Berlingske Business

Kursfest for byggeaktier

byggekæmper
Kran på Metro byggeplads på Kongens Nytorv med Det Kongelige Teater i baggrunden. Foto:

De to anlægsaktier Aarsleff og Arkil er spurtet gennem 2014 og 2015, og MT Højgaard har haft fart på siden nytår.

De få og normalt upåagtede byggeaktier har i 2014 og 2015 været blandt de højestflyvende på en fondsbørs præget af store kursstigninger.

Mest luft under vingerne har Aarsleff, anlægsspecialisten med base i Aarhus, haft. Siden januar 2014 er aktierne steget med godt 170 procent. Det er fire gange mere end C20CAP-indekset med de toneangivende aktier – og samtidig en lille tredobling på kun 20 måneder.

Aarsleff

Sidste år overhalede Aarsleff MT Højgaard, som ellers havde været landets største entreprenør målt på omsætning i mere end et tiår. Og modsat den detroniserede førerentreprenør har Aarsleff haft solid indtjening blandt andet i kraft af fokus på udvalgte opgaver som havne, rørlægning og fundering, altså de »nederste« dele af større byggerier.

Særligt i år har det været sjovt at være Aarsleff-aktionær, og alene de to sidste måneder har budt på fire gode børsmeldinger om en krydstogtkaj i Sverige, et stort ambassadebyggeri i Island, en havneudvidelse til over en halv milliard kroner i Frederikshavn og så lige en opjustering af indtjeningen i regnskabsåret frem til 30. september.

Minister vil fjerne husejernes klageadgang Vurdering

Arkil fordobler kursen

Arkil, en familiepræget anlægskoncern med base i sønderjyske Vojens, har formået at fordoble aktiekursen og lidt til siden indgangen til 2014. Dermed har Arkil-aktien løbet næsten tre gange så hurtigt som C20CAP-indekset.

For en uge siden kom halvårsrapporten med et hævet skøn for 2015-omsætningen.

MT Højgaard har målt over hele perioden gennem 2014 og den forgangne del af 2015 stort set fulgt det ledende børsindeks. Men tallene dækker over et sløjt 2014 og et forrygende 2015.

Selskabet er kun indirekte børsnoteret og blev skabt omkring årtusindskiftet, da Monberg & Thorsen og Højgaard Holding lagde sine to byggeselskaber sammen og skabte landets største entreprenørkoncern. De to børsnoterede ejere har fastholdt en andel på 54 og 46 procent og har efterhånden afviklet stort set alle resterende aktiviteter.

Alligevel er MT Højgaard aldrig blevet selvstændigt noteret som det ellers var planen. Indtjeningen har nemlig haltet stort set siden fødslen, blandt andet på grund af tab på større udenlandske opgaver.

aaa

Oprydning hos MT Højgaard

I 2012 kom NCC-veteranen Torben Biilmann til og indledte en oprydning og kursændring med skarpt fokus på indtjening frem for omsætning og spektakulære byggerier.

I 2014 var stadig et sløjt aktieår for MT Højgaard, målt på »hovedaktien« i Monberg & Thorsen, med et lille fald på et ellers fremgangsrigt børsmarked.

I år er aktien derimod steget over 50 procent – sideløbende med en stime af overvejende gode nyheder fra Biilmann og kompagni. For eksempel om forbedret kvartalsindtjening, om nye renoveringsprojekter, om vundne sygehusopgaver, om milliardstort fabriksbyggeri på Island og, så sent som i sidste uge, om et større grønlandsk boligbyggeri.

BM-ERHVERV- PER AARSLEFF- ÅRHUS- KONTOR

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen