Berlingske Business

Mild vinter hiver dansk entreprenørgigant over 10 milliarder

02BUSDet-svenske-energisels.jpg
Per Aarsleff har blandt andet været med til at opstille vindmølleparkerne i Horns Rev 2. Derudover har entreprenørkoncernen også været med til ombygningen af Nørreport station, flere stationer ved Københavns Metro, Citytunnellen i Malmø og både Storebæltsbroen og Øresundsforbindelsen. Foto: Henning Bagger

Den store danske entreprenørkoncern Per Aarsleff runder for første gang en omsætning på ti mia. kr. Den høje vækst får ny topchef til at træde på bremsen.

En varm vinter sikrer høj aktivitet i entreprenørkoncernen Per Aarsleff, der for første gang omsætter for mere end ti mia. kr. Men trods et godt år skuffede udsigterne for næste år aktiemarkedet, og investorerne sendte aktien ned med ti pct.

Per Aarsleff har i år blandt andet stået for den prestigefyldte ombygning af Nørreport Station i det centrale København, og virksomheden har vundet en kæmpeordre på at elektricificere 1.300 km af den danske jernbanestrækning.

»Vi har haft et usædvanligt godt år, som har været præget af en mild vinter,« siger Ebbe Malte Iversen, adm. direktør i Per Aarsleff.

WEBTOOLSen online værktøjskasse af Thomas Carlsen Home Quiz'er Uploader BeforeAfter Crazybanner Big Picture Timeline Hotspot Chart Meningsmåler Leads Tilbage til Per Aarsleff Embed kode

Per Aarsleff

I mio. kr.2014/20152013/2014Ændr.
i pct.
Omsætning10.2548.52720%
Driftsresultat48734940%
Nettoresultat36625444%
Overskudsgrad4,84,117%
Egenkapital2.2651.95216%
Ansatte4.9324.5329%
Egenkapitalrente17,413,925%

Danmark er det helt centrale marked for Per Aarsleff, som skabte omkring 70 pct. af omsætningen i Danmark. Samlet steg salget med 20 pct. til 10,3 mia. kr. Indtjeningen endte på mere end 450 mio. kr. – en fremgang på ca. 120 mio. kr. fra året før.

Aarsleffs største forretningsområde er anlæg og byggeri, hvor den stigende aktivitet trak omsætningen op til 7,1 mia. kr.. Virksomheden fremhæver også, at mange projekter generelt har været mere profitable.

Påvirket af udbygningen af infrastruktur

Ebbe Iversen understreger, at Per Aarsleff har været gennem en meget travl periode. Han siger, at der er behov for træde en smule på bremsen for at sikre, at virksomheden kan følge med.

BM-ERHVERV- PER AARSLEFF- ÅRHUS- KONTOR

»Vi kommer til at se en noget lavere vækst. Når vi har været gennem en så høj vækst som det har været tilfældet på ca. 20 pct. har vi behov for en vækstpause, hvor vi får alle med og får vores rutiner godt indarbejdet blandt de 400 nye medarbejdere, som vi har fået i år"« siger entreprenør-direktøren.

Han peger på, at en række større infrastrukturprojekter i Danmark måske ikke kommer så tidligt som forventet, og det vil ramme virksomheden.

»Udbygningen af infrastrukturen er selskabets hovedaktivitet. Når vi oplever, at Femern-bælt-forbindelsen bliver udsat sammen med jernbaneforbindelse ned over Sjælland og Storstrømsbroen, så har det nogle negative konsekvenser,« siger Ebbe Iversen.

Per Aarsleff regner med, at indtjeningen i regnskabsperioden for 2015/2016 bliver mindre end i det netop afsluttede år. Det blev ikke vel modtaget på børsen, hvor investorerne sendte aktien ned med 7,7 pct. til kurs 2.242.

»Samlet set har det været et rigtig flot år for dem. Men det, de siger om fremtiden, skaber en negativ stemning om aktien. Vi har en forståelse for, at 2015 har været et rigtigt godt år, men det er lidt skuffende, at de forventer en lavere indtjening i 2016,« siger Christian Ryom, analytiker i Nordea.

Han vurderer, at udmeldingerne fra entreprenørvirksomheden er en anelse præget af forsigtighed.

02busEbbe Malte Iversen1.jpg

»Vi ved fortsat ikke, hvordan vinteren udvikler sig, og Per Aarsleff er relativt meget påvirket, af hvordan vinteren forløber. Men typisk er Per Aarsleff lidt konservative med deres forventninger, så det er muligt, at vi kan se et bedre år, end det som er lagt ud nu,« siger Christian Ryom.

Vil være attraktive for mindre aktionærer

Ebbe Iversen siger, at aktiemarkedet generelt har set for lyst på, hvordan det kommende år bliver.

»Det vi melder ud er det, som vi ser, og kigger vi på næste år. Vi har nok skuffet nogle af analytikernes forventninger til væksten næste år« siger Ebbe Iversen.

Per Aarsleff oplyste mandag, at selskabet vil splitte deres aktier i ti. Det sker for at gøre aktien mere tilgængelig for private investorer.

mærsk

»Vi vil gerne gøre os attraktive for de mindre aktionærer, som har mulighed for at handle i mindre portioner. Det er noget, som har været efterspurgt blandt andet på generalforsamlingen. Men generelt er likviditeten i aktien forbedret inden for de senere år«

Per Aarsleff, der blev stiftet i 1947, har næsten 5.000 ansatte og har hovedkontor i Aarhus.

Selskabet har medvirket til flere meget store danske byggeprojekter i de senere år. Per Aarsleff har været med til at opstille vindmølleparkerne i Horns Rev 2 og Rødsand Havmøllepark II, ombygningen af Nørreport station, flere stationer ved Københavns Metro, Citytunnellen i Malmø og både Storebæltsbroen og Øresundsforbindelsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen