Berlingske Business

Fremtiden er nu for Carlsberg Byen

06BUENye-bydele-141619-937.jpg
Nybyggeri i Carlsberg Byen med lagerhal 3 til venstre. Foto: Ritzau Scanpix

Der er store forventninger til 2018 som året, hvor Carlsberg Byen skal blive en ’rigtig’ bydel. Høj efterspørgsel har fået selskabet bag projektet til sætte en række byggeprojekter i søen langt tidligere end oprindeligt planlagt.

Det er lang tid siden, at de første beboere og erhvervslejere flyttede ind i Carlsberg Byen. Der er også en rum tid til, at den nye bydel er færdigudviklet – først i 2024, otte år tidligere end oprindeligt planlagt, ventes alt at være klar, så ca. 6.000 københavnere har adresse i Carlsberg Byen, yderligere 12.000 har deres arbejdsplads der, og endnu ca. 10.000 hver dag møder op i uddannelsesinstitutioner.

Alligevel betragter udviklingsselskabet i bydelen 2018 som skelsættende: Det er så at sige i år, man for alvor går fra at være en byggeplads med enkelte færdige ejendomme til at være en rigtig bydel, der bare ikke er bygget helt færdig endnu.

»2018 bliver på mange måder skelsættende for Carlsberg Byen. Vi har flere store boligområder, der står færdige, og vi har et beboergrundlag, der sammen med nærområdet vil gøre det attraktivt for caféer og restauranter at etablere sig. Om lidt står et hotel klar, og så sætter vi inden nytår hele fem nye boligprojekter til salg, som vil skabe endnu mere interesse for området og tegne konturerne for den færdige by,« sagde Jens Nyhus, adm. direktør i Carlsberg Byen P/S, da han på en hed sommerdag i sidste uge viste Berlingske Business Ejendomme rundt i området.

Omtalte guldplader

Det omtalte hotel er Hotel Ottilia, der har Brøchners Hotels som operatør. Hotellet, der åbner ved årsskiftet, bliver, i hvert fald målt på bygningens historik, i verdensklasse.

Loungen bliver placeret i DipylonPorten – den, der ligger en tak tilbage i forhold til elefantporten – og værelserne findes i den ikoniske Lagerkælder 3.

Denne sidste ejendom er meget synlig udefra. Tilbage i 70erne blev den udsmykket med runde, forgyldte plader på 2,5 meter i diameter. Ifølge Jens Nyhus vakte det en del opmærksomhed i samtiden, fordi hver af de 64 plader siges at have kostet lige så meget som en folkevogn. Det har også været på tale at fjerne nogle af pladerne for at give plads til vinduer i den ellers lukkede facade, så bygningen kunne leve op til lovkravene for erhvervsmæssig brug af bygningen. Men det er man gået bort fra igen, og pladerne bliver siddende, hvor de er. I stedet kommer der dagslys ind i hotelværelserne gennem to tynde sprækker på hver side af guldskiverne.

Artiklen fortsætter under billedet
06BUENYHED-083554-025.jpg
Lagerhal 3 med de forgyldte, cirkelformede plader, der vakte nogen opmærksomhed, da de blev sat op i 70’erne. Selv om de tager det, der alternativt kunne have været vinduesarealer i det kommende Hotel Ottilia, får de lov at blive siddende. Foto: Peter Krab for Carlsberg Byen

Hastigheden sættes op

Desuden byder 2018 på åbningen af Europaskolen samt en række nybyggede boligejendomme – Rahbek Hus, Købke Hus, Bindesbøll Hus, Heiberg Huse og Krøyer Hus. Til sammen rummer de 236 boliger, der allerede er solgt. Priserne er med 50.000 kr. pr. kvm i den pebrede ende, men som Jens Nyhus påpeger:

»Vi ligger prismæssigt på niveau med de omkringliggende boligområder, og det endda for boliger, der lever op til nutidens energikrav, hvor kvadratmeterne er udnyttet effektivt, og hvor der er et minimum af vedligeholdelse.«

Under alle omstændigheder er den høje efterspørgsel også baggrunden for, at nye projekter bliver sat i søen adskillige år tidligere end oprindeligt planlagt.

I 2018 skal blandt andet byggeriet af det 80 meter høje Dahlerups Tårn med ca. 100 boliger sættes i gang. Dette på trods af, at netop tårnlejlighederne har vist sig ikke at være helt så simple at sælge. Der er således stadig usolgte boliger i Bohrs Tårn, der blev indviet sidste år.

Jens Nyhus forventer, at det vil gå bedre med de kommende tårne – der skal også være et, der hvor den karakteristiske grønne silo står i dag. Han fortæller, at Bohrs Tårn med sine store lejligheder henvender sig til et mindre og mere eksklusivt segment end de kommende tårne, hvor lejlighederne bl.a. vil have færre kvadratmeter.

Af andre projekter, der sættes i gang i år, kan nævnes, at den fredede bygning Mineralvandsfabrikken skal omdannes til bolig, erhverv og detailhandel.

Men først senere starter udviklingen af det, man forestiller sig bliver centrum i Carlsberg Byen – nemlig Franciska Clausens Plads. Her bliver der lagt kræfter i at udvikle de helt rigtige koncepter til barer og restauranter og finde de helt rigtige operatører til at drive dem, således at området får en flyvende start.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen