Berlingske Business

Nykredit: Boligpriserne vil fortsætte op i de fleste områder

Billede
I en ny analyse af boligmarkedet estimerer realkreditinstituttet godt nok, at de kommende år generelt vil byde på en positiv prisudvikling for huse og ejerlejligheder.(Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015) Foto:

Boligmarkedets goder bliver næppe heller i de kommende år ligeligt fordelt mellem danskerne, vurderer Nykredit.

I en ny analyse af boligmarkedet estimerer realkreditinstituttet godt nok, at de kommende år generelt vil byde på en positiv prisudvikling for huse og ejerlejligheder.

Prisstigningerne bliver dog ikke så høje som sidste år, og mens priserne i storbyerne ventes at stige mest, vil boligpriserne i visse landdistrikter og små byer i bedste fald stå stille, hedder det i analysen.

»Prognosen peger på en boligprisstigning for huse på 2,2 pct. i 2016 for landet som helhed, mens 2017 og 2018 på landsplan vil byde på prisstigninger på henholdsvis 2,3 pct. og 1,5 pct.,« skriver Nykredits chefanalytiker og boligøkonom Mira Lie Nielsen.

For en københavner betyder en prisstigning på 2,2 pct. i 2016 en værdistigning på 225.000 kr. for et gennemsnitshus på 145 kvadratmeter. Det samme hus på Fyn vil blot øge sin værdi med 8700 kr.

»Forskellen fra kommune til kommune kan dog blive endnu mere udtalt, fordi boligprisstigningerne i og omkring de største byer forventes at overstige 3 pct., mens prisudviklingen i visse yderkommuner og landdistrikter vil være meget lav eller decideret negativ,« forudser Nykredit.

Studerende

Store prisstigninger på lejligheder

For ejerlejligheder er der også forskelle. Generelt ventes prisstigningerne at blive større end prisstigningerne på huse, og især Aalborg kan se frem til et prisløft i 2016.

»Der er stor tilflytning til Aalborg, og samtidig er der blot 8.200 privatejede ejerlejligheder i Aalborg. Prisniveauet er dog fortsat omtrent det halve i Aalborg og Odense i forhold til København,« begrunder Mira Lie Nielsen.

I perioden 2016-2018 er det også fortsat københavnerne, som vil løbe med de største gennemsnitlige årlige prisstigninger på deres ejerlejligheder på 5,1 pct. mod 4,4 pct. i såvel Aalborg som Aarhus og 3,1 pct. i Odense.

Boliger

Kvadratmeterprisen i København ventes i 2016-2018 at ligge på gennemsnitligt 35.721 kr., mens prisen i Aarhus ligger på lige over 30.000 kr., og den er på omtrent 17-18.000 kr. i Odense og Aalborg.

I 2015 steg priserne i københavnske ejerligheder med 13 pct., og i gennemsnit er priserne steget mere end 10 pct. årligt de sidste tre år. Børnefamilier er dog begyndt at flytte fra hovedstaden, hvilket kan dæmpe prisstigningerne, forudser Nykredit.

»Priserne er kommet op i et leje hvor flere personer flytter fra end til København, hvilket letter presset på boligmarkedet, og gør, at de årlige prisstigninger vil dæmpes i de kommende år,« vurderer Mira Lie Nielsen.

Afdæmpet i fritidshuse

Når det kommer til sommerhusmarkedet, så ventes perioden 2016-2018 blot at give gennemsnitlige årlige prisstigninger på 0,7 pct. Og 2016 ser ud til at byde på et lille prisfald dog også her med regionale forskelle.

»Der er pæn fremgang og høje salgspriser bl.a. udvalgte steder i Nordsjælland og i sommerhusområder tæt på Aarhus og Trekantsområdet, mens priserne på fritidshuse står stille eller fortsat falder i flere nordvestjyske og sjællandske kommuner,« hedder det i analysen.

Huspriser

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen