Berlingske Business

Moms ved salg af byggeretter

Søren Lehmann Nielsen
Søren Lehmann Nielsen er partner i Bruun og Hjejle og klummeskribent. Foto:

Skatterådet præciserer i et nyt bindende svar skillelinjen mellem momspligtige byggegrunde og momsfrie ejendomme.

Salg af en byggegrund er momspligtigt, medmindre det er en privatperson, som sælger byggegrunden. Ved en byggegrund forstås et ubebygget areal, som efter planloven er udlagt til formål, som muliggør opførelse af bygninger.

Søren Lehmann Nielsen

Siden indførelsen af reglerne om momspligt af visse typer ejendomssalg er der gradvist skabt klarhed over grænsetilfældene. Således er det for eksempel blevet fastslået, at hvis der sker levering af en gammel bygning med tilhørende grund med henblik på nedrivning og opførelse af en ny bygning, så skal leveringen i visse tilfælde anses for en momspligtig levering af en byggegrund. Man har altså i disse tilfælde set »forbi« den eksisterende bygning i forbindelse med salget, idet skattemyndighederne har anset erhvervelsen primært for båret af muligheden for at opføre en ny bygning, og det er derfor grunden, som har været kernen for overdragelsen.

02buebagside.jpg

Nu er tiden så kommet for en klarhed om, hvordan byggeretter skal behandles i momsmæssig henseende. Hvis der er tale om en ubebygget grund, hvortil der hører en byggeret, må ejendommen selvklart være en momspligtig byggegrund. I et nyere bindende svar har Skatterådet imidlertid taget stilling til, hvordan det forholder sig, hvis der er en bygning på grunden, men hvor der er en uudnyttet byggeret på ejendommen.

Skatterådets afgørelse

I den konkrete sag var der en eksisterende, bevaringsværdig bygning med tilhørende grundareal. Derudover var der tilknyttet uudnyttede byggeretter til ejendommen, som køberen af ejendommen kunne udnytte til at bebygge området yderligere. Spørgsmålet var så, om de uudnyttede byggeretter betød, at overdragelsen skulle pålægges moms.

Sørenjoo

Skatterådet nåede frem til, at overdragelsen ikke skulle pålægges moms, idet der var tale om salg af en gammel bygning med tilhørende grund. De uudnyttede byggeretter medførte således ikke, at ejendommen i momsmæssig henseende skulle anses som en byggegrund, hvilket ville have medført momspligt.

I den konkrete sag lagde Skatterådet vægt på, at de på ejendommen bevaringsværdige bygninger skulle forblive på grunden efter salget samt, at bygningerne fortsat efter salget ville blive anvendt i overensstemmelse med det formål, de var tiltænkt i lokalplanen. Skatterådet lagde endvidere vægt på, at de eksisterende bygninger udgjorde en betydelig del af arealet – og underforstået, at det trods alt således var begrænset hvor meget ekstra, der kunne bygges på ejendommen.

Søren

Stadig uklarheder

Den seneste afgørelse fra Skatterådet bekræfter, at salg af en ejendom med tilhørende byggeretter ikke i alle tilfælde skal anses som et momspligtigt salg af en byggegrund. Det afgørende i den forbindelse vil være, hvorvidt der på ejendommen allerede står bygninger, der udgør en betydelig del af arealet. Spørgsmålet bliver så, hvornår en bygning anses for at udgøre en betydelig del af arealet – dette vil navnlig skulle ses i forhold til omfanget af de uudnyttede byggeretter.

lehmann nielsen

Skatterådets afgørelse ligger i tråd med de tidligere nævnte afgørelser, hvor levering af en gammel bygning med tilhørende grund anses som en momspligtig levering af en byggegrund, hvis salget sker med henblik på nedrivning og opførelse af en ny ejendom. I begge situationer kigger man på, hvad der har været hovedhensynet for køber. Har hovedhensynet været at erhverve en ejendom, der hovedsageligt udgøres af en gammel bygning, taler dette for, at der er tale om en momsfritaget erhvervelse, også selvom der måtte være uudnyttede byggeretter. Modsætningsvis vil der være en risiko for, at salg af en ejendom med en mindre bebyggelse og betydelige, uudnyttede byggeretter anses som et momspligtigt salg af en byggegrund.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen