Berlingske Business

Manden med milliarderne

03BUEBAGSIDEN-133018.jpg
Foto:

Industriens Pension står over for at skulle sætte yderligere 5 mia. kr. i danske ejendomme. Det er mere end en fordobling af porteføljen. Ejendomsinvesteringschef Peter Frische leder pensionskassens jagt på konkrete investeringsemner.

Hvis man er i den situation, at man ønsker at sælge nogle kontorejendomme i København eller Århus, eller er man developer med forstand på boligbyggeri, så er Peter Frische en mand, man gerne vil møde tilfældigt til et middagsselskab.

Han er ejendomsinvesteringschef i Industriens Pension, og som sådan er det hans opgave at gennemføre en strategisk beslutning om at opbygge en portefølje af danske ejendomme på i alt 8 mia. kr. Tre af milliarderne er placeret, og der bliver ledt efter investeringsobjekter til de øvrige fem.

»Vi vil sætte pengene i kontorejendomme, boliger og principielt også strøgejendomme, om end vi synes, at de sidste for tiden bliver handlet for dyrt. Kontorejendommene skal ligge enten København eller Århus. På det marked skal man kunne tilbyde sine kunder andre løsninger, hvis deres behov ændrer sig, og så nytter det ikke noget, at ejendommene ligger spredt over hele landet. Derimod vil vi gerne købe boligejendomme i større provinsbyer,« siger Peter Frische.

Thomas

Måske endnu højere beløb

Industriens Pension er for øjeblikket en af de hurtigst voksende pensionskasser. Ikke blot fordi medlemstallet stiger, men også fordi man gennem nogle år har brilleret med nogle af branchens bedste afkast, og på den måde har øget formuen.

På grund af denne vækst kan det også vise sig, at de forestående investeringer bliver endnu større end de 5 mia. kr. Realistisk set vil det nok tage nogle år at finde de rette ejendomme at købe ind.

03BUECOVER-090218.jpg

De høje afkast er for en stor dels vedkommende skabt gennem alternative investeringer. Men det har hidtil kun i beskedent omgang været i form af ejendomme, selv om selskabet også har godt 4 mia. kr placeret i udenlandske ejendomsfonde.

Danske ejendomme er altså en ny niche for Industriens Pension. I et par tilfælde er man gået sammen med andre, og for eksempel er man sammen med ATP og PFA om det nyopførte Axel Towers i København.

»I projekter, hvor vi er slutinvestor for hele eller dele af projektet, kan det også komme på tale at give bygge- og projektfinansiering. Der kan for eksempel være et projekt, hvor en developer delvist ønsker at frasælge ejerlejligheder eller at beholde en del af projektet. Så kan vi give byggefinansiering til denne developer. Det er mere naturligt for os end for en bank, for hvis developeren skulle få problemer med terminerne, kan vi overtage hans ejerandel – og det var jo det, vi helst ville i første omgang,« siger Peter Frische.

Investerer langsigtet

Når Industriens Pension har kastet sig over danske ejendomme, er forklaringen den samme som for de fleste af de andre danske eller udenlandske investorer, der i disse tider har sendt omsætningen mod rekordhøjder:

Både aktier og obligationer er handlet højt op i kurs, renten på obligationerne er lave, og det gør ejendomme og flere andre alternativer forholdsmæssigt mere attraktive. Ejendomme virker ofte mere sikre end andre alternativer, fordi man her får løbende afkast i form af driftsindtægter.

»Og skulle der komme en periode med faldende priser på ejendomme, lever vi med det, fordi vi tænker langsigtet og alligevel ikke skal sælge. Af samme grund spekulerer vi heller ikke i, om en ejendom, vi køber, har en chance for at stige i værdi på kort sigt,« siger Peter Frische.

adm. direktør pension

Betragtningen holder dog kun hjem, hvis man nøje overvejer den risiko, der er på driftsindtjeningen. Det er blandt andet derfor, Industriens Pension gerne vil investere i boligejendomme uden for storbyerne.

»Man kan godt være bekymret for, om markedslejeniveauerne på nybyggede boliger i København og Aarhus er kommet så højt op, at det ikke er holdbart i længden,« slutter Peter Frische.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen