Berlingske Business

Skarpere konkurrence om ejendomslån til virksomheder

Realkreditinstitutterne gør klar til skærpet kamp om udstedelsen af de såkaldte rentegarantilån. Selvom lånene primært er blevet markedsført over private, har mange virksomheder vist interesse for dem, og nu gør landets største realkreditselskab Nykredit klar til en offensiv overfor dette segment.

Rentegarantilånene blev sendt på markedet af Realkredit Danmark i oktober måned. Kort efter fulgte de fleste andre realkreditinstitutter trop med lignende produkter, der alle tilbydes såvel private boligejere som virksomheder.

Lånene kombinerer flexlånets fordele med lave renter og lave ydelser med den sikkerhed, der gives ved et fastforrentet lån. Lånene er således udstyret med et renteloft, som aldrig kan overskrides, uanset rentens udvikling. Loftet over renten giver garanti for, at ens husleje aldrig overstiger et forhånd kendt niveau.

Nykredit har justeret lidt på modellen for at gøre lånene endnu mere attraktive for virksomheder. Således tilbyder selskabet nu erhvervskunder rentegarantilån med individuelle lø8betider og rentelofter, der ellers er lagt fast til henholdsvis 30 år og seks procent i de konkurrerende lån.

- Virksomheder har i højere grad end private individuelle finansieringsbehov, hvorfor et fastlåst standardprodukt ikke nødvendigvis er at foretrække for dem. Derfor giver vi nu virksomheder mulighed for selv at fastsætte vilkårene, siger vicedirektør Bente Overgaard fra Nykredit.

Penge at spare

De nye lånemuligheder er godt nyt for virksomhederne, der får flere muligheder for at optimere belåningen af deres ejendomme og dermed skære i de omkostninger, der er forbundet med at eje fast ejendom.

Med de individuelle garantilån kan virksomheden også præcis afgøre, hvor høj grad af risikoafdækning den ønsker. Vil man budgettere med en lavere maksimal husleje end standardlånene kan give, så tilpasser man bare sit renteloft.

- Den store fordel i det her er valgfriheden. Den enkelte virksomhed kan afgøre sine præcise behov for ejendomsfinansiering og få dem opfyldt med de nye løsninger. Derfor forventer vi en stor interesse for de nye lån, konstaterer Bente Overgaard.

Interessen kan måske kølnes lidt af prisen, for præcis som på almindelige rentegarantilån er Nykredits nye tilbud dyrere end almindelige flexlån. Merprisen udgøres af et tillæg, som lægges oveni den aktuelle rente, og kan opfattes som den præmie, låntageren betaler for sin forsikring mod rentestigninger over et vist niveau.

Tillægget afhænger af det ønskede renteloft og løbetid ud fra en hovedregel om, at en kortere løbetid på rentegarantien gør lånet billigere, mens et lavere renteloft vil fordyre det. Da erhvervsvirksomheder kun kan realkreditbelåne deres ejendomme i tyve år, er der i mange tilfælde penge at spare ved at fastsætte løbetiden til denne periode i forhold til de standardiserede rentegarantilån, hvor løbetiden pr. definition er 30 år.

Nemme at kopiere

Nykredit har ikke aktuelle planer om en større markedsføringskampagne for de nye lån, men satser i første omgang på at udbrede dem gennem den almindelig kunderådgivning. Man vurderer, at det for i alt 60.000 virksomheder kan være interessant med rentegarantilån, men har ikke fastsat noget specifikt mål for, hvor mange af dem man ønsker at kapre med de individuelle lånetilbud.

Realkreditlån er kendetegnet ved at være nemme at kopiere, og hos Nykredit vil man heller ikke blive overrasket, hvis en eller flere af konkurrenterne lancerer låneformer, der ligner selskabets eget nye produkt.

RealKredit Danmark, der også har oplevet en pæn interesse for garantilån fra virksomheder, har dog ingen planer i den retning. Instituttets nuværende garantiprodukt kan allerede fås med individuelt tilpasset løbetid, hvorimod renteloftet ligger fast.

- Vores lån er konstrueret, så renteloftet er fast. Til gengæld har vi gode muligheder for at ændre på løbetiden, hvilket mange kunder efterspørger, forklarer Realkredit Danmarks cheføkonom Sune Mortensen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen