbevise deres kunder om, at de ikke bare skal se på prisen, men også på kvaliteten.

Tomgangen i danske kontorer – altså den andel af totalen, der står uudnyttede hen – holdt sig uændret på 11,2 procent i tredje kvartal. Det fremgår af Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik – oktober 2017, der bliver offentliggjort i dag, onsdag.

At tomgangen står stille i et enkelt kvartal er ikke i sig selv alarmerende. Men det er skuffende set i lyset af, at tomgangsfaldet har været moderat i de foregående kvartaler, og i det hele taget i tiden efter finanskrisen.

Det synes ikke at harmonere med, at beskæftigelsen i dag er meget høj, og at også den økonomiske vækst er på sit højeste i et årti. Begge dele burde tilsige god gang i nyudlejningen.

01BUEFOTO-120507.jpg

En detalje i statistikken fra Ejendomsforeningen Danmark antyder, at det især er de dyre lokaler, det i det seneste kvartal har været svært at leje ud. Så måske har ejendomsselskaberne ikke haft helt med at overbevise kunderne om, at de skal se på mere end blot prisen pr. kvadratmeter.

”Produktiviteten i lokalerne bliver bedre, hvis der er frisk luft, passende lys, og gode rammer i almindelighed,” som Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark konstaterer.

Han hæfter sig ved, at den langsigtede trend stadig er, at tomgangen falder, selvom om det ikke går så hurtigt, som man kunne ønske sig.

Det svage fald i tomgangen skal endda ses i lyset af, at der de seneste år ikke er kommet mange nybyggede kontorer på markedet. Tværtimod er betydelige arealer taget ud af drift og konverteret til boliger. Men om få år vil der kommet være nybyggede kontorer, og det vil alt andet lige presse tomgangen op.

”Et større fald i tomgangen kommer forhåbentligt inden næste krise. Ellers slæber vi pludselig rundt på noget, som har stået tomt lidt for længe,” siger Morten Marott Larsen.

04BUEFOTO-103808.jpg

Tilbage i 00’erne var tomgangen langt lavere end nu – i de bedste var den helt nede omkring 5 procent.

Det er vigtigt, at ejendommene bliver bygget til de medarbejdere, der skal være i dem.

”Tomgangen for kontor er, på trods af kvartalsvise fald, stadig på et lidt højt niveau sammenlignet med de andre sektorer. Efterspørgslen på kontorlokaler har endnu ikke slået helt igennem i forhold til et større udbud. Det gælder i Hovedstadsregionen, særligt områderne Københavns omegn og Nordsjælland, hvor der endnu er potentiale for mere udlejning”, siger Morten Marott Larsen.

05BUEFOTO-113903.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen