Berlingske Business

Stigningen i huslejer er ikke længere så stor

17BUESide-6---nyhed-101024.jpg
Det er nemt at udleje nye lejligheder for tiden. Men lovgivningen holder huslejen i stram snor. Foto: Flickr.

Trods stor efterspørgsel efter lejligheder er stigningerne i huslejerne på sit laveste niveau i mindst syv år. Det er modsat den generelle inflation, der tværtimod er på vej op.

Inflationen nåede i april sit højeste niveau i mere end fire år. Det viste tal fra Danmarks Statistik i sidste uge.

Huslejen var, som det også har været normen i de seneste år, med til at trække inflationen op. Men ikke nær så meget som tidligere, og hvis udviklingen, som vi ser den lige nu, fortsætter, kan det snart blive omvendt, så huslejerne trækker den samlede inflation ned.

Den senest opgjorte stigning i den gennemsnitlige husleje er 1,6 pct. pr år. Det er kun halv så meget som ved årtiets begyndelse.

Forbrugerpriserne som helhed er steget med 1,1 pct. det seneste år. Det er især fødevarer og energi, der er blevet dyrere for danskerne.

Stor efterspørgsel

De faldende stigningstakter på huslejen kommer på trods af, at de fleste udlejere har gode kort på hånden for tiden. Befolkningstilvæksten i storbyerne, og især i København, har i en årrække været meget større end nybyggeriet. Dermed er efterspørgslen løbet foran udbuddet, og i mange tilfælde har udlejerne kunnet lægge yderligere et lag på lejen ved hver nyudlejning.

Det er imidlertid også kun ved nyudlejninger, de kan gøre det: Når først en lejer er flyttet ind, må udlejer kun regulere med det, der eventuelt er aftalt i lejekontrakten. Det vil typisk være, at lejen bliver justeret efter forbruger- eller nettoprisindekset. På den måde er der en betydelig træghed i henseende til hvor hurtigt udlejerne kan sætte huslejerne op.

26BUECOVER-FOTO-095329.jpg

Men endnu større betydning har det, at det kun er i ejendomme opført efter 1992, at udlejerne overhovedet i nogen situation kan fastsætte lejen ud fra en markedspris. I ældre byggeri er der restriktioner på huslejen, og disse ældre ejendomme udgør ifølge Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, cirka 90 pct. af alle lejeboliger i Danmark.

Restriktionerne går ud på, at huslejen kun må gå sættes op, hvis udlejerens udgifter til for eksempel administration, vedligehold, skatter og afgifter stiger. Det er formentlig især i de sidste kategorier, at man skal finde årsagen til de store huslejestigninger i begyndelsen af 10'erne.

EU-EUROZONE-ECONOMY-GROWTH-RECESSION-FILES

Inflationen bydes velkommen

For ejendomsbranchen som helhed er den stigende inflation en god nyhed, og en af grundene til dét er netop det forhold, at udlejerne kan hæve huslejen, når deres udgifter stiger. På den måde kommer ejendomsinvesteringen med en indbygget forsikring mod inflation, i modsætning til hvis man køber en obligation.

En anden årsag til, at inflationen er velkommen, er, den signalerer højere økonomisk aktivitet, og dermed også bedre vilkår for udlejere af særligt erhvervsejendomme.

Traditionelt har inflation været økonomernes og nationalbankernes store bekymring, og meget finans- og pengepolitik er tilrettelagt efter, at det skal være muligt at kontrollere prisstigninger.

Men i de senere år har bekymringen været den modsatte: Her har man frygtet deflation, hvor priserne falder i stedet for at stige. Det vil være et problem, fordi det motiverer folk til at holde på pengene i stedet for at investere dem eller omsætte dem til forbrug. Dermed vil deflation modvirke økonomisk vækst.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen