Berlingske Business

Ørestad under pres af andre bydele

1810ejendomme
Mens Ferring vil flytte væk fra Ørestad, og Nykredit dropper at flytte til bydelen, så fastholder Nordea sine planer om et nyt Henning Larsen-tegnet hovedsæde i Ørestad Nord med blandt andet Nordens største handelsgulv på 5.500 kvm - lige knap en hel fodboldbane.

Selv om tre koncerner på kort tid har fravalgt Ørestad, bremser det kun kortvarigt udviklingen, vurderer eksperter. Men Ørestad mærker i stigende grad konkurrence fra Nordhavn og flere andre udviklingsområder.

Det betyder mere for Ørestad, at udviklingsområdet har fået konkurrence fra Nordhavn, Carlsbergbyen, Sydhavnen, Grønttorvet i Valby og Scanport ved Kastrup Havn, end at tre store koncerner inden for kort tid har vraget den langstrakte bydel på Vestamager.

Det vurderer fire brancheeksperter over for Berlingske Business Ejendomme få dage efter, at finanskæmpen Nykredit droppede planer om at samle 1.400 stabsjob i et nybygget kontorhus i Ørestad City.

For fem måneder siden besluttede forsikringskoncernen Codan at afbryde slutforhandlingerne om et rykke ind i et nyt kontorhus ved Field’s og bliver i stedet i Codanhus på Frederiksberg. Og stort set samtidig oplyste Ferring med det kendte sorte højhus ved Ørestad Station, at medicinalkoncernen om et par år flytter til større og nybyggede lokaler i Scanport-erhvervsområdet få kilometer mod øst.

19BUESchnfeld-bagsiden.jpg

»På den længere bane får det ingen betydning. Vi ser stadig Ørestad som et område med positiv udvikling, og virksomheder interesserer sig fortsat for Ørestad,« siger Niels Cederholm, administrerende direktør i mæglerfirmaet CBRE, der selv har kontorer i Ørestad Nord.

»Der er fornuftige, individuelle forklaringer på de tre beslutninger, så det vil kun være et skvulp. Ørestad er tit et relevant emne, når virksomheder skal lokalisere sig, mens andre områder hurtigt bliver valgt fra,« siger Peter Winther, administrerende direktør for Sadolin & Albæk.

Konkurrence mellem bydele

Eksperterne peger samtidig på, at nye udviklingsområder har øget konkurrencen om, hvor virksomhederne kan placere sig.

Særligt Nordhavn oplever stor investorinteresse i øjeblikket. Den første større etape, Århusgadekvarteret, nærmer sig så småt udsolgt – flere år tidligere end forventet, som Berlingske Business Ejendomme beskrev for nylig.

1811svenskeboliger2

»Der er kommet konkurrence fra Scanport, Nordhavn, Carlsbergbyen, Grønttorvet, Holmen og snart også fra områderne ved letbanen og grunden med Frederiksberg Hospital, som skal lukkes. Der er nærmest ingen anden hovedstad, der har så meget jord at bygge på,« siger direktør Jørgen Jørgensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Styrkerne ved Ørestad er især infrastrukturen med metro, motorvej og regionaltog, beliggenheden tæt på lufthavn og Skåne – og så at området efterhånden er udbygget en del. Virksomheder og offentlige arbejdspladser flytter ikke længere ud på åbne og øde vidder.

Ørestad City vokser

Stig Plon Kjeldsen, analytiker hos Nybolig Erhverv, vurderer, at Ørestad Nord er tæt på at være fuldt udbygget med det kommende – og fastholdte – Nordea-hovedsæde, ligesom Ørestad City med blandt andre Field’s, Cabinn-hotel og adskillige kontorbygninger er kommet godt på vej.

»Ørestad City stod til det næste spring med Nykredit og Codan, så det sætter området lidt tilbage, men generelt er det lykkedes at nedbringe tomgangen for kontorer i Ørestad, selv om det har været en makroøkonomisk vanskelig periode,« siger Kjeldsen.

1811ejendomme

Både Field’s og Cabinn udvider med stort byggeri, hvorimod norske KLP Ejendomme med Nykredits afbud som hovedlejer udskyder det, der skulle have været pensionskassens tredje – og 1,3 milliarder kroner dyre – kontorhus i kvarteret.

I udviklingsselskabet By & Havn har den altid optimistiske topchef, Jens Kramer Mikkelsen, »noteret sig«, at Nykredit trækker sig.

»Men vi er overbeviste om, at KLP, placeringen og projektet vil trække andre spændende virksomheder til Ørestad,« udtaler Kramer Mikkelsen.

I sommer fortalte Nestlé-koncernen, olieselskabet Q8 og Spies Rejser, at de var på vej til Ørestad City med tilsammen over 500 ansatte.

Færre job, flere boliger

Et af målene for Ørestad er at nå 60.000-80.000 arbejdspladser i 2030. Tidligere i år skønnede By & Havn, at tallet lå på 12.000-13.000.

Eksperterne vurderer, at Ørestad – med foreløbig godt 350 virksomheder – nok skal komme deropad, men måske ikke helt når målet. På kort sigt spiller det ind, at næsten hvert tiende kontor i hovedstadsområdet står tomt.

Til gengæld oplever boligprojekter i øjeblikket medvind, fordi hovedstaden oplever stor tilflytning, og fordi mange pensionskasser og andre investorer står klar med kapital.

BM

1. juli havde Ørestad cirka 8.500 indbyggere, og det er allerede næsten halvvejs af målet på 20.000 borgere i 2030.

»Vi vil helt klart se mere boligbyggeri,« spår Niels Cederholm fra CBRE.

I øjeblikket udføres de fleste boligprojekter i Ørestad Syd, og et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har netop afsat omkring 400 millioner kroner til en folkeskole her – som supplement til den, der allerede ligger i Ørestad City, ikke langt fra Ørestad Gymnasium og bydelens bibliotek.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen