Berlingske Business

Gæsteprincippet for ledninger under udvikling

10BUEADVOKATKLUMMEN-102932.jpg
Søren Damgaard, administrerende partner hos Bruun & Hjejle. Foto:

Sager om, hvem der skal betale for omlægninger af ledninger til for eksempel el eller vand, vægtes højt af Højesteret, som netop har besluttet, at endnu en sag var principiel nok til, at landsretten skulle behandle den i første instans.

Det store ledningsnet i Danmark er betydningsfuldt for vores hverdag og af stor samfundsøkonomisk betydning. Det sikrer vores forsyning af energi, vand og telekommunikation, og det leder vores spildevand væk. Ledninger anbringes typisk under veje, og som konsekvens af de senere års store ændringer i den danske infrastruktur har mange ledninger skullet flyttes.

Dette har medført en række sager om, hvem der skal betale for flytningerne – grundejeren eller ledningsejeren (som typisk vil være et forsyningsselskab). Da ledningerne oftest er meget omkostningsfulde at flytte, og da retsstillingen ikke er helt klar, er mange af sagerne endt i Højesteret.

Udgangspunktet er det lovfæstede og ulovfæstede gæsteprincip. Det betyder helt grundlæggende, at hvis ikke andet er aftalt, ligger en ledning alene som gæst på en ejendom. Dette medfører, at grundejerens ret til at råde og bestemme over sin ejendom ikke bliver indskrænket af, at eksempelvis et forsyningsselskab har fået lov til at placere en ledning på ejendommen. Hvis ledningen skal flyttes som følge af grundejerens ændrede anvendelse af ejendommen, betyder gæsteprincippet, at det som udgangspunkt er ledningsejeren, der skal betale herfor.

Gæsteprincippet er som nævnt ikke et lovbestemt retsprincip, men såfremt ledningen ligger under en vej, følger gæsteprincippet af privatvejsloven og vejloven. I forhold til flytning af ledninger under veje gælder gæsteprincippet dog som udgangspunkt kun, hvis flytningen iværksættes af vejmyndigheden, og hvis flytningen sker inden for rammerne af de formål, som vejmyndigheden kan varetage.

10BUSPix-Fjernvarme-181343.jpg

Fravigelse af gæsteprincippet

Gæsteprincippet kan fraviges, således at det i stedet for ledningsejeren er grundejeren, der skal betale for en flytning af ledningen. Det følger af privatvejsloven og vejloven, at gæsteprincippet kan fraviges ved aftale, eller hvis det følger af en ekspropriationskendelse eller en kommunalbestyrelsesafgørelse efter vandforsyningsloven.

Det er også muligt at aftale, at det ulovfæstede gæsteprincip skal fraviges. Højesteret fastslog dog i sin afgørelse gengivet i UfR 2015.2854H, at da en fravigelse af gæsteprincippet kan være meget byrdefuld for grundejeren, må en fravigelse forudsætte klare holdepunkter. Bevisbyrden for, at der er aftalt en fravigelse af gæsteprincippet, påhviler derfor også ledningsejeren, og Højesteret udtalte i afgørelsen, at hvis grundejeren ikke har modtaget vederlag, skal aftaler om anbringelse af ledninger på et areal fortolkes indskrænkende.

15BUSJesper-Hjulmand-1-1337.jpg

Gæsteprincippet under udvikling

Gæsteprincippets indhold og udstrækning præciseres løbende af domstolene, senest med Højesterets dom af 16. februar 2017. Højesteret fastslog her, at vejlovens begreb »vejformål« ikke kun omfatter foranstaltninger, der ændrer vejens dimension og forløb. Også andre foranstaltninger, der tjener et vejteknisk eller færdselsmæssigt formål i bredere forstand, omfattes.

Den konkrete sag omhandlede ledningsarbejder i forbindelse med opførelsen af metrostationerne Østerport, Aksel Møllers Have, m.fl. Højesteret fandt, at disse anlægsprojekter udgjorde sammensatte anlægsprojekter, der omfattede arbejder vedrørende både vej og bane, og i henhold til tidligere retspraksis kan sammensatte anlægsprojekter være omfattet af vejlovens gæsteprincip. Arbejderne faldt således under det lovfæstede gæsteprincip, selv om metrostationsbyggeriet ikke var begrundet direkte i vejformål. Ledningsejerne måtte derfor betale for flytningen af ledningerne.

Højesteret har i en nyere kendelse gengivet i UfR 2017.988H understreget gæsteprincippets betydning og kompleksitet ved at henvise sagen til førsteinstansbehandling ved Østre Landsret. Højesteret fandt, at sagen var af principiel karakter, og at den havde en sådan generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen, at landsretten skulle være første instans. Sagen vedrørte spørgsmålet om, hvorvidt en ledningsejer har pligt til at betale for prøvegravninger, når ledningen ligger på gæstevilkår.

Selv om der på nuværende tidspunkt foreligger en del højesteretsafgørelser vedrørende gæsteprincippet, er der stadig mange uafklarede spørgsmål, og det bliver derfor spændende at følge retspraksis i de kommende år.

varmtvandslager

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen